DÜNYA

İlnur Çevik : ABD ÇEKİP GİDİNCE PYD NE YAPACAK?

Tarih
14 Mayıs 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
İlnur Çevik
 Kuzey Suriye’de PKK’nın silah gücü ile bölge yönetimini ele geçiren ve şu anda ABD’yi arkasına alarak silahlanan PYD geleceği düşünüyor mu?

ABD bugün var ama yarın kesinlikle yok. Suriye’de bir gün bir çözüm olacak ve ülkede yeni bir sayfa açılacak. O zaman Kuzey Suriye’yi yöneten PYD bu bölgede tutunabilirse ne yapacak? Bölge insanının finansal ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Bölgenin ticaret yaparak gelir elde etmesini ve insanların yaşamlarını idame etmeleri için gereken kaynakları nereden bulacak?

İşte bunu Kuzey Irak’ta zamanında kendileri gibi aynı durumda olan ve daha sonra Türkiye’den başka hiçbir ülkeye arkasını yaslayamayan Barzani yönetimine bunu sormaları lazım…

Bunu şu anda Kuzey Suriye’deki Kürt tacirler, işadamları görüyorlar ve ilerisi konusunda endişeli olduklarını açıkça söylüyorlar.

Şu anda ABD, PYD ve askeri kanadı YPG’ye silah ve teçhizat sağlıyor hatta buradaki militanlara maaş bile veriyor. Şu ana kadar bunlara 130 milyon dolar verildiği ifade ediliyor… Onlar da Kürt gençlerini DEAŞ ile savaşta feda edecekler…

Ama yarın ABD’nin burada işi bittiği zaman bölge halkı ABD’nin verdiği silahları ve teçhizatı yiyemeyeceğine göre buraları yönetecek insanların geleceği düşünmesi ve Türkiye’siz yapamayacaklarını görmeleri lazım… Halkı nasıl doyuracaklar, bölge ayakta durabilmek için nereden gelir elde edecek? Kiminle ticaret yapabilir? Bu ne demek? Bunun cevabı açık, PYD yöneticilerinin PKK ile bağlarını koparmaları, Türkiye ile sağlıklı bir ilişkiye girmeleri lazım… Yoksa gelecek onlar için çok karanlık.

Yenibirlik
14 Mayıs 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • m-yaman

    14 Mayıs 2017 18:56
    1 0
    abd burdan gitmeyecek israili nasıl yaşattılarsa orayı da öyle yaşatırlar.başımıza bela bizi belasız bırakırlar mı ki.israile kim ne yapabiliyor masum insanları sokak ortasında suçsuz olduğu halde öldürüyorlar ne zaman bm den israle yaptırım uygulandı ben hatırlamıyorum.kuracakları kızıl kürdistanla israil beraber müttefik olacak islam dünyasına saldıracaklar bunu öngörebilmek için kahin olmaya gerek yok.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;