GÜNCEL

Melih Altınok : E-muhtıranın mucidi sırlarını da yanında götürdü

Tarih
24 Kasım 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Dün gazetelerdeki ölüm ilanları arasında, 25. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da vardı.
Fenerbahçeliler Derneği ve Genelkurmay Başkanlığı, sadece birkaç gün önce de eşini toprağa veren Büyükanıt'ı küçük birer ilanla uğurluyorlardı...
Allah rahmet eylesin.
Büyükanıt'ın, askeri alanda olmasa da siyasette bıraktığı izlerin kolektif hafızamızda yeriyse kuşkusuz daha geniş.
Zira Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttüğü 2006-2008 yıllarında pek çok siyasi tartışmanın göbeğinde olan bir generaldi.
Üstelik yıllarca tartışılacak icraatlar icat eden, siyasi literatüre yeni kavramlar kazandıran bir aktördü.

***

yaşar büyükanıt ile ilgili görsel sonucuAslında Büyükanıt'ın hikâyesinin bizi ilgilendiren kısmı daha öncesinde, Diyarbakır'da görev yaptığı dönemde başlamıştı.
Kara Kuvvetleri Komutanı olduğundaysa artık enikonu tanınıyordu... O günlerde KKK, tıpkı saltanat gibi, bir sonraki adımı Genelkurmay Bakanlığı olarak görülen bir makam olduğu için Büyükanıt sıkı takipteydi.
Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne bomba atıldıktan sonra yakalanan astsubaylardan Ali Kaya için kullandığı , "Tanırım iyi çocuktur" ifadesi sembol oldu.
Meşhur soruşturmayı yürüten ve Büyükanıt'ı yargıyı engellemekle suçlayan dönemin Van Özel yetkili Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın şimdi FETÖ'den içeride olduğunu da hatırlatalım.

***

Büyükanıt asıl sükseyi ise kuşkusuz, bir gece saat 23.30'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesine koyulan bir bildiri ile yaptı.
Büyükanıt'ın "tek başıma yazdım" dediği bildiride, Başbakan Erdoğan ve hükümeti, Abdullah Gül gibi "laikliğe tehdit oluşturan bir siyasiyi" Cumhurbaşkanı adayı yapmaması için uyarılıyordu!
Büyükanıt'ın "e-muhtıra" adıyla anılan icadı elbette darbeler tarihinde cesur ve yenilikçi bir denemeydi. Ancak bir "post modern" darbe de değildi. Zaten muhtıranın muhatabı olan Erdoğan da bu hadsiz ve hukuksuz tehdide pabuç bırakmayıp Gül'e Cumhurbaşkanlığının kapılarını açtı. E-muhtıra da siteden silindi.
Gül'ün adının kısa bir süre önce, o günlerde eşinin başörtüsünü gerekçe göstererek kendisini Çankaya'ya layık görmeyenlerin Cumhurbaşkanı adayı olarak geçtiğini hatırlatmamıza gerek yok sanırım.

***

Evet, Büyükanıt'la ilgili en çok merak edilen sırsa e-muhtıradan bir hafta sonra 5 Mayıs'ta, Erdoğan'la Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirdiği görüşmeydi.
Erdoğan bu görüşme için "Büyükanıt açıklarsa, ben de açıklarım" dedi. Büyükanıt ise toplantının içeriğiyle ilgili "Benimle mezara gidecek" açıklamasını yaptı.
Bu arada genç okurlarım bir general hakkında siyaseten konuşacak ne çok şeyimiz olduğuna eminim şaşırıyorlardır.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;