DÜNYA

Bekir Hazar : Tarihi borç

Tarih
12 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bekir Hazar
TRUMP başkan olduğu dönemde "Irak'ta 1 trilyon dolar harcadık.
Askerlerimiz öldü. Kazanan şirketler olduBir yerlerle savaşmamız için şirketler tarafından hala baskı görüyoruz" diyordu.
Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte petrol şirketlerinin kasaları tarihi rekorlara imza attı.
Sadece Amerikan şirketlerinin son altı aydaki karı 200 milyar doların üzerindeydi. "Yok böyle bir şey" idi durumlar. Çünkü "Yoktu böyle bir tarihi rekor kar." ABD Başkanı Biden'ı, savaşları seven tüm şirketler seçimde desteklemişti. Ancak bu aybaşında Biden bile isyan ediyor, "Petrol şirketlerinin bugün rekor karları, Ukrayna'daki savaşın beklenmedik bir sonucudur. Böyle bir savaş zamanında ve tarihi karların elde edildiği bir dönemde şirketlerin kendi dar çıkarlarının ötesinde hareket etme sorumluluğu vardır. Ben bir kapitalistim, şirketlerin adil karları ile ilgili bir sorunum yok ama bu kadarı da yeter." diyerek bir şeyler anlatmak istiyordu..
İngiltere bir zamanlar baharat ticaretinin yoğun olduğu dönemde, sırf şirketleri aşkına Hindistan ve Çin'e kadar gidip asker yığmıştı.
Şirketlerinin kazanması uğuruna Çin'de Afyon savaşlarını başlatmış, bu uğurda Hong Kong'u 100 yıllığında Londra'ya bağlamıştı. Bu uğurda milyonlarca insanı öldürmüş, binlerce askerini kaybetmişti.
Osmanlı'da petrol haritaları ortaya çıktığında dünyada at arabaları revaçtaydı.
Ancak geleceğin dünyasını çok iyi okuyan şirketler, Avrupa ülkelerine büyük baskı yaptı.
Otomobil yüzyılı başlıyordu. Petrole konanlar Karun gibi zengin olacaktı. Dünya enerjiyi keşfediyordu. Kuyuları ve vanaları ele alan refaha ve güce kavuşacaktı. Şirketler ve kanlı refah aşkına milyonlarca insanı öldürerek Ortadoğu'ya girdiler. Osmanlıyı parçalayarak petrol üzerinde oturan, birbiriyle husumetli Arap ülkeleri kurdular. Onların her kavgaları Batı'nın korumasına ihtiyacı doğurdu. Araplar birbirleriyle savaşırken, petrol kuyularına Amerikan ve İngiliz şirketleri "Kralları koruma bedeli" diyerek oturuyordu. Kuyular çok önemliydi. İktidara getirdikleri İran Şahı bile petrolü millileştirmeye kalkınca darbeyle indirildi. Adamı yaşatmaz, öldürürlerdi.
Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip Venezuela, yeryüzünün en zengin ama en fakir ülkesiydi. Petrolünü Amerikan şirketlerine vermediği için devlet her gün milyonlarca fakir insanına kumanya dağıtmak zorunda kalıyordu. Devlet başkanı da sürekli darbe ve suikast girişimlerine maruz kalarak öldürülmek isteniyordu. Enerji uğuruna nice devlet adamları ortadan kaldırılıp mezara gömülmüştü.
Tüm bunları, Türkiye'nin bugün geldiği noktayı çok daha iyi anlayabilmemiz için beynimize yerleştirmek zorundayız. 50 yıl içinde dünya petrolden kopup yeni enerji kaynaklarına sürüklenecek. 2073'te dünyada tüm şirketlerin ve kanlı akbabaların yeni hedefi Hidrojen, Toryum, Doğalgaz ve Bor olacak.
Sadece 1 ton toryum, 1 milyon ton petrole eş değer katkı sağlayacak, nükleer gücün mihenk taşı olacak. Dünyanın en büyük Hidrojen, Bor ve Toryum rezervleri ise Türkiye'de...
Etrafındaki üç deniz de doğalgaz kaynıyor.
Dünyanın en büyük rezerv arama gemilerine sahip ülkelerden biri haline geldik. Akdeniz'de Libya'nın 200 trilyon dolarlık doğalgaz rezervlerini arama ve çıkarma ortağıyız artık.
Enerji ve tabii kaynaklar bakanı Fatih Dönmez dün Cezayir ile ortak petrol ve doğalgaz şirketi kuracağımızı açıkladı. Çok sayıda Afrika ülkesi "Türkiye ile enerji ve madenlerimizi çıkarmak için Ankara'yı bekliyoruz" diye çağrı yaparak sıraya girdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;