SİYASET

Melih Altınok : Sakın ha aklınıza başka bir şey gelmesin

Tarih
04 Mayıs 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Venezuela'da yaşanan son darbe girişimi de püskürtülmüşe benziyor. Kısa bir süre önce bugüne varan süreci izlemek üzere gittiğim Venezuela'daki kaynaklarım, "ABD yanlısı darbeciler son barutlarını harcadılar" diyor. En azından sokakta...
Onlara göre, daha önce de benzer kalkışmaları engelleyen Venezuela halkı ve ordusu bu yöntemin tutmayacağını son kez göstermiş oldu.
Dahası, utanç verici şekilde cuntayla birlikte sokağa çıkıp seçilmiş Başkan Nicolas Maduro'yu devirmeye çalışan siyasilerin imajı sıfırlandı. Juan Guaido da adı pek bilinmeyen ancak sürecin asıl aktörü olan Caracas eski Belediye Başkanı Leopoldo Lopez de artık başlarını zor doğrulturlar.
Kuşkusuz, bu kadar göstere göstere yapılan bir hukuksuzluk karşısında Venezuela devletinin meşru müdafaa hakkını kullanmak için atacağı her adım "makul" karşılanacaktır.

***

En naif ifadeyle "rezil" olan sadece Venezuela'daki yerel aktörler değil elbette.
Bu deneyim, tüm dünyaya, küresel medyayı domine eden cilalı yayınorganlarının gerçek yüzünü ve işlevini de göstermiş oldu.
Başını CNN İnternational'ın çektiği "prestijli" kanallar, askeri kalkışmanın ilk saatlerinden itibaren şiddet yanlılarını destekleyen, yüreklendiren yayınlar yaptılar. Venezuela'da seçmenin değil ABD'nin istediği bir iktidarın kurulması için sergilenen sokak zorbalığına gerekçeler gösterdiler.
Gazeteciliğin sınırlarını ihlal eden ABD ve Avrupa medyası, saldırıya maruz kalan Nicolas Maduro'yu unuttu. Buna karşın, seçtikleri içeriklerle ve görsellerle darbe girişiminde en önde yer alan jakoben siyasileri kahramanlaştırdı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın bunlara "fake news" derken abarttığını düşünenler bile şimdi "Meğer az bile söylüyormuş" diyorlar.
Evrensel değerleri gözeten, demokrasinin ilkelerine bağlı, sivil siyasetten ve insan haklarından yana tavır alan, şiddeti değil uzlaşmayı ve barışı savunan gazeteciler olarak kendilerinden utanıyoruz.

***

Venezuela'da gemi azıya alıp suçüstü yakalanan bu medyanın güzide üyelerinden birkaçı Türkiye'de güçlerini birleştirme kararı almışlar.
DW (Almanya), Voice of America (ABD) , France24 (Fransa) ve BBC (İngiltere) "Türk halkının haber ihtiyacına" binaen ortak YouTube kanalı kurup bizi tıka basa doyurcaklarmış.
Aralarındaki rekabeti bile unutturan bu "centilmence" girişimin kâr amacı taşıdığını aklı başında kimse iddia edemez sanırım. Zira medya Türkiye'de de dünyada da daralıyor. Sektör artık kârlı bir yatırım alanı değil.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;