SİYASET

Abdulkadir Selvi : Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı planı

Tarih
25 Ocak 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

24 Haziran 2018 seçimlerinde Erdoğan yüzde 52.6’yla ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmıştı. Muharrem İnce’nin yüzde 30.6 oy aldığı seçimde, Akşener yüzde 7.3’te, Demirtaş ise 8.4’te kalmıştı. Akşener’in Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin açıklamalarını “şifreli konuşma” olarak takdim etmemin arkasında bu matematik yatıyor.

Şimdiye kadar siyaset seçim sistemlerini belirliyordu. Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte, seçim sistemi siyasi dengeleri belirler oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 50 artı 1 arandığı için ‘Cumhur İttifakı’ ve ‘Millet İttifakı’ diye iki blok oluştu. İttifak sistemi Erdoğan’ın ilk turda kazanmasını sağladı. İttifak sistemi yerel seçimlerde ise muhalefete kazandırdı.

muhalefet ile ilgili görsel sonucu2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken siyasi dengeleri yeniden okumakta yarar var. Akşener’in “Tekrar cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusuna verdiği “Bu milletin, hepimizin nefes almaya ihtiyacı var. Bu seçmenin tekrar mutsuz olmasına sebep olmayız” yanıtını “şifreli” olarak tanımladım ama sizce gayet açık değil mi?

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimine giderken AK Parti’nin yeni tabloyu iyi analiz etmesinde yarar var. Muhalefet, yerel seçimlerde kurduğu ittifakla İstanbul, Ankara, Adana, Antalya ve Mersin’i kazanmayı başardı. HDP’nin desteği İstanbul seçimlerinde belirleyici oldu. CHP’nin HDP desteğini korumaya çalıştığı anlaşılıyor. Ekrem İmamoğlu, kayyım kararından sonra Diyarbakır’a gitti. Selvi Kılıçdaroğlu ve Dilek İmamoğlu, Diyarbakır’da ziyaret ettikleri Başak Demirtaş’ın İstanbul’daki tiyatro davetine de iştirak ettiler. Dört kadının tiyatro dayanışması fotoğraf karelerine yansıdı.

Bu fotoğraf, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı
seçimine yönelik olarak verildi. Bu bir. İkinci önemli nokta, Akşener’in “2023’te de cumhurbaşkanı adayıyım” demek yerine, “Bu milletin, hepimizin nefes almaya ihtiyacı var. Bu seçmenin tekrar mutsuz olmasına sebep olmayız” diye konuşmasının bir mesaj olduğunu düşünüyorum.

Bu konuda ileride daha çok şey yazabileceğim ama şimdilik iki soruyu gündeme bırakmak istiyorum:

1- Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüzde 8.4 oranında oy alan Selahattin Demirtaş girmezse ne olur?

2- Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüzde 7.3 oranında oy alan Meral Akşener girmezse ne olur?

Hesap belli. Muhalefet, 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına ortak bir adayla çıkma hazırlığı yapıyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;