GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Erdoğan’dan dünyaya Filistin resti

Tarih
26 Ekim 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

AK Parti MYK toplantısında, Gazze’de yaşanan katliam gündeme gelince, Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında önemli açıklamalar yapacağını söyleyince daha bir dikkat kesildim.

İsrail’in, Gazze saldırısı başlayınca Erdoğan, itidal tavsiye etmişti. Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana da ateşkesin sağlanması, Gazze’de yaşanan soykırımın durması için olağanüstü bir çaba gösteriyor. Şimdiye kadar tam 25 devlet ve hükümet başkanıyla görüştü.

“EY İSRAİL”

Ama daha önce sabır taşı çatlamak üzere demiştim. Erdoğan için “Ey İsrail” deme günleri yaklaşıyor, diye uyarmıştım. İşte o gün geldi. Erdoğan, Erdoğan’dan beklenen konuşmayı yaptı.

AK Parti grubu da farklı bir havadaydı. Gazze’nin havası yansımıştı. Nasıl yansımasın? İsrail günde 400 kişiyi katlediyor, bu saatte 16 kişinin ölmesi demek. Bunlar cephede savaşan asker değil, çoğunluğunu çocuklar ve kadınların oluşturduğu masum siviller.

FİLİSTİN VİDEOSU

Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil, vatandaşlarını koruma mücadelesi veren mücahitler grubudur - 25.10.2023, Sputnik TürkiyeCumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının Filistin’le ilgili bölümüne geldiğinde, “Filistin davasını ve bizim bu davaya nasıl sahip çıktığımızı şöyle kısaca bir hatırlayalım” deyip, “Filistin Davası” isimli video ekranda gözükünce milletvekilleri pür dikkat kesildi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bizzat emek verdiği video, Erdoğan’ın Filistin davasını çok yansıtıyordu. Videoda Erdoğan’ın, Davos’ta Şimon Peres’e, “One Minute” çektiği bölüm gösterilince salondan alkışlar yükseldi. Cumhurbaşkanı’nın BM Genel Kurulu’nda; Filistin’in haritasını gösterdiği bölüme gelince salondan, “Allah razı olsun Reis” sesleri duyuldu.

İNSANİ PENCEREDEN

Erdoğan, Filistin davasına hayatını koymuş bir devlet başkanı. Önce Filistin meselesine nereden baktığını anlattı.

“Evet, Filistin meselesine biz hep öncelikle insan penceresinden baktık.

Diğer bölgelerde olduğu gibi burada da insanı, insan hayatını ve insanı insan yapan kadim değerleri savunduk.

7 Ekim’den bu yana krizin daha fazla büyümemesi için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz” dedi.

İSRAİL DEVLETİ İLE SORUNUMUZ YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas’ın sivillere yönelik yaptıklarını da onaylamamıştı. Ama İsrail’in soykırıma varan katliamına da sessiz kalmadı. Bunu yaparken, İsrail devleti ile olan ilişkilerimizin çerçevesini de çizdi.

 “Kim yaparsa yapsın, İsrailli siviller dahil, sivilleri hedef alan eylemleri asla mazur görmediğimizi açıkça ifade ettik.

Bu ilkeli duruşumuzu dün olduğu gibi bugün de sürdürüyoruz.

İsrail devletiyle bir sorunumuz yok, ama İsrail’in uyguladığı vahşeti, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz” diye konuştu.

BİZİM BORCUMUZ YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının bazı bölümlerinde milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladılar.

Erdoğan, İsrail’i devlet gibi davranmamakla, bir örgüt gibi hareket etmekle suçlamıştı. Haklı da çıktı. Bu kez de ”Ey İsrail sen bir örgüt olabilirsin, çünkü Batı’nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok” deyince milletvekilleri ayakta alkışladılar. İkinci Dünya Savaşı’nda 4 milyon Yahudi’yi katledenler, bu katliama seyirci kalanlar, borçlarını Filistin üzerinden ödedi. Ama o zaman bizim diplomatlarımız Yahudileri katliamdan kurtarmak için çaba gösteriyordu. Bizim borcumuz yok. Alnımız açık. Elimizde kan yok. O nedenle bunu söylemek hakkımız.

İSRAİL’E TARİHİ UYARI

İsrail kuruluşundan bu yana bulunduğu coğrafya ile barış içinde yaşamak yerine ABD’den ve Batı dünyasından aldığı güçle hep savaşı ve katliam yapmayı tercih etti. Düşmanlık tohumları ekti, düşmanlık buldu. Ama dünya bir günlük değil ki...

500 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’e bunu hatırlattı. “İsrail yönetimi güvenliği 10 bin kilometre ötede değil, Türkiye başta olmak üzere bölgesindeki komşularında aramalıdır. Bugün sırtını dayayarak efelendiği güçler, yarın kendi evlerindeki yangını söndürmek için pılısını pırtısını toplayıp gittiğinde, İsrail halkının güven ve merhamet arayacağı ilk yer, tıpkı 500 yıl önce olduğu gibi yine Türkiye olacaktır” dedi. 500 yıl önce olduğu gibi, bugün de yarın da sığınacak güvenli bir liman ararsanız Türk milleti burada. 

HAMAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından üzerinde durulacak noktalardan biri de Hamas’la ilgili sözleriydi. Erdoğan, “Tüm Batı, Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” dedi.

ERDOĞAN: İSRAİL’E GİTME PROJEMİZ İPTAL

Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değildir - Dünya Gazetesiİsrail’le ilişkilerimiz normalleşme sürecine girmişti. Ama İsrail’in, Gazze’de yaptığı katliam tekrar başa dönülmesine yol açtı. Erdoğan, “Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi’nde, Amerika’da. İyi niyetimiz vardı. Onu suistimal etti. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suiistimal ettiler” deme durumunda kaldı.

ŞİİRLER

Bizde şairler; Kudüs yazar, Filistin yazar... Nâzım Hikmet gibi “Çocuklar ölmesin“ der. Nuri Pakdil, Kudüs âşığıdır. Akif İnan Filistin şairidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nâzım Hikmet’le, “ÇOCUKLARA KIYMAYIN EFENDİLER” dedi.

Gazze’ye gökten atom bombası büyüklüğünde bombaların yağdığı bir sırada “BULUTLAR ADAM ÖLDÜRMESİN“ diye seslendi. Abdurrahim Karakoç’la, “CAN SIKMAYA YETİYOR CANLI KALMIŞ ÖLÜLER” diye isyan etti. Akif İnan’ın dizelerinden, “Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde...Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu” derken hüzünlüydü. Nasıl olmasın ki?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;