SİYASET

Abdulkadir Selvi : Şimdi ne olacak

Tarih
15 Mayıs 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Nefes nefese takip ettiğimiz bir seçim oldu.

Erdoğan’ın ilk turda kazanma ihtimali vardı. Ama saatler ilerledikçe ikinci tur ihtimali ortaya çıktı. Eğer 50 artı 1 sistemi olmasa seçimler çoktan bitmiş demekti. Çünkü Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na 5 puan fark attı. Ama sistem nedeniyle ben bu saatte size kesin sonuçları veremedim. Akşener’in Meclis kürsüsünden mermi atmasına, Kılıçdaroğlu’nun suikast iddialarına rağmen seçimler büyük bir demokratik olgunluk içinde geçti. 14 Mayıs 1950’den sonra ikinci kez “Yeter, söz de karar da milletin” diye yola çıkan Erdoğan’ı millet yalnız bırakmadı. Bu seçimlerin tek kaybedeni oldu, o da Kemal Kılıçdaroğlu. Kemal Bey hem cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti hem de 6 parti ile ittifak yapmasına ve ortak milletvekili listesine rağmen CHP’nin aldığı oyların gerisine düştü.

SANDIKTA CEVABINI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşması yaptı - Dünya Gazetesi“Erdoğan’ı bu kez darbeyle değil demokratik yollardan tasfiye edeceğiz” diyen Biden’a, Erdoğan gitsin diye kampanya yürüten Batı basınına, millete parmak sallayanlara, Kandil’deki PKK baronlarına, Cumhuriyet’in yüzyılı ile hesaplaşacağız diyenlere, Öcalan’a özgürlük kampanyası yürütenlere millet sandıkta ders verdi. Dünya bir araya geldi, 6 parti ittifak yaptı, Kandil destekledi ama Erdoğan’ı yenemediler.

CUMHUR İTTİFAKI

Millet İttifakı’nın oyları düşük çıktı. Ortak liste tutmamış. Cumhur İttifakı beklenenin üzerinde oy aldı. AK Parti, milletvekili seçimlerinde de önde çıktı. Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu sağladı. Eğer ikinci tura kalırsa bu durum Erdoğan’ın elini güçlendirecek.

Millet İttifakı’nın Anayasa’yı değiştirip Parlamenter Sistem’e geçme önerisi ise suya düştü. Millet Başkanlık Sistemi’ne güvenoyu verdi.

DEPREM BÖLGESİ

Deprem bölgesinde Erdoğan önde. 2018 seçimlerine göre oylarını korumuş.

SİNAN OĞAN

Sinan Oğan: İkinci tura kalma ihtimali olan cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit ismi - BBC News TürkçeMuharrem İnce’nin çekilmesi Sinan Oğan’a yaramış. Sinan Oğan yüzde 5’in üstüne çıkarak herkesi şaşırttı.

MHP YİNE ŞAŞIRTTI

Her seçimden önce olduğu gibi bu seçimlerden önce de MHP’nin barajın altında olduğu propagandası yapıldı. Ama MHP bir kez daha şaşırttı.

İYİ PARTİ GERİLEDİ

Geçen seçimde yüzde 10’u kıl payı kaçıran İYİ Parti bu seçimde oy oranını korudu. İYİ Parti’nin yüzde 16-17’ye çıktığı söyleniyordu. Ancak Akşener’in masadan kalkıp geri oturmasından sonra hızla gerilemişti. Ancak Muharrem İnce’nin çekilmesinden sonra İYİ Parti toparlayıp 2018 seçimlerindeki oylarını yakaladı. İYİ Parti muhalefette olmasına rağmen beklenen sıçramayı yapamadı.

YEŞİL SOL PARTİ

HDP yerine seçimlere giren Yeşil Sol Parti ittifak yapmasına rağmen beklenen atağı yapamadı. HDP, yüzde 11’ken Yeşil Sol Parti geriye düştü.

AK PARTİ KALELERİNİ KORUDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan her seçimde yüksek oy aldığı memleketi Rize başta olmak üzere Şanlıurfa, Çankırı, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Bayburt gibi illerde oylarını korudu. Yani kaleler düşmedi.

CHP’NİN OYLARI DÜŞTÜ

Kılıçdaroğlu: 2. turda mutlaka kazanacağızCHP bu seçimlerde DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti ile ortak listeyle girdi. Bazı bölgelerde İYİ Parti ile ortak liste yaptı. Ama sonuç itibarıyla 5 parti bir araya gelmesine rağmen CHP’nin oyları yükselmedi, tam aksine düştü.

AK PARTİ’NİN ÖNÜ

Seçim sonuçları açıklandıkça AK Parti Genel Merkezi’nin önündeki kalabalık artmaya başladı. Balkon konuşması için Erdoğan’ı bekleyen partililer müzik eşliğinde oynamaya başladılar.

CHP’NİN ÖNÜNDEKİ HAVA

Seçim sonuçlarını Ankara’da takip ettim. Sandıklar açıldıktan 1 saat sonra partililer AK Parti ve CHP’nin önünde toplanmaya başladı.

Sandıkların yüzde 40’ı açıldığında partileri yine gezdim. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ortak açıklama yapıyordu. Ekrem İmamoğlu’nun “Bir süre Anadolu Ajansı verilerine bakmayın. Net olarak öndeyiz” diye açıklama yaptığı, Mansur Yavaş’ın “Biz öndeyiz, ilk turda tamamlayacağız. Kılıçdaroğlu kazanıyor” dediği sıralarda CHP Genel Merkezi’nin önündeydim. Coşku yoktu, moral bozukluğu vardı. Bazı gruplar Genel Merkez’in önünden ayrılmaya başlamışlardı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Saliha Ören/Mersin

    15 Mayıs 2023 10:23
    0 0
    Sinan Oğan Millet ittifakına yanlarsa ne olur gerçekten tahmin etmek zor. İçişleri Bakanlığını teklif edecekleri söyleniyor.
  • Kerem Akgün

    15 Mayıs 2023 10:21
    2 0
    Ne olacağınız söyleyeyim. İkinci turda Reis daha güçlü gelecek en az % 54
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;