GÜNCEL

Abdurrahman Dilipak : Kim ne dedi?

Tarih
18 Haziran 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Dilipak

Beklenen buluşma gerçekleşti.

Moderatör çok tartışıldı. Sonunda bir mutabakat sağlandı ve iki aday karşı karşıya geldiler..

Bugün, bu işin öncesini, sonrasını bırakıp, sadece programa bakarak, bir şeyler söylemek gerekirse, önce bu ekranda politik tartışma bir Amerika geleneği. Bizde de tuttu. Ama bu liderler seviyesinde olan bir şeydi. İki belediye başkan adayı görücüye çıkacak, ekranda kozlarını paylaşacaklar. Biri bir ilçe belediye başkanı, ötekisi yılların politikacısı. Biri mühendis, diğeri İngilizce İşletme okumuş. Binali Yıldırım 1955 doğumlu, Yüksek Mühendis, yani Yüksek Lisansını yapmış, İngilizce Fransızca biliyor. Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Bakanlık, Milletvekilliği yapmış. Ekrem İmamoğlu ise, 1970 doğumlu Yüksek Lisans sahibi. Her ikisinin de yerel yönetim ve özel sektör tecrübesi var.

Aslında sıkletleri tutmuyor. Onun için Binalı Yıldırım, “Sizin sahada oynayalım” demiş olsa gerek.

Bana göre tempo düşüktü, heyecan yoktu. Halkın kafasındaki suali mukadderler sorulmadı, sorulmayınca da cevabı da verilmedi. Gerilim, karşılıklı suçlamalar olmadığı için tansiyon düşüktü. Tarafların tabanlarının bu işten tatmin olduklarını sanmıyorum. “Kim kârlı çıktı” bu işten derseniz, net bir şey söylemek kolay değil.. Taraftarlar kendileri için mutlu olacakları satırbaşları bulabilirler ama, kararsızlar için bu program bu çevrelerdeki insanlar için bir netlik kazandırmadı.

Sosyal Mediadaki ilk tepkilere bakarsak, moderatörün İmamoğlu’na yakın durduğu ve daha ilk baştan İmamoğlu’nun başkan olarak tanıtıldığını buna delil olarak gösteriyorlar. Hatta İmamoğlu’nun sorulara hemen hazır panolar üzerinden cevap vermesini sorular hakkında bilgi sahibi olduğu ve hazırlık yaptığı şeklinde yorumlayanlar da var. Binali Yıldırım’ın konuşma temposu oldukça düşük ama bu onun tabii hali. Binali Yıldırım’dan espri yapması bekleniyordu ama, o olmadı.

Ekranda karşılıklı suçlamalar, meydan okumalar pek olmadı ama, bundan sonra devam edecek mi göreceğiz. Yani programın açılışındaki hediyeleşme ve babalar günü kutlamaları kadar sempatik olmayacak sanırım.

“Kıyafet, ses tonu, jest ve mimik rahatlık, esprili özgüven, kolay anlaşılır olmak, hedef kitlesi kimdi” sorularının herkese göre farklı cevabı var.

Programda konuşulan ve karşılıklı suçlamalara sebeb olan konular bundan sonra da kamuoyunda tartışılmaya devam edecek. “Oylar çalındı” dendi, Valilik skandalı, İBB serverinin kopyalanması, AA’nın seçim sonuçlarının yayını ile ilgili konularda herkes daha önceki açıklamalarını tekrarladılar.

“Din, tarih, gelenek, siyasi düşünce” gibi felsefi konularla ilgili bir derinlik sözkonusu değildi. Daha çok daha geniş halk kitlelerine ulaşılmaya çalışılmış ve mayınlı alanlara girilmemişti..

Yani seçim cephesinde yeni bir durum yok, işler kaldığı yerden devam edecek.

Söylem olarak her iki taraf da “dini bir söylem”e ağırlık vermedi ama İmamoğlu tekraren “Kul Hakkı”ndan söz etti. İmamoğlu Suriyeliler konusunda bu defa ihtiyadlı ve ılımlı bir dil kullandı. 

“Kul” kelimesini Binali Yıldırım’ın söylemesi farklı bir anlam taşımaz ama bir CHP’linin söylemesi farklı bir anlam taşır. CHP kafası belli. Onlara göre “Ümmet leşi” yere serilmiş; ‘ümmetten ulusa, kulluktan vatandaşlığa” geçilmiştir. Aynı şekilde “Cumhuriyet kulluktan vatandaşlığa geçiş demektir!” 31 Ekim 2018’de bir CHP sözcüsü TBMM’de yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet rejimi, kulluktan yurttaşlığa geçişin, yurttaşlık ilişkisinin hukuken temin edildiği bir rejimin adıdır” der ve CHP ile İyi Parti sıralarından alkışlanır!

İnternete, “Cumhuriyet ve Kulluk” yazı bakın kaç belge geliyor! 

İmamoğlu diye biri çıkıyor “KUL hakkı”ndan söz ediyor, Camide Kur’an-ı Kerim okuyor. Ateist olduğunu söyleyen teşkilat yöneticisi elini açıp dua ediyor.

Bu CHP’lilerde bir bereketsizlik var. Ne yapsalar ayaklarına dolanıyor. Bu Tv tartışması için üzerindeki anlaştıkları gün ezanın aslında döndürülmesinin yıldönümü. Biz mezarının başında o gün Menderes’i andık. Ezanın aslına döndürülmesi ile başlatılan süreç, sonunda Menderes’in idamına kadar gitti. Menderes ve arkadaşlarının idamı aslında bir bakıma, “kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” kabilinden millete verilen bir gözdağı, tehdit, meydan okuma, kararlılık gösterisi idi.

Neyse, sürecin sonuna geldik. Bir hafta sonra seçim var. Dananın kuyruğu o gün kopacak. Bundan sonra neler yaşanacağını yaşayarak göreceğiz.

Son birkaç söz: Bu programla ilgili, benim gözlemlediğim kadarı ile her iki tarafın tabanı daha yüksek bir performans bekliyordu. Sosyal Mediadaki militan taraftarların söylemleri dışındaki kesimin ne modaratörden, ne de tarafların beklentilerinin karşılığını buldular. Her iki kesim de kendi adamlarının ezildiğini düşünmüyor. Kararsızlar açısından ise karar vermelerini sağlayacak bir netlik, açıklık, açık ara bir farklılık yok.

Taraflar birbirlerine yönelttikleri suçlamalara ilişkin tatmin edici bir cevap almadılar. İddialara yönelik isbatlar da karşı taraftakiler için tatmin edici bulunmadı.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • vatan daş

    19 Haziran 2019 11:39
    0 0
    yalan sizin için ne kadar önemli
  • HAK DAVA

    19 Haziran 2019 08:30
    0 0
    ULAN HIYAR SEN BIRAK BU MAVALLARIDA AK PARTİNİN ÇALINAN OYLARINI YAZSANA AMA YAZAMASSIN TABİ SAHİBİN AMERİKA TASMANI ÇEKER SONRA DEMİ EEE AMERİKA -İSRAİL KORKUSU MABADIN YEMEDİ YAZAMASSIN DEMİ...
  • hursit dilaver

    18 Haziran 2019 16:34
    0 2
    en guzel örnegi çekmece seçimlerinin sayımının durdurıulmasında duyulan sevinç. ayrıva akşamın 21inde il seçimden çıkartıkları s0nuç. AKP ESASEN KİBİR GURUR YAPMAMALI BARİ SEÇİMDEN S0NRA CANAN HANIMI TEBRİK ETMELİ. 0 DA AKPLİLERE NASIL PARTİCİ 0LUNUR ÖGRETMELİ. kusura bakmayın böyle.BAKIN SEÇİME KADAR VE S0NRASINDA DA BİZ HALA İT DEDİ,VERİ, SAYIŞTAY DEYİP DURACAĞIZ.
  • hursit dilaver

    18 Haziran 2019 16:31
    1 2
    ben canan hanımı harbiden takdir ediy0rum.d0bralığına, kıvırtmamasına,direnmesine sessiz ve sakin şekilde işini halletmesine hayranım.AKPlilere de örnek 0lsun.kimse de sen AKP uyesisin yakışıy0r mu demesin. y0k işte. BU SEÇİM VE HER CHP BAŞARISINDA YA DA YSK KARARINDA AGIRLIK CANAN HANIMDA.her dediğini istediğini yaptırdı.hatta 18 gun de eş başkanlık yaptı.GIKINIZ ÇIKMADI.verileri de k0pyalattı. BİZ HALA 0NUN YAPTIKLARINI GEVELİY0RUZ.
  • hursit dilaver

    18 Haziran 2019 16:22
    1 1
    YAHU BAK CANAN HANIM NASIL SEVİNDİ. ÇEKMECE SEÇİMİ İÇİN.. ama siz kumesteki, inşaattaki, tarladaki seçmenleri sildirebildiniz mi y000.. aynı kumes,aynı inşaat gene 0y kullanacak.GENE 0T0BUSLERLE GELİP KUMESI GÖSTERİP 0Y KULLANACAKLAR. AKP de umuru 0lmayacak. 0lmaz tabi. BİNALİ BEY NE DEMİŞTİ.. KAYBETTİĞİM SEÇİMİN PEŞİNDEN GİTMEM. bu lafı etti mi. geçti artık. peşinen ilk seçim kaybedildi demek bu. şimdiki bir b0nus seçimi zaar. tayyip bey fırçası var tabi.İSTANBULA Ç00K YAZIK 0LACAK..
  • hursit dilaver

    18 Haziran 2019 16:18
    1 1
    ismail t0plantıdan önce 0telde ekremle göruşmuş. bunu anında öğrenmek lazımdı.demek muşavırler ve seçim heyeti havagazı.tufaya geldi..ARIN SEÇİM AKŞAMI KAZANILAN HER SANDIKTA MARAZA ÇIKARACAK BİR EKİP VAR. UNUTMAYIN. SANMAYIN Kİ SEÇİMİ KAZANIRIZ. özellikle istanbulu, bey0ğlunu mesken tutan YABANCI BASINA DİKKAT.. bizimkiler elde fısfıs b0ya ile bunlara yakın 0lsun.. gezideki gibi 0lay 0lsun da dunyaya yayaıl derdi,de 0nlar. en guzeli elde fıs fıs b0ya..hemen kameraya fıııııs.
  • hursit dilaver

    18 Haziran 2019 16:12
    1 1
    bizim yazar takımına bakmayın.hepsi binali bey kazandı diy0r ama,kendi aralarında kaybettik diy0rlar.bu kadar alttan alma,haberi 0lmama eksi puan.sayıştaydan haberi y0k.halbuki ekremin dedikleri yalan.ama cevap veremedi.yahu cep telef0nuna da mı anında mesaj gelmedi. elbet muşavırler de cahil.0 saatte ne yapıy0rlardı ki.talebe bursunu bile öyle anlatması lazımdi ki, ama ekrem baskın çıktı. HER SEFERDE BÖYLE 0LDU VE ALTTA KALDIK EZiLDİK.kendimizi kandırmıyalım.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;