SİYASET

Ersin Çelik : Yeniden Refah’ın 30 talebi ve Fatih Erbakan’ın ‘hesapsız’ tavrı

Tarih
13 Mart 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Ersin Çelik

“Beklenen oldu” demeyeceğim zira Fatih Erbakan seçim sürecine kadar ittifak yapma taraftarı değildi. Net açıklamaları vardı. Tabanlar açısından ise “arzulanan” oldu diyebiliriz.

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmayı kabul ettiğini söylemek artık mümkün. Çünkü iki partideki kaynaklarımdan da “oldu bu iş” teyidini aldım. Bu yazı, ittifak resmen ilan edilmediği için benim açımdan risk. Bunun yanında hem kaynaklarıma güvendiğim ve hem de süreci dikkatle takip ettiğim için yazma gereği duydum…

Yeniden Refah Partisi cephesine göre; AK Parti ile uzlaşılmış. Sundukları şartlar kabul edilmiş. Yazının son kısmında detaylarını aktaracağım.

Kararın bugün (pazartesi) en geç de salı günü duyurulması bekleniyor.

Mühim detaylar var.

Genel Başkan Fatih Erbakan yoğun bir hafta geçirdi. AK Parti’nin ittifak daveti geçtiğimiz hafta resmileşti ama öncesi var. Bir süredir her iki partideki yetkili isimlerin yürüttüğü çalışma bir noktaya gelince AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım 10 Mart Cuma günü Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi’ne giderek Fatih Erbakan ile görüştü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi davetini iletti. Erbakan ve Yıldırım’ın çıkışta yaptıkları ılımlı açıklamalar aslında prensipte anlaşıldığının işaretiydi. Fakat Fatih Erbakan cumartesi ve pazar günü partisinin tüm yetkili kurumlarıyla istişare ederek hem “onay aldı” hem de Yeniden Refah Partisi için ittifakın şekli belirlendi. Erbakan, cumartesi günü MYK ile pazar günü de 81 ilin il başkalarıyla bir araya geldi.

Yeniden Refah sadece genel başkan iradesiyle değil, “parti kararıyla” ittifakta yer alacak. Bu bilgi neden mi önemli? Fatih Erbakan, kurullarını ve kurmaylarını hiçbir şekilde zorlamamış. Erbakan’ın bu tavrı, şahsi bir beklenti içinde olmadığının ispatı olarak yorumlanıyor.

Şu da var; Yeniden Refah seçimlere Cumhur İttifakı çatısı altında lakin parti logosuyla girmek istiyor. AK Parti, listelerinden milletvekili adayı göstermeyi teklif etmiş ama Yeniden Refah Partisi seçimlere kendi adaylarıyla girmek istiyor. Şunu da aktarayım; tarafların bu konuyu bir kez daha masaya yatırması söz konusu.

Fatih Erbakan ve kurmayları Yeniden Refah’ı, Millî Görüş’ün temel değerlerinden sapmadan siyaset yapan tek parti olarak görüyorlar. Kapatılan Refah Partisi’nin devamı olarak Kasım 2018’de kurulan ve aradan geçen zamanda 81 ilde teşkilatlanan Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi’nin 2018 seçimlerinde CHP ile ittifak yapmasının da etkisiyle hızla ivme kazandı. Üye sayısı Saadet Partisi’ni geçti ve Yeniden Refah’ın potansiyeli anketlere de yansıdı.

Gelelim Yeniden Refah’ın AK Parti’ye sunduğu ve üzerinde uzlaşıldığı belirtilen maddelere… Yeniden Refah Partisi sadece Cumhur İttifakı’na katılmayacak, teklif ve önerileriyle seçim sürecinde ittifakların söylemlerini de etkileyecek gibi görünüyor.

Yeniden Refah’ın 30 maddelik talep listesinde neler mi var?

Elime sıralı bir liste ulaştı lakin birebir aktarmayacağım…

Yeniden Refah Partisi, toplumsal ve sosyal hayat ile aileyi ilgilendiren konularda yasalarda düzenlemelerin yapılmasını ve bazı işleyişlerden vazgeçilmesini istiyor: İstanbul Sözleşmesinin iptalinin TBMM’de de oylanması, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi, 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması, 6251 sayılı yasanın gözden geçirilmesi, sapkınlıkların önlenmesi, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesi ve zinanın suç sayılması…

14 Mayıs Seçimlerine giderken gündemin büyük oranda yukarıda aktardığım talepler çerçevesinde şekilleneceğini düşünüyorum. Zira, Millet İttifakı tam tersi vaatler sunuyor. Mesela gelir gelmez İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyma sözünü bir tek Saadet Partisi vermedi, onlar da diğer ortaklarına itiraz etmiyorlar zaten.

Yeniden Refah’ın AK Parti’ye sunduğu maddeler arasında Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında 1949 yılında ‘Kültürel Mübadele Komisyonu’ adıyla kurulan “Fulbright komisyonunun” faaliyetlerinin sonlandırılması da yer alıyor.

İktidara, “Suriyelilerin güvenli şekilde ülkelerine dönüşünün temin edilmesini” yönünde çalışma yapılmasını ileten Yeniden Refah Partisi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde İslam kardeşliği esas alınarak ırkçılığın önlenmesi ve devlet-millet kaynaşmasının sağlanmasını da istiyor. Maddeler arasında “Kudüs ile ilgili kırmızı çizgimizin korunması” başlığı da yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ile yapılan sözleşmelerin Türkiye’nin milli çıkarlarına uygun hale getirilmesi, Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde temelleri atılan D8’in canlandırılması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kazanılmış haklarından taviz verilmeden daha fazlası için gayret edilmesi de 30 madde arasında yer alıyor.

Yeniden Refah Partisi’nin ekonomi alanında hem yatırımları hem de vatandaşları ilgilendiren talepleri de var. Şöyle sıralayacağım:

- Çiftçi, esnaf ve üreten kuruluşların faiz borçlarının silinmesi, ana paranın faizsiz yapılandırılması.

- Çiftçilere arazi değil üretim desteği verilmesi.

- Tarımsal kotaların kaldırılması.

- Çalışanların ve emeklilerin aylık gelirlerinin yoksulluk sınırından aşağıda olmamasının temin edilmesi.


yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;