GÜNCEL

Ergün Diler : Rütbeli operasyon

Tarih
11 Eylül 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Ergün Diler
TÜRKİYE'NİN kilit ülke olduğunu yeryüzünde en iyi Amerika Birleşik Devletleri bilir. Ortadoğu-Avrasya-Afrika hatta Avrupa için yapacakları her hamlede Türkiye'nin rolünü ayrı bir şekilde not ederler… ABD'deki akıllı adamların çoğu bunu bilir ve söyler.
Amerika Birleşik Devletleri, Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika'da eskisi kadar ya da eskisinden daha da güçlü olmak istiyorsa Türkiye ile çalışmak zorunda… Bunu geçmişte birçok kez Türkiye'yi öven ve 6 kez İstanbul'a gelen STRATFOR'un kurucusu George Friedman söyledi.
Peki CIA'in 'gölge kuruluşu' olarak bilinen STRATFOR'un patronu Friedman bunu kime söyledi. Hem önemli YAHUDİ isimlere hem de PENTAGON'a… Garip bir şekilde bu çalışma PENTAGON'da kabul görmedi. Hak ettiği ilgiyi bulamadı.
Bunun elbette bir nedeni vardı! Neydi bu? Cevap verelim. Uzatmayalım… Pentagon, Türkiye'yi oyalayıp bölgedeki etkinliğinin erimesine karar verdi.
Bu sürede de YPG'nin alan kazanması, silahlandırılması ve ordu olarak da eğitimlerinin tamamlanması ön görüldü.
Doğal olarak akla gelen ikinci soru şu!
Peki Türkiye'yi nasıl oyalayacaklardı?
Burada da Pentagon, askeri anlamda karar aldı ve bazı bakanlarla üst düzey komutanları Türkiye'ye gönderdi.
Hafızamızı tazelemekte fayda var!
ABD eski Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo (CIA Direktörü iken de Ankara'ya geldi), ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı ve ABD Avrupa Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti, ABD Avrupa Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen M.Twitty, ABD Hava Kuvvetleri 39. Kanat Komutanı Albay Britt Hurst gibi 23 Amerikalı yetkili Türkiye'yi ziyaret etti.
ABD Avrupa Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen M.Twitty ve ABD Merkez Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Thomas W.Bergeson'un geliş gidişlerini saymıyorum bile… Masalar kurulacak görüşmeler gerçekleşecek.
Eller kenetlenecek.
Ve kalabalık dağılacak.
İlgili resimTÜRKİYE istediğini masada alamayacak. ABD 1 yıl içinde YPG'yi ciddi bir güç haline getirdi. Türkiye 1 yıl önce Suriye'nin kuzeyine veya Fırat'ın doğusuna askeri operasyon düzenleseydi, birkaç hafta içinde bölgede YPG kalmazdı. Bu net!
Ancak Pentagon bu süreyi bir şekilde kendi planları doğrultusunda kazandı. Ne yaptı etti kazandı… Türkiye'nin bölgedeki gücünü en iyi Pentagon bilir.
Buna rağmen MASADA 1 yıl öncesine göre daha güçlü olduklarını düşünmekteler.
Bu masa kurulduğunda konulardan biri de İRAN olacak. İran mecburen olacak! ABD kafasının bir köşesindeki İran operasyonu için Türkiye'den tam destek isteyecek. Ardından da Akdeniz ve İpek Yolu için… Washington belirlediği plan üzerinde TÜRKİYE'nin de yer almasını talep ediyor.
Oyunu ve kuralları onlar belirliyor ama! EN azından böyle düşünmekteler… Ankara da olacakları biliyor elbette… Muhtemel Tahran operasyonu sonrasında, İran'daki Kürtler'in Kuzey Irak ve Kuzey Suriye ile buluşacağının farkında… O nedenle İran operasyonu, Türkiye'nin asla izin vermeyeceği bir konu gibi görünüyor. Çünkü İran, Irak ve Suriye'den alınacak topraklarla kurulacak Kürt devletinin sonraki hedefi Türkiye'nin Güney Doğusu. Bunları söyleyenler Pentagon'un içindekiler… Mesela STRATFOR, Türkiye ile ortaklık olursa "Kürt devletinin kurulmasına belki de en az 40 yıl için bir ihtiyaç yok" şeklinde düşünüyor.
Çünkü Kürt devletinin kurulması, bölgedeki kaosu zirve yaptıracak.
O bölgede yaşanabilir olmayacak. Türkiye'nin devlet kararının temelinde Kürt devletine izin vermemek yatmakta.
Ankara'da hangi iktidarın olmasının da bu konuda önemi yok.
Bugün ABD'ye kaçan Türk generallerin de önemli bir oranı Kürt devletinin kurulmasına karşıydı.
Eğer Washington, İran operasyonunu kısa sürede çözebilirse, Kürt devletinin kurulma süresi öne çekilecek.
Burada Rusya ikili hatta üçlü oynuyor.
Açık şekilde Rusya Kürt devleti kurulursa da planı hazır, kurulmaz bölgeyi Türkiye yönetirse de hazır.
ABD'nin İran'ı işgal etmesine de hazır olan Moskova, etmemesine de sıcak bakıyor.
Türkiye'nin bölgede etkinliğini arttırdığı gerçek.
Türkiye de, Rusya da, Avrupa Birliği de bu ay New York'ta yapılacak BM Zirvesi'ndeki ikili görüşmeleri bekliyor.
Ancak buradan çıkacak sonuç, ne Pentagon'un planını değiştirir ne de diğer ülkelerin.
Ancak Pentagon şu konuda da bir gerçeği anladı.
Artık gönderilecek komutanlarla Türkiye'yi oyalama döneminin sonuna gelindiğini biliyor.
Yani artık hareket zamanı geldi.
Bakalım bu ay bitmeden neler olacak… Kartların rengi iyice ortaya çıkacak…
yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    12 Eylül 2019 14:58
    0 0
    .PKKNIN GÖREVİ,HEM İRAN VE HEM TURKİYE İLE SAVAŞMAK.. BUNU AKP VE TAYYİP BEY DE BİLİYOR. AMA DİGER KARŞI OLAN PARTİLER DAHADA FAZLASINI BİLİYOR. ÇUNKU LOZAN MUHAFİZLİĞİ VE 100 YILLIK NEFES ALMA SÜRESİ DEMEK BU İŞTE.. ANLIYANA TABİ. ÖKüZLERLE VE HAİNLERLE VE DE DEVŞİRMELERLE İŞİMİZ OLMAZ.
  • hursit dilaver 2

    12 Eylül 2019 14:57
    0 0
    BİZDEN,DAHA DOĞRUSU CHPNİN VE DİGER AĞIRLIKLI MERKEZLERİN AKSINE BİR TÜRLÜ YALTAKLANDIRILAMIYAN ( ki gene bir ABDli CEYMİS CEFRİ elçinin lafıdır) TAYYİP BEY YÜZÜNDEN, ABD İÇİN SAVAŞACAK TÜRK ASKERİ YERİNE PKK ORUDUSU VE ASKERİ SAVAŞACAK.
  • hursit dilaver 1

    12 Eylül 2019 14:56
    0 0
    '''Mesela STRATFOR, Türkiye ile ortaklık olursa "Kürt devletinin kurulmasına belki de en az 40 yıl için bir ihtiyaç yok" şeklinde düşünüy''' SAF OLMAYIN. BİR ABDLİ NE DEMİŞTİ. TÜRKİENİN EN BUYUK İHRAÇ MALI ASKERİDİR. aynen böyle demişti.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;