SİYASET

Nagehan Alçı : Sakarya’da başlayan operasyonun perde arkası

Tarih
13 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Nagehan Alçı

DONALD Trump’ın Twitter’dan duyurduğu ve DEAŞ’ın 5 elebaşının yakalanmasını içeren operasyonun Türkiye’de başladığı yönündeki iddiayı Dışişleri doğruladı. Peki nedir bu olayın detayları? Operasyon Türkiye’ye nasıl uzandı?

Esasen bu operasyonun detayları kısmen 3 ay önce terörist İsmail Elvan el İthavi yakalandığında yazılmıştı. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye giriş yapan DEAŞ’lı üst düzey bir isim El İthavi. DEAŞ’ın sözde din şûrası liderliğini yapmış, infaz ve idam fetvaları vermiş bir isim.

Irak’ta Musul geri alınınca terör örgütünün Rakka’da oluşturduğu sözde devletin kayıtlarına ulaşan Iraklı devlet yetkilileri birçok isme ve nereye gittikleriyle ilgili detaylara ulaştılar ve aranan isimleri ilgili devletlere bildirdiler. El İthavi ismi de bu şekilde Ankara’ya, istihbarata ulaşmış. Daha önce hakkında herhangi bir ihbar olmadığı ve bir eyleme de karışmadığı için istihbarat geldiği andan itibaren MİT sıkı bir şekilde çalışmaya başlamış ve 8 şubatta El İthavi’yi yakalamış. Ailesiyle birlikte Sakarya’da yaşayan 55 yaşındaki DEAŞ’lı, 6 günlük sorgunun ardından Irak’a deport edilmiş.


İNSAN KAÇAKÇILARI SOKMUŞ

El İthavi, örgüt için Rakka’ya giden ve oradan YPG kontrolündeki bölgelerden geçerek Türkiye’ye insan kaçakçıları aracılığıyla yasadışı yollardan giriş yapanlardan. Türkiye, Irak’a teslime edince CIA tarafından sorgulanıp ABD’ye yollanmış. Diğer 4 ismin yakalanmasında da onun rolünün önemli olduğu ileri sürülüyor.

Açıkçası bu tip operasyonlar konusunda Türkiye en hızlı hareket edip sonuç alan ülkelerin başında geliyor. İyi bir kordinasyonla kısa süre içinde ilgili ülkelerin istihbarat birimleriyle temasa geçiliyor ve hedef yakalanıyor. DEAŞ ile mücadelede şu anda en seri refleksleri gösteren ülkelerden biri Türkiye.

Habertürk
13 Mayıs 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • İşler ayna

    13 Mayıs 2018 16:42
    0 0
    Gotursunler tabi. Irak bugunlerde amerika'dan sorulur oldu. Orada adami emirlerine alirlar, sonra da kaldigi yerden devam etmesi icin geri gonderirler
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;