GÜNCEL

Mustafa Armağan : İlk denizaltımızı yaptıran Abdülhamid Han’ın ismi sondaj gemimizde yaşayacak

Tarih
07 Temmuz 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mustafa Armağan

Denizaltı filomuzun kurucusu olan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın adı deniz altında sondaj yapacak dördüncü araştırma gemimize çok yakıştı. Hak yerini buldu böylece. Sultan’ın hakiki evlatları onun aziz mirasını korumak ve hakkı yenmiş olan ismini yaşatmak için ellerinden gelen her fırsatı değerlendiriyor.

Aynı zamanda dünyanın 2 ve 3 numaralı denizaltıları olan ilk denizaltılarımızı üstelik devlet hazinesinden değil, kendi cebinden, yani Hazine-i Hassa’nın kasasından ödeme yapmak suretiyle inşa ettiren Sultan Abdülhamid üstelik bu millete “denizciliğe düşman” diye tanıtılmış, Sultan Abdülaziz’in güçlü donanmasını (dünyada 3. sırada kabul ediliyordu) Haliç’te çürüttüğü iftirası da atılmıştır. 

Evet, gerçi çok sayıda gemiden oluşan ahşap bir donanmamız vardı ama bunlar modern gemi teknolojilerinin gerisinde kalmıştı ve bakım istiyordu. Öylesine batık bir hazine devralmıştı ki Sultan, tahta çıktığında hazinede cülus bahşişi dağıtacak para kalmadığı için devlete borç vermek zorunda kalmıştı. Dahası, o devirde Denizcilik Bakanlığı demek olan Bahriye Nezareti’nin bütçesindeki para mevcut donanmanın yıllık boya ve kalafat masraflarına yetişmiyordu.  

Sultan da tercihini karadan yana yapmış, demiryollarına ağırlık vermişti. Anadolu’yu boydan boya saran o demiryolları ki, bugün bile güzergâhlarını ve istasyonlarını kullanıyoruz. 

Kaynakları kıt olan bir devlet önceliği hangisine verecekti? Sultan, demiryolunu tercih etti. Bu bir stratejik tercihti. 

Sultanın ak dediğine kara diyerek işe başlayan İttihatçılar Meşrutiyetten sonra onu denizciliğe düşman diye yaftaladıktan sonra mesut ve beyaz bir sayfa açtıklarını söylemişler (bu sebepledir ki, Ordu’nun Hamidiye ilçesinin ismini Sultan Abdülhamid verdiği için İttihatçılarca Mesudiye’ye çevrilmişti), Donanma Cemiyeti kurmak suretiyle halktan para toplayıp İngiltere’ye iki muazzam gemi sipariş vermişlerdi. Sonuç ne oldu biliyor musunuz? 1914 yılında İttihatçıların Almanlarla gizli anlaşma yaptığını öğrenen İngilizler taksitlerini son kuruşuna kadar ödediğimiz halde iki gemimize el koydular, vermediler. Anlayacağınız, havaya gitti onca emekler… Lozan’da da ne gemiyi geri verdiler, ne parasını. Üstüne buz gibi soğuk su içtik. 

Sultan’a atılan iftiraların bini bir paradır vesselam.

İlk denizaltılarımız nasıl yapıldı?

Ancak ilk iki denizaltı gemimizi güya denizciliğe düşman dedikleri Sultan Abdülhamid’in yaptırdığı pek az bilinir. Abdülhamid ve Abdülmecid isimlerini taşıyan denizaltı filomuzun ilk iki gemisi hakkında biraz bilgi verelim yeri gelmişken.  

Başbakanlık Arşivi’nde bulunan 1302 tarihli bir İrade-i Seniyye’de hiçbir devlette şimdiye kadar emsali olmayan ilk denizaltı gemisinin Yunanlarca satın alındığı ve aynı geminin eksiklerinin giderilmiş ve bir değil, üç torpido atacak cinsten iki denizaltının tanesi 11 bin sterlinden satın alındığı belirtilmektedir. Bu acelenin sebebi olarak İngiltere’nin teşvikiyle kısa bir zaman içinde Yunanlıların Osmanlı İmparatorluğu’na karşı hücuma geçeceğinin kati oluşu gösterilmektedir. Ancak Yunanlılar, Osmanlı kuvvetleriyle karadan başa çıkamayacaklarını bildiklerinden, demektedir Sultan Abdülhamid, denizde sahil, Ege adaları ve Selanik cihetine gidecek nakliye gemilerimize ve donanmamıza müdahale edip onlara darbe vuracaklardır. Vesika, Abdülhamid’in deniz kuvvetlerine verdiği önem ve “müsbet anlayış”ını göstermesi açısından da büyük bir değer taşımaktadır.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;