DÜNYA

Bülent Orakoğlu : Putin’in tahtı sallanıyor mu, iç darbe ve ABD’li senatörün ‘suikast yapın’ çağrısı kime?

Tarih
21 Mart 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Orakoğlu

Rusya’nın yıllardır görevde olan Devlet Başkanı Vladimir Putin aldığı savaş kararı ile dünyayı ve kendi ikbalini geri dönülemez bir uçurumun eşiğine getirdi. Savaşın yıkıcı gerçeği neredeyse tüm dünyayı Rusya’ya karşı birleştirirken herkesin hedefindeki ortak isim Putin oldu. Ukrayna’da sivilleri hedef aldığı savı ile ABD ve İngiltere başta olmak üzere 39 ülke tarafından savaş suçlusu ilan edilen Putin sadece dünyanın değil bilinmez bir sona sürüklediği kendi halkının da tepkilerini üzerine çekiyor. 22 yıldır süren iktidarında Rusya’yı birçok dönüşümden geçiren Putin’den sonra neler olacağı ve ülkeyi neler beklediği şu an Rusya’nın bir numaralı gündem maddesi.

Küresel ekonomik sisteme bu kadar entegre olabilmiş bir Rusya bir anda bu sistemden koptu. Putin’in çarklarını döndürmek için çok uğraştığı askeri makine sistemi neredeyse işlevsiz kalmak üzere. Savaşın 24’üncü gününde Putin, işgalin başladığı 24 Şubat’taki konumundan uzaklaşmış durumda. İlk günlerde tüm Ukrayna’yı isteyen ve bu ülkeyi nazizmden arındırma amacı güttüğünü iddia eden Rus lider artık Kırım ve Donbass bölgesinin Ukrayna tarafından tanınmasına ve konunun burada kapanmasına ikna olmuş durumda. Ancak bunu yaparken saldırıların şiddetini giderek artırıyor ve müzakere masasına eli güçlenmiş, daha fazla şehri ele geçirmiş şekilde oturmak istiyor.

ABD’Lİ CUMHURİYETÇİ SENATÖR LİNDSEY GRAHAM’DAN ‘PUTİN’İ ÖLDÜRÜN‘ ÇAĞRISI

Washington’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Graham, muhabirlerden birinin “Putin’e suikast yapılmasına yönelik açıklamanızın arkasında duruyor musunuz?” sorusunu, “Evet. Umarım öyle ya da böyle bir şekilde ortadan kaldırılır. Nasıl indirdikleri umurumda değil. Lahey’e gönderip yargılar mıyız bilemem. Sadece gitmesini istiyorum.” şeklinde cevapladı. Graham, açıklamasında “Putin bir savaş suçlusu. 1930’larda birinin Hitler’e de suikast düzenlemesini isterdim. Dolayısıyla evet, Vladimir Putin meşru bir lider değil. O bir savaş suçlusu” ifadelerini de kullandı. Senatör, “Rusya’da bir Brütüs var mı? Rus ordusunda Albay Stauffenberg gibi başarılı biri yok mu? Bu savaşı durdurmanın tek yolu Putin’i ortadan kaldırmak. Bu, ülkeniz ve tüm dünya için çok önemli bir hizmet olacaktır” çağrısı yapmıştı.

RUSYA’NIN ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ WASHİNGTON’DAN GRAHAM’IN İFADELERİNE AÇIKLAMA GETİRİLMESİNİ VE KINANMASINI İSTEDİ

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Graham’ın birilerinin Putin’i öldürmesini isteyen sözlerine atıfta bulunarak, senatörün akıl sağlığını sorguladı ve sarhoş olduğunu söyledi. Peskov, “Maalesef, böylesine aşırı gergin bir atmosferde, Rus düşmanlığının histerik bir tırmanışı var. Bu günlerde herkes ayık kalmayı başaramıyor, hatta çoğu aklını yitiriyor” diye ekledi.

PUTİN HASTA MI, PUTİN’E İÇ DARBEYİ KİM YAPACAK YERİNE KİM GEÇECEK?

Ukrayna’nın işgalinin Rusya’yı karıştırdığı yönünde önemli iddialar ABD, İngiltere ve NATO tarafından psikolojik harp stratejileriyle gündeme getiriliyor. Rus lider Putin’in kanser olduğu ve hastalığının çok ilerlediği iddiaları Rus İstihbaratı içinden bilgi alan bazı kaynaklarca isim verilerek gündeme getiriliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ordusunun 21. günü devam eden işgal sürecinde gücünün yüzde 40’ını kaybettiğini açıkladı. ABD Başkanı Biden ise bu gereksiz savaşı bitireceklerini açıklayarak “Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni güvenlik desteği vereceğiz. Pakette 800 uçaksavar ve tanksavar da olacak. Top mermileri ve 20 milyon mühimmat sağlayacağız. Bunların içinde İHA’lar da SİHA’lar da olacak” dedi. Savaşı sonlandırmaya niyeti olmayan Rusya’ya karşı İngiltere’den karşı hamleler geliyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere’nin Polonya’da 100 askerle birlikte Sky Sabre füze sistemini konuşlandıracağını açıkladı.

Putin’e suikast iddiaları yanında Putin’e çok yakındakilerden darbe yapılacağı da gündeme getiriliyor. Putin’in kurduğu sistemde elindeki gücün alınmasının imkansıza yakın olduğunu bilenler, umudunu “Putin ölecek” iddiasına bağlamış durumda. Son dönemde yüzünün ödemli ve şişkin durması, sürekli depresif tavırları Putin’in kanser hastalığına yakalandığının işareti olarak gösteriliyor. Rus liderin “şişik yüzünün kemoterapi ilaçları veya steroidler aldığını gösterdiği” ve ayrıca yüzündeki gülümseme ifadesinin eksikliğinin “sürekli bir acı içinde olduğunu gösterdiği” ileri sürüldü.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;