SİYASET

Abdulkadir Selvi : Yeni siyasi tablo

Tarih
02 Nisan 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Bu seçimin enleri oluştu.

AK Parti birinci parti oldu.

Cumhur ittifakı yüzde 52’nin üstünde kaldı.

MHP yüzde 7.31 oranında oy aldı. 12 ilde belediye başkanı çıkardı.

İYİ Parti yüzde 7.45 oranında oy aldı. Ancak sıfır çekti.

Bu seçimde AK Parti’nin de CHP’nin de MHP’nin de kendini başarılı gösterebileceği sonuçlar ortaya çıktı.

AK Parti birinci parti olma özelliğini korudu.

CHP 25 yıl sonra Ankara’yı kazandı, bu yazı yazıldığında ise İstanbul’da burun farkıyla öndeydi.

MHP ise belediye başkanlığı sayısını arttırdı.

CHP de olağanüstü kurultayın kapısını kapattı.

AK Parti-MHP ittifakına yüzde 52 destek verilmesi erken seçimin önünü kesti.

DSP ile Saadet Partisi hiçbir yerde kazanamadılar ama bazı yerlerin kaybettiren partileri oldular.

Bu listeyi daha fazla uzatmak istiyorum.

31 Mart yerel seçimleriyle yeni bir siyasi denge ortaya çıktı.

BALKONDAN DEĞİŞİM ÇIKTI

Millet, cumhur ittifakını yüzde 52’nin üstünde tutarak siyasi istikrarı korudu. Ama güçlü bir mesaj verdi. O açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında verdiği mesajlar çok önemli.

Erdoğan, değişim yönünde güçlü bir mesaj verdi. “Ben dahil hiç kimse değişmez değildir” dedi. Millet sandıkta mesajını verdi. Erdoğan bu mesajın alındığını ifade etti. Söz bitti, artık bundan sonra icraat dönemi. Ekonomiden AK Parti yönetimine, kabineden siyaset dilimine, güvenlikçi politikalardan özgürlükçü yaklaşımlara kadar Erdoğan’ın önünde bir tercihler listesi duruyor. Hangisini tercih ederse AK Parti’nin kaderi ona göre şekillenecek.

Bu seçimlerin 1989’da ANAP’ın İstanbul ve Ankara’yı kaybettiği seçimlere benzer tarafları da var, ayrışan yanı da. O seçimlerde ANAP yüzde 21.75’e düşmüştü. Bu seçimde ise AK Parti birinci parti olma özelliğini, cumhur ittifakı yüzde 52’yi korudu.

26 Mart 1989 yerel seçim sonuçlarını ANAP’ın Necatibey Caddesi’ndeki genel merkezinde izliyordum. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Oltan Sungurlu’nun odasındaydık. ANAP açısından ağır bir hava vardı. O sırada TRT’de “İcraatın İçinden” programı başladı. Özal kendi kullandığı araçla Boğaziçi Köprüsü’nden geçiyor, yanındaki koltukta oturan Semra Hanım’a neşeli bir şekilde, “Semra, koy bir kaset dinleyelim” diyordu. Belli ki ANAP’ın seçimi kazanacağı hesabına göre hazırlanmış bir programdı. ANAP yöneticileri telefona sarılıp “İcraatın İçinden”programının yayınını durdurmaya çalıştılar.

Seçim sonuçlarını sorduğumuzda Oltan Sungurlu, “Üzerimizden silindir geçti”demişti.

ERBAKAN’IN MUTLULUĞU

1994 yerel seçimlerini ise Refah Partisi Genel Merkezi’nde izlemiştim. Çalıştığım HBB TV, seçimi nasıl olsa kazanamaz diye Refah Partisi’nin önüne canlı yayın aracı göndermemişti. Başka bir partiye kurulan canlı yayın aracı gece yarısı apar topar RP’nin Balgat’taki genel merkezinin önüne getirildi. Çünkü RP, o seçimde Ankara ve İstanbul’un da aralarında bulunduğu 5 büyükşehiri kazanmıştı. Erbakan hoca ile o gece canlı yayın yapmıştım. Ankara’da Melih Gökçek kazanmıştı ancak İstanbul’da Erdoğan’ın durumu belli değildi. Erbakan’ın “İnşallah İstanbul’u da alacağız” derken yüzündeki mutluluğu hiç unutmuyorum.

ANAP, 89 seçimlerinden çıkan mesajın gereğini yerine getirmedi. Erbakan ise 1994’te önce yerel yönetimleri kazandı, sonra 1995 seçimlerinde birinci parti olarak çıkıp sancılı bir sürecin sonunda DYP ile hükümet kurdu.

Seçimlerle birlikte yeni bir siyasi tablo oluştu.

Her partinin kendini başarılı ilan etmek yerine, sandıktan çıkan mesajı doğru okuması gerekiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • vatan sevdalısı

    03 Nisan 2019 11:12
    0 0
    chp abd nin çizdiği tarihi oynar veya rolü.iktidarda bunlara cevap veya atakla geçirirse öyle geçer.ama kötü olur.yatırım ve gelişimlere derhal yoğunlaşılmalı ve kendi tarihimizi kendimiz yazmaya devam etmeliyiz.fetö izleri var bunlara kesin ve kararlı bir yapı şart.belediye seçimlerine giren terör bağlantıları tekrarı olmaması adına önlem alınmalı ve gereken CEZALAR KESİLMELİ:15temmuz edirne belediye olayına ve diğer ele verdikleri delilleri kullanarak suç duyurusu yapılmalı
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;