GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Pençe operasyonlarının stratejik kodları

Tarih
28 Nisan 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

23 Nisan’da PKK’ya yönelik olarak başlatılan Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım harekâtları başarıyla yürüyor.

Türkiye bir süre önce PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede konsept değişikliğine gitti. PKK’nın saldırılarını kendi sınırlarımızın içinde önlemek yerine, terörü kaynağında tespit edip, yok eden bir stratejiye geçildi. Hem inisiyatif bizim elimize geçti hem de teröristlerin daha eyleme geçmeden kaynağında yok edilmesi sağlandı.

DÜĞÜNÜ KANA BULAMIŞTI

DEAŞ’ın 2016 yılında Gaziantep’te bir düğüne yaptığı canlı bomba saldırısı dönüm noktası oldu. Fırat Kalkanı operasyonu ile DEAŞ sınırlarımızın ötesine atılırken, içeride de PKK’nın Kandilcikleri yok edildi. Kuzey Irak’ta güvenli bir alan oluşturuldu. Yaz, kış demeden bu konsept geliştirilerek sürdürülüyor.

STRATEJİK NOKTALAR

Pençe-3 Operasyonu'nda yeni safhaya geçildiTerörle mücadelede başarılı sonuçlar alınmasına neden olan bu stratejiyle ilgili dört noktaya dikkat çekmek istiyorum.

1- Terörü kaynağında önleyici konsept.

2- Terörü sınırlarımızın ötesinde engelleme.

3- Irak ve Suriye topraklarının içinde güvenli bölge - güvenli hat oluşturma.

4- Operasyonlarda devamlılık ve tamamlayıcılık ilkesi.

NEDEN PENÇE  İLE BAŞLIYOR?

Dikkat ettiniz mi, Kuzey Irak’a yönelik operasyonların ismi “Pençe” ile başlıyor. Pençe harekâtı esas alınarak, Pençe-Kartal icra edildi. Onu Pençe-Kaplan tamamladı. Şimdi Pençe-Şimşek harekâtı ile Pençe-Yıldırım eşzamanlı olarak yürütüyor. Hem belirlenen teröristler etkisiz hale getiriliyor hem de PKK’nın sözde komuta merkezleri yok ediliyor.

İşin özeti, birbirini tamamlayan operasyonlarla, tuğla üstüne tuğla konuluyor.

DÖRT BAŞLIK

Pençe harekatı ne anlama geliyor - Kandil operasyonu olacak mı - Abdullah Ağar Pençe operasyonu açıklaması - Yeni ŞafakBiz evlerimizde huzur içinde yaşarken, Mehmetçik Kuzey Irak’ta Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarını yürütüyor. Bu operasyonun hedefini dört başlıkta toplamak mümkün.

1- TÜRKİYE’YE SIZMALARI ÖNLEMEK

İlkbaharın gelmesiyle birlikte PKK, Türkiye sınırlarına yakın kamplarda tuttuğu teröristleri eylem yapmak üzere Türkiye’ye sızdırıyor. Sınıra yakın olan Basyan-Avaşin bölgesinde tespit edilen teröristler, Türkiye’ye sızmadan etkisiz hale getiriliyor.

 2- GÜVENLİ ALANIN TAKVİYESİ

Pençe operasyonlarıyla PKK’lı teröristlerin Türkiye’ye geçişini önlemek için sınırlarımızın ötesinde kalıcı ve geçici üs bölgeleri oluşturulmuştu. Sınırlarımızdan 30-35 kilometre içeriye girilip, güvenli bir alan kuruldu. Güvenli hattın PKK’lıların Türkiye’ye geçişlerini önlemede etkili olduğu tespit edildi. 23 Nisan’da başlatılan operasyonla bu güvenli hattaki boşlukların doldurulması, zayıf noktaların takviye edilmesi amaçlanıyor.

3- KÜÇÜK GRUPLAR HALİNDE

NTV on Twitter: "PENÇE-KARTAL OPERASYONU "PKK terör örgütüne yönelik en kapsamlı, en vurucu, yıpratıcı hava harekatı" https://t.co/R9SP1sV1qF… https://t.co/BpjUpO4yLo"Türkiye’nin etkili operasyonu üzerine PKK’nın bir süredir büyük gruplar yerine küçük gruplar oluşturduğu tespit edildi. Arazide seyyar bir şekilde ve küçük birlikler halinde hareket eden PKK’lılar, harekât bölgesine sızan komandolarımız tarafından etkisiz hale getiriyor.

4-KANDİL NİYE VURULUYOR?

Böyle saçma soru olmaz. Elbette ki Kandil vurulmalı, diyeceksiniz. Ben de o kanaatteyim. Ama bu operasyonda Kandil’de belirlenen hedeflerin vurulmasının stratejik bir önemi var. Kandil’de vurulan noktalar PKK’nın sözde komutanlarının olduğu mağaralar. Buradan Türkiye’ye sızmaya çalışan teröristleri yönetiyorlar. Bu operasyonlarla teröristler ile onlara komuta edenler arasındaki irtibat koparılıyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;