SİYASET

Melih Altınok : Peki, biz şimdi Ahmet’e ne diyeceğiz?

Tarih
09 Temmuz 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Dün, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili olarak "sokakta başıboş gezen insanlardansa, bizimle aynı sorumluluklara ve beklentilere sahip vergi veren vatandaşlara selam versek fena mı olur" diye diye sormuştum.
Ardından eklemiştim, "Sahi, hangimiz göçmen değiliz?"
Bir okurum Hürriyet'ten Ahmet Hakan'ın yazısını göndermiş.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bir evde bomba yaparken ölen iki Suriyeliyi hatırlatıyor Ahmet yazısında ve soruyor:
"Biz şimdi bu iki Suriyeliye ne diyeceğiz? Kalifiye mi? Yoksa Kalifiye değil mi?"
Özetle "bunlar potansiyel terörist" diyor yazarımız işte.
Kriminolojide (suç bilimi), coğrafyanın suça etkisi üzerine aşırı determinist (belirlemeci) teoriler tarihin çöplüğüne çoktan gönderildi.
Evet, evet, bildiğiniz, "Güneyliler, mesela Adanalılar müessir fiillere yatkın olur. Kuzeylilerse dolandırıcılık vs..." türünden saçmalıklar. Bereket bunları ağzına alana en hafif tabirle "faşist" diyorlar artık.
Yazısını gönderdiği Ahmet'e "faşist bu" diyen okurum bence biraz abartıyor.
Ahmet bu teorik faşistlerden değil elbette. Hatta kırmızı ışıkta kâğıt peçete satan Suriyeli çocuklardan alışveriş yaptığına falan eminin. Dahası parasını verdiği peçeteyi almadığına da. O derece yani.
Ahmet daha ziyade, PKK'nın terör eylemlerinden sonra "Benim de Kürt arkadaşlarım var ama" diye söze başlayıp naifçe "Kürtler gönderilmesin"den bahsedenlere yakın.
Yani o da damsız girmeye çalıştığı mahalledeki pek çokları gibi "sıradan faşizmin" bir mağduru.
Tanıl Bora zamanında Birikim dergisinde layıkıyla tanımlamıştı bu kavramı:
"Faşizmin... Politik bir hedefe bağlanmaksızın, örgütsel bir yönlendirme olmaksızın kendiliğinden eylemlerde dışavurumunu anlatır."
Tam da Tanıl'ın dediği gibi, "sıradan faşizm" gündelik hayatta, okulda, "ergen erkek âlemi ilişkilerinde", işyerinde nüvelenir, "üyelik" gerektirmez ve etki alanının genişliğine mukabil "ele gelmez."
Tıpkı o eğitimli, iyi giyimli, kediyi köpeği seven abilerin, ablaların ırkçılığı reddedip tercümesi her dilde çaresiz insan olan mültecilerin "vatandaşlığını da" içlerine sindiremediklerini yumuşakça söylemeleri gibi. Kendileri asli unsur, sahip ya...
Belki de sadece konuyla ilgili anketlere bakmıştır Ahmet, öyle yazmıştır. Zira bildiğiniz üzere benim gibi Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesinden yana olanlar azınlıkta.
Ve biliyorsunuz Ahmet tribünlerde çoğunluğu oluşturan sıradan faşizmin alkışına hiç dayanamaz.

***

SİZ EVİNİZDE BOMBA YAPIYOR MUSUNUZ?

Hep mi eleştiri? Elbette hayır. Suriyeliler konusunda Ahmet'i de destekleyen bir okurum da şunları yazmış.
"Suriyelileri çok seviyorsan al götür evinde besle. Dün 2 Suriyeli bomba hazırlarken öldü."
Evde insan "beslendiğini" bilmiyordum; mesela ben kedi tercih ediyorum. Neyse...
Bey'fendinin biosuna baktım. Amerika'da, Chicago'da yaşıyormuş. İşi var. Doğum gününü falan kalabalık partilerle kutluyor. Entegre olmuş yani.
Acaba, ABD'deki terör saldırılarının ardından bu beyefendi ile arkadaşlık edenlere de benzer mesajlar geliyor mudur dersiniz?
"Orta Doğuluları çok seviyorsan al götür evinde besle. Dün 2 Ortadoğulu terörist evinde bomba yaparken yakalandı."

***

ŞART MI Kİ?

İzmir'in sevilen Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilerin "CHP Genel Başkanlığı gibi bir düşünceniz var mı" sorusuna net cevap vermiş.
"Genel başkanlık yapacak birikimim yok!"
İlahi Sayın Başkan, 6 yılda 6 seçim kaybedenlerin hala Genel başkan olarak kalabildiği bir partide "birikim" dediğiniz nedir ki?


Sabah
9 Temmuz 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • dr. mehmet yayla

    09 Temmuz 2016 13:22
    0 0
    100 sene önce aynı vatandaşlığa sahip olan insanlarla ne çabuk yollarımızı ayırdık. büyük ülke umudu kalmayan insanlara acıyorum. hangi tezgah sizi bu hale getirdi. biz hakkın dünyaya hakim olacağına ve aleme nizam vereceğimize inanıyoruz. ya siz? RIZKI VEREN ALLAH'DIR (cc) KORKMAYIN SİZLERİ AÇ BIRAKMAZ. 100 SENEDİR ÜLKEMİZE GELEN YAHUDİLERDE, BALKAN GÖÇMENLERİDE AÇ KALMADILAR. SURİYELİLERDE AÇ KALMAZLAR.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;