SİYASET

Abdulkadir Selvi : Meclis Başkanlığı kulisi ve CHP’nin İstanbul adayı

Tarih
04 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, 6 gün sürecek Çin, Kazakistan ve İran gezisine çıkmadan birkaç saat önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti.

Ziyaret talebinin Binali Yıldırım’dan geldiği ve Kılıçdaroğlu’na iade-i ziyarette bulunduğu ifade edildi.

Meclis Başkanı, üç ülkeyi kapsayan gezisinden 8 Aralık Cumartesi günü dönecek. 9 Aralık Pazar günü ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığının ilan edilmesi düşünülüyor. Binali Bey’in belediye başkan adaylığı ilan edilmeden Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmesi, CHP’de sempatik karşılanmış. Belediye başkan adaylığı ilan edilse de Binali Yıldırım’ın bütçe görüşmelerinin başında ve sonunda Meclis’teki oturumu yönetmek istediği söyleniyor. Bu durumda adaylığı ilan edildiği gün istifa etmeyecek. Peki bütçe görüşmeleri ne zaman başlıyor? 10 Aralık Pazartesi günü başlayacak olan bütçe görüşmeleri 20 Aralık Perşembe günü sona erecek. Böylece Binali Yıldırım 10 ve 20 Aralık tarihlerinde bütçenin açılış ve kapanış oturumlarını yönetecek.

Meclis Başkanı ne zaman istifa edecek? Aslında bu konuda hukuki bir ihtilaf yaşanıyor. Bir grup hukukçu, Meclis Başkanı’nın istifa etmesine gerek olmadığı görüşünü savunuyor. Bir kısmı ise “Etik olarak istifa etmeli” düşüncesinde. AK Parti yönetiminde de etik olanın yapılması eğilimi söz konusu. Bu durumda Binali Yıldırım’ın 21 Aralık Cuma günü Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmesi, 22 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenecek toplantı ile Binali Yıldırım’la birlikte ilçe belediye başkan adaylarının da ilan edilmesi planlanıyor. Ancak milletvekilliğinden istifa etmesi gerekmiyor.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI

Bundan sonra yeni Meclis Başkanlığı için seçim süreci başlayacak. 28 Aralık tarihinde yeni Meclis Başkanı seçilerek 2018 yılının tamamlanması düşünülüyor. Tabii belediye başkan adayları tespit edilirken Binali Yıldırım’ın istifasıyla birlikte bir de Meclis Başkanı seçimi ortaya çıktı. Cumhur ittifakı ruhunu pekiştirme adına MHP’nin aday çıkarmayacağı konuşuluyor. MHP faktörü kimi adayların şansı, kiminin ise şanssızlığı olacak. AK Parti’de Meclis Başkanlığı için konuşulan isimler var. Numan Kurtulmuş, Bekir Bozdağ, İsmet Yılmaz, Hayati Yazıcı, Mustafa Şentop gibi. Naci Bostancı’nın ismi ise bir adım önde duruyor. Sürpriz olur diyenlerin adayı ise Volkan Bozkır.

CHP’NİN ADAYI İMAMOĞLU

Bu arada CHP’de önemli gelişmeler yaşanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener’in bugün ya da yarın bir araya gelmesi bekleniyor. İki lider artık isimleri konuşacaklar. Mansur Yavaş’ın durumu bu görüşmede netleşecek. 6 Aralık Perşembe günü adayların önemli bir bölümü ilan edilecek. O adaylar arasında Ankara, İstanbul ve İzmir olmayacak ama İstanbul adayı neredeyse kesinleşti diyebilirim. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak ilan edilmek üzere. Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu ile sık sık İstanbul seçimlerini konuştuğu söyleniyor. İstanbul seçimlerini kazanabilmek için ilçe belediye başkan adayları da büyük önem arz ediyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;