SİYASET

Ersin Çelik : Koalisyon fragmanı nasıldı?

Tarih
07 Mart 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Ersin Çelik

Meral Akşener’in Altılı Masa’yı terk ettiği 3 Mart gününden masaya geri döndüğü pazartesi gününe kadar Türkiye’de bazı meseleler de netleşmiş oldu.

Bir kere merhum Süleyman Demirel iki veciz sözü bir kez daha ete kemiğe büründü.

Demirel’in 1973 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar ile yaptığı ve inkâr ettiği görüşme bizzat Sancar tarafından deşifre edilir.

TRT ertesi gün Sancar’a dayanarak görüşmeyi duyurunca, Demirel soluğu yanında alan gazetecilere şu açıklamayı yapar: “Efendim dün dündür, bugün bugündür.”

Demirel’in bir de “Türkiye’de 24 saat siyaset için çok uzun bir süredir” sözü var.

Meral Akşener’in “kumar masası” ve “noter masası” ifadeleriyle üyelerini de tahkir ettiği masaya pazarlıklar sonucu 72 saat sonra dönmesi, ancak Demirel’in kıvrak zekâ ürünü cümleleriyle anlamlandırabilir.

Ancak geçiştirilemez görünüyor. Siyasette 24 saat uzun bir süre olsa da iki ay seçimler için çok kısa. Muhalefet, dağılma sonrası bir araya gelme coşkusunu yaşıyor. Lakin bu hava yerini yeni belirsizliklere bırakacak. Çünkü muhalefet bir yıldan fazladır Türkiye’yi kâğıt üzerinde yönetme açıklamalarından başka bir iş çıkarmadı. Çalışmaların ilk pratik ve sahaya yansıması olacak görüşmede ise koalisyon krizi çıktı. Şimdi yine en başa, girilmemiş seçimin kazanılmamış mevki ve makamları dağıtmaya döndüler.

Türkiye’nin 22 yıldır unuttuğu koalisyon dönemlerini hatırlatmaları ve üstelik muhalefetteyken böyle bir krizi yaşamalarının hasarını onarmak gibi büyük bir sorunları var artık. Çünkü millete izlettirilen ‘koalisyon fragmanı’, Millet İttifakı’nın iktidar olasılığına dair soru işaretlerinin yanıtlarını verdi.

Her anlaşmazlıkta masayı terk etme tehditlerinin savurulduğu, talepler yerine getirilmeyince de zehir zemberek açıklamalar yapılarak ittifakın terk edildiği bir fotoğraftan bahsediyoruz. El sıkışmaların, yüze gülmelerin ve inşa edilen hukukların sahte olduğu, eski defterlerinin açıldığı, küfürlerin, hakaretlerin havada uçuştuğu ancak pazarlıklar sonucu yeniden dönülen bir masa var artık.

Kemal Kılıçdaroğlu masayı kurduğu 2022’nin Şubat ayından beri hem diğer ortaklarını idare ediyor hem de tabanını sağ ve milliyetçi kesime ısındırma gayretindeydi. Bir aşama kat ettiğini de söyleyebiliriz. Ancak Akşener masadan kalkınca sadece marjinal sol düşüncenin değil CHP tabanının da kendisinden ne denli nefret ettiği şu üç günde çok net görüldü.

Meral Akşener’in CHP’den söküp almak istediği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üzerinden geliştirdiği dönme formülü de yeni krizlerin habercisi olacaktır.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;