EKONOMİ

Dilek Güngör : HSBC hesap verecek mi?

Tarih
09 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör

Türkiye FETÖ'den PKK'ya, YPG'den DAEŞ'e bugüne kadar birçok terör örgütüyle mücadele etti, etmeyi de sürdürüyor… Peki ya finans teröristleri...
Onların yaptıkları yanlarına kâr mı kalacak?
Bana sorarsanız, Türkiye'nin 11 Eylül'ü sayılabilecek 10 Ağustos'taki finansal saldırının sis perdesi henüz aydınlanmadı.
Hatırlasanıza…
Bir pazar gecesiydi. Londra'dan düğmeye basılmıştı. Gece yarısı bankaların hazine birimleri açtırılmış, işlem yapmaya başlamışlardı. Dolar spekülatif atakla 7.22 TL seviyesine çıkarılmış, Türk Lirası hepimiz evlerimizde yatmaya hazırlanırken birileri tarafından yüzde 25devalüe edilmişti.

***

Kimdi bunu yapanlar?
O dönemde bir kısmının adını duyduk.
Misal, Türkiye saatiyle 20:00'den itibaren 3 saat boyunca spekülatif alım yapanlardan biri Morgan Stanley'di. Cebinde TL olmadan açığa dolar alan Londralı bankalar ekonomi yönetiminin hamleleriyle köşeye sıkıştırılsa da bir gecede deli kâr ettiler…
Aylar sonra birkaçı bilanço açıklamalarında kendilerini ele verdi. İngiliz HSBC Holding, 10 Ağustos'ta TL operasyonlarından 120 milyon dolar kazandığını açıkladı. Bu banka tarihinin en yüksek günlük karıydı. O günkü kurla tam tamına 1 milyar TL… 2001 krizinden hatırladığımız Deutsche Bank da bir günlüğüne 35 milyon dolar kazandı.

***

Aradan 8 ay geçti. HSBC'nin, Morgan Stanley'in ya da Deutsche Bank'ın herhangi bir açıklama yaptığını duyan oldu mu?
Ben duymadım…
Sanırım, bu konuda açıklama yapmaları için yasal sürecin başlatılmasını bekliyorlar.
Kimse o gecenin sıradan bir pazar gecesi olduğunu söyleyemez. O bankaların elde ettiği kârların da normal bir kazanç olduğunu iddia edemez. Burada bir manipülasyon olmadığını savunamaz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;