EKONOMİ

Kemal Öztürk : İnsanı tüketen umut

Tarih
17 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Kemal Öztürk

İnsanlar kısa yoldan zengin olmanın, kestirmeden şöhrete ulaşmanın, hemen çok para kazanmanın yolları olduğuna inanıyor.

Kripto para piyasası bunun en somut örneği galiba.

2016 yılında 5 milyon kripto para yatırımcısı varken, 2022 yılında bu rakam 220 milyon kişiye ulaştı. Bu yatırımcıların % 40’ı 35 yaşın altında.

KRİPTONUN EFSANE İSMİ İFLAS ETTİ

Sam Bankman-Fried, 4 yıl önce FTX adıyla bir kripto para platformu kurdu. 4 yıl gibi kısa bir sürede şirketinin değeri 32 milyar dolara ulaştı.

30 yaşındaki Bankman, kestirmeden zengin olmayı düşünen insanların umutlarını en çok kamçılayan insandır. Ona "kripto piyasasının J.P Morgan’ı" diyorlardı. Aslında, “Neden ben de onun gibi zengin olmayayım” diyen gençlerin rüyasına giren bir prens demek lazımdı.

Önceki gün iflas etti…

32 milyar dolar değerindeki şirket birkaç gün içinde yok oldu. Yatırımcıların ne kadar kaybettiği tartışmalı. 10 ila 50 milyar dolar arasında değişiyor rakamlar.

Adeta bilgisayardaki “delete” tuşuna basılmış gibi, tüm varlığı bir iki gün içinde sıfırlandı ve herkesi şok etti.

Aslında onun gibi kripto para piyasasına giren, para yatıranların % 81’i yatırdıkları parayı kaybetti. 7 yıldaki kaybın 430 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.

Fakat binlerce gencin, yatırımcının tüm birikimlerini ve varlıklarını kaybettiği, intiharlara sürüklediği bu iflaslar pek haber olmadı.

İnsanlar sanki rüyadan uyanmamak için bunları görmezden geldi.

TÜKETEN UMUT

Yüzbinlerce insanı oldukça yeni, riskli ve bir çok bilinmeyeni olan bu maceraya sürükleyen şey, zengin olma umududur. Hem de çok kısa süre içinde.

Facebook’un kurucusu Zuckerberg bir zamanlar en büyük umut kamçılayan isimdi. Bugünlerde şirketinin değeri trilyondan 250 milyar dolara geriledi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;