EKONOMİ

Dilek Güngör : İşler iyi gittikçe kuduruyorlar!

Tarih
27 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör
Başlığı ister argo bulun ister, ister hamaset edebiyatı yaptığımı düşünün. Vallahi ne derseniz deyin, bu tayfaya az bile söylüyorum.
Biliyorsunuz, geçen yıl ağustostaki kur saldırısından bu yana pesimistlikleriyle vatandaşı ürkütmek için ellerinden geleni yaptılar. En son Merkez Bankası'nın faiz kararından bir kriz çıkacağını umuyorlardı.
Ama banka, piyasayı iyi okuyanların tahmin ettiği marjda indirim yapınca ters köşe oldular.
Dövizde bekledikleri senaryo gerçekleşmedi.
Şimdi piyasayı etkileyecek yeni kaos hikâyeleri bulmaya çalışıyorlar.
Merkez'in siyasi telkinle hareket ettiğini, kamu bankalarının dolar sattığını, indirimin bankaların faizlerine yansımayacağını, ekonomide faiz indirimiyle işlerin düzelmeyeceğini üfürüyorlar. Hazımsızlıklarını klavye başında atmaya çalışıyorlar.
İlgili resimOnların sosyal medyadaki trolleri de sahte hesaplar üzerinden sağa sola sataşıyor.
Anlayacağınız, kuduruyorlar...
Niye mi?
"Ekonomide toparlanma başlıyor, faiz düşüyor, enflasyon iniyor, dolar yükselmiyor" diye...
Halbuki, siyasi kimliklerini bir kenara bırakıp para piyasalarını realite içinde yorumlamaya kalksalar Merkez'in faizi 4.25 puan indirmesinin piyasa açısından 'kabul edilebilir sınır'da olduğunu anlayacaklar.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci politikaya geçmesinin, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz indirimlerine başlayacak olmasının, eylülde eksiye inecek enflasyonun, reel faizlerle politika faizi arasındaki makasın daraltılma ihtiyacının Merkez Bankası'nın elini güçlendirdiğini görecekler.
Tek itiraz edecekleri noktanın, bu faiz indiriminin yabancı para girişinde aksamaya neden olup olmayacağı sorgusu olur. -ki bana sorarsanız, o konuda da Merkez Bankası tercihini mevduatkredi ilişkisinden yana kullanmıştır.- Daha önce de yazdım, tekrar altını çizerek söylüyorum.
O felaket tellallarının dediklerine bakmayın. Önümüzdeki 3-4 ay içinekonomide enflasyon açısından rahat bir döneme giriyoruz. Merkez, faizlerdedüşüş trendini başlattı. Bu indirimleri bankalar izleyecek. Kısa vade içindemevduat faizlerinin yüzde 19-20 bandına oturması bekleniyor.
Bankalar, 19'la vatandaştan mevduat toplayıp, 25 ile satamayacağına göre kredi faizlerini el mahkum gevşetecekler.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • KRİSTAL KOZMİK

    27 Temmuz 2019 19:24
    0 0
    VALLA BACIM ; BU ÜLKENİN TARLASINI ÖYLE BİR SÜRMÜŞLERKİ ; 4 BENZEMEZ BİR ARAYA GELDİ 1 TEK DERTLERİ VAR ERDOĞAN. ERDOĞAN GİTSİNDE İSTERSE ÜLKE YANSIN UMURLARINDA BİLE DEĞİL YOK SÜRİYELİLER MİŞ YOK EKONOMİYMİŞ YOK PATATES SOĞAN MIŞ HEPSİ TEFERRUAT BUNLARA YETERKİ ERDOĞAN GİTSİN AMA İNŞALLAH ERDOĞAN KADAR KAFALARINA TAŞ DÜŞER ÖZALADA AYNISINI DEDİLER ÖZAL GİTTİ 22 BANKA BATTI 65 MİLYARDOLARI İMF MİLLETİN CEBİNDEN HORTUMLADI GERİYE EKONOMİK KIRIZ VE KAOS KALDI
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;