SİYASET

Abdulkadir Selvi : Karamollaoğlu, ittifak ve koltuk meselesi için ne dedi?

Tarih
12 Kasım 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun görüşmesinde iki nokta ön plana çıktı.

Koltuk konusu

İttifak meselesi

Görüşmeye ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden servis edilen görüntüde iki koltuk olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Karamollaoğlu’nu üçlü koltuğa oturmaya davet etmesi dikkati çekiyor.

Hatta görüşmeden sonra Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinden rahatsız olanlar, sosyal medyada koltuk görüntüsü üzerinden bir kriz çıkarmaya çalıştı. Doğrusu ben de bu durumun istismar edileceğini düşünerek keşke daha dikkatli olunsaydı diye düşündüm. Benim kaygım sosyal medyadaki zehirli dilden ziyade Saadet Partisi tabanının bundan incinmesi endişesine dönüktü.

İŞTE O KOLTUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştüm. Haliyle ilk sorum koltuk meselesi oldu.

Temel Karamollaoğlu, “Ben o konuya girmeyi bile doğru bulmuyorum” diye söze başladı. Cumhurbaşkanı ile 2 saat 20 dakika süren çok kapsamlı bir görüşme yaptıklarını söyledi. “Bazı konularda aynı, bazı konularda farklı düşündüğümüz ortaya çıktı ama çok olumlu bir görüşme yaptık. Ben o koltuk işini ise istiskal edici (rencide edici) bir hareket olarak görmedim” dedi.

Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesine ilişkin dünkü notlarımda da Cumhurbaşkanı’nın öğle yemeğinde bir araya gelmeyi arzu ettiğini ve uzun soluklu bir görüşme planlanması talimatını verdiğini yazmıştım.

PCR TESTİ YAPTIRMAMIŞTIM

Karamollaoğlu, ittifak ve koltuk meselesi için ne dediTemel Karamollaoğlu, üzerinde durmaya değer bulmadı ama tekrar dönüp koltuk meselesinin iç yüzünü sordum.

Sayın Cumhurbaşkanı öğle yemeğini beraber yiyelim dedi. Hatta iki kez teklif etti... Ben öğle yemeği yemiyorum. O nedenle yemek programına gerek yok dedim. Kendisi, ben de öğle yemeği yemiyorum ama bir yerden bir şeyler gelmişti. Birlikte yeriz diye arzu ettim, dedi. Aslında kabul etsek daha iyi olurdu. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı ile görüşmelerde PCR testi istiyorlar. Ben de test yaptırmamıştım. Cumhurbaşkanı da o konuda hassas biliyorsunuz. ‘O zaman mesafeli oturalım’ dedi. Ben o koltuk işini istiskal edici bir hareket olarak görmedim” dedi.

ASİLTÜRK’LE GÖRÜŞMEDEKİ KOLTUK

Galiba bundan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli Görüş’ün önde gelen isimleriyle yaptığı görüşmelerde, koltuk meselesine ayrıca dikkat etmek zorunda kalacağız. Çünkü Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret ettiğinde de Erdoğan bu kez üçlü koltuğa oturmuştu.

Karamollaoğlu, ittifak ve koltuk meselesi için ne dediErdoğan da üçlü koltuğa oturduğu için rahatsız olmamış. Bilakis görüşmeden sonra Asiltürk, “Ağabey-kardeş olarak sohbet ettik” demişti.

Peki koltuk işi neden bu kadar büyütüldü?

Muhalif medya, Saadet Partisi Cumhur İttifakı’na mı geçiyor diye telaşa kapıldı. Koltuk üzerinden bir kriz çıkarmaya, Erdoğan ile Karamollaoğlu arasındaki diyaloğu zehirlemeye çalıştılar. Görüşmenin koltuk konusunun gölgesinde kalmasını istediler.

Tabii Saadet Partisi tabanı da bunu anlamaya çalıştı. Onlar haklıydı.

İTTİFAK KONUSU KONUŞULDU MU?

Peki görüşmede ittifak konusu gündeme geldi mi? Çünkü Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinin en hassas noktası ittifak konusuydu. İttifak konusunda Temel Karamollaoğlu’nun önemli açıklamaları oldu. Onu paylaşacağım. Ama önce konuşulan diğer başlıkları aktarmazsam ittifak konusu askıda kalmış olur.

BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE KONUŞTULAR?

Görüşmede ağırlıklı olarak parlamenter sistem ile başkanlık sistemi üzerinde durulmuş. Erdoğan, sistemle ilgili önemli değerlendirmeler yapmış.

Temel Karamollaoğlu görüşmeyi bütün samimiyetiyle aktardı.

“Başkanlık sisteminde, bize göre doğru bulmadığımız yönler var. Onları paylaştım. Sayın Cumhurbaşkanı da başkanlık sistemini savundu. Bize göre istikrarın sağlanması açısından önemli dedi. Ülkede gerginliğin olmaması, farklı düşüncelerin ifade edilmesine imkân sağlanması gerekir dedim. Siyasette de gerginliğin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ettim. Aslında bunlar benim dışarıda da söylediğim konular. Dışarıda söylediklerimi içeride de belli bir üslupla dile getirdim.”

ERDOĞAN İTTİFAKA GİRMEYİ ÖNERDİ Mİ?

Bu görüşmede tüm dikkatler ittifak konusuna çevrilmişti. Karamollaoğlu’na, “İttifak konusu gündeme geldi mi?” diye sordum. Aynen şu karşılığı verdi: “Elbetteki gündeme geldi. Sayın Cumhurbaşkanı bizden destek olmamızı istedi. Ben de yönetim anlamında Başkanlık sistemine temelden karşı olmadığımızı söyledim. Ancak denetim ve denge mekanizmalarının olmasını istiyoruz dedim. Amerika’da da başkanlık sistemi var ama denge ve denetleme sistemleri de güçlü dedim. Sayın Cumhurbaşkanı da yüzde 50 artı 1, orada bir sıkıntı var ama siyasi istikrar açısından başkanlık sistemini yararlı görüyoruz dedi. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;