TARİH

Mustafa Armağan : Şeyh Said, mahkemede ‘Kürt müsün?’ sorusuna öyle bir cevap vermişti ki!

Tarih
14 Aralık 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mustafa Armağan

Kayyım idaresinde bulunan Diyarbakır Belediyesi’nin yaptırmakta olduğu bir caddeye “Şeyh Said Bulvarı” adını koyacağı haberi bomba gibi patladı. 

‘O hainin adını caddeye nasıl koyarsınız?’ diye diklenenleri mi istersiniz yoksa kendi tarihinden utanan Türkiye Komünist Partisi (TKP) gibi Şeyh Said’i ‘Vahdettin’in adamı’ ilan edenleri mi?

Bu arada; İyi Parti milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Şeyh Said’i savundu ama açıklaması nedeniyle partisi tarafından disipline sevk edildi. 

Aynı aileden AK Partili Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise Şeyh Said’i savundu ve “Şeyh Said âlimdir, kanaat önderidir” diye tavrını net olarak ortaya koydu.

Tabii en şaşırtıcı olan CHP’nin taze genel başkanı Özgür Özel’in kaçamaklı cevabı oldu. Özgür Özel, TV100 yayınında Candaş Tolga Işık’ın “CHP olarak siz bu tartışmaya nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna ilk ağızda şu cevabı verdi:

CHP Lideri Özgür Özel'den Gündem Olan 'Şeyh Said' Açıklaması | Az Önce Konuştum - YouTube“Biz CHP olarak, Cumhuriyet’e, Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına, kurucu babalarına saygılıyız. Cumhuriyet’in geçmiş döneminde yaşanmış acılar varsa bu acıları tartışmanın sıcak siyasetin alanı değil, tarihçilerin alanı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu mevzu ile ilgili sürekli dönüp yaraları kaşımanın kimseye faydası olmadığını düşünüyoruz.”

Bu kaçamaklı cevaptan tatmin olmayan sunucu üstelemiş, ben bir şey anlamadım dediklerinizden, demiş, sizce Şeyh Said kahraman mı hain mi?

Normal olarak bu soru karşısında ne duymayı beklersiniz bir CHP genel başkanından? “Tabii ki haindir, gericidir, saltanatçıdır, Cumhuriyet düşmanıdır” vesaire değil mi? Hayır efendim, öyle dememiş, o sırada HDP’ye göz kırptığına adım gibi emin olduğum cevabında Cumhuriyeti kuran asırlık partinin başındaki zat, “ne şiş yansın ne kebap” edasıyla şu lafları yuvarlamış mikrofona: 

“Şeyh Said’e ‘hain’ demem, ‘kahraman’ demem sizi memnun edecekse, ben Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet’e karşı ayaklanma olduğunu biliyorum. Ama bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş sorunlar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkarmak lazım.” 

Tarihten ders çıkarılmasına bir şey diyeceğimiz yok ama “Şeyh Said olayı” hakkında CHP’de neler değiştiğini görmek ilginç olacak. 

Hep diyorduk, inanmıyorlardı:

Bu çürük-çarık tarih değişmeden Türkiye düze çıkamaz.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİBu tarih gömleği Türkiye’ye birkaç beden dar geliyor da diyorduk, artık o hain, bu hain demenin vakti geçti de.

Yüz yıl boyunca Sultan Vahdettin’e de,

Çerkes Ethem Bey’e de hain dediniz de ne geçti elinize?

Damat Ferid’i de “hain” diye okuduk ama, meğer İsmet İnönü 1969 yılında “Damat Ferid hain değildi” demiş. İnanmayanlar Doğan Kitap’tan çıkan Tanıkların Anılarıyla İsmet İnönü adlı kitabın 62. sayfasını okusun.

Ama aynı İnönü, hain olduğuna inanmadığı Damat Ferid’i kendi iktidarları boyunca millete hain diye öğretti.

Hain meselesinin işin ne kadar konjonktürel ve siyasî olduğunu buradan ve Özgür Özel’in konuşmasından anlayabilirsiniz (o da ‘konjonktürel’ lafını kullanmış nitekim).

Mustafa Armağan: Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya'da “İşgalci” Konumundadır - Baran Dergisi - Baran-Haber-GörüşDemek ki önümüzde yakın tarihin başka yönlerden ele alınacağı ve tartışılacağı bir dönem başlıyor. 

Kemalizm’in boyaları hatta sıvaları dökülmeye başladı. Darısı diğer kısımlarının başına diyelim ve İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan Şeyh Said’e “Kürt müsün?” diye sorulduğunu ve onunla mahkeme heyeti arasında şu ilginç diyaloğun geçtiğini tutanaklardan okumaya başlayalım...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;