GÜNCEL

Cem Küçük : Jan Masaryk’in kaderi, Ravil Maganov’un kaderi...

Tarih
02 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Cem Küçük

Dün öğle saatlerinde ajanslara bir son dakika haberi düştü. Rusya’nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil’in Başkan Yardımcısı Ravil Maganov’un tedavi gördüğü hastanenin camından atlayarak intihar ettiği söylendi. 

Tabii bu intihara kimse inanmadı. Çünkü Rusya’nın sistemini bilenler, Putin’le millî güvenlik konusunda aynı fikirde olmayanlar bazen talihsiz olaylarla karşılaşabiliyorlardı. 

Rusya’nın Ukrayna işgali başladığından beri çok tuhaf ölümler oldu. İki Rus oligark Vladislav Avayev ve Sergey Protosenya ölü bulunmuştu. Avayev, Gazprombank’ın eski  Başkan Yardımcısıydı. 13 yaşındaki kızıyla dairesinde ölü bulunmuştu. Kayıtlara intihar olarak geçti. 

Protosenya da İspanya’daki evinde kızı ve eşiyle birlikte bıçaklanmış olarak bulunmuştu. Bu cinayetleri kim niye işledi belli değil. 

Rus oligark Mikhail Watford için de İngiltere’deki evinde intihar etti dendi. Bu isimlerin hepsinin özelliği Putin’in bazı politikalarına, özellikle Ukrayna’yla savaşa karşı çıkmalarıydı...

Lukoil'in başkan yardımcısı ölü bulunduLukoil’in Başkan Yardımcısı Ravil Maganov, Rusya’nın Ukrayna işgalini eleştirmiş ve 3 Mart’ta “Silahlı çatışmanın derhal durdurulmasını ve müzakere ve diplomatik yollarla çözülmesini tam olarak destekliyoruz” demişti. 

Bu açıklaması son sözleri olmuştu. Önce kalp krizi geçirdiği söylendi. Sonra anti depresan ilaçları kullandığı dolaşıma sokuldu. Nitekim Rus haber ajansı TASS’ın yetkililere dayandırdığı habere göre Maganov tedavi gördüğü hastanenin altıncı katından dengesini kaybederek düşmüştü. Güvenlik güçleri gerekli tahkikatları yapacaklarmış. 

Maganov’un camdan düşerek ölmesi ya da zorla atılarak öldürülmesi bana 1948’de o zamanki adıyla Çekoslovakya’da pencereden düşerek ölen/öldürülen Dışişleri Bakanı Jan Masaryk’i aklıma getirdi.

Çekoslovakya’nın ilk Cumhurbaşkanı’nın oğlu olan Jan Masaryk I. Dünya Savaşı’ndan sonra yeni Çek hükûmetinin dışişleri bakanı olmuştu. Daha sonra İngiltere büyükelçisi oldu. II. Dünya Savaşı sırasında sürgündeyken Çekoslovakya’nın Dışişleri Bakanı oldu. Savaş sonrası döndü ve görevine devam etti. 

Sovyetler, savaş sürerken Çekoslovakya’yı işgal etti. Bir komünist hükûmetin kurulacağı kesindi. Masaryk demokratik bir

Çekoslovakya’nın Rusya için tehdit oluşturmayacağı konusunda Stalin’i ikna etti. 

Ama tarihçilere göre Masaryk 1947’de ölümcül bir hata yaptı! II. Dünya Savaşı bitince Amerika, Avrupa’yı kalkındırmak için "Marshall Planı"nı devreye soktu. Çekler de bu yardım paketine katıldılar ve Amerika’dan büyük yardım aldılar.

Görüşmeleri götüren Masaryk’ti. Ruslar bunu haber almış ve Marshall Planı’na destek vermemişlerdi. Hemen bir darbe yapıldı ve Cumhurbaşkanı Eduard Benes, komünist bir yönetim kurdu. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;