SİYASET

Abdulkadir Selvi : Erdoğan İstanbul seçimlerine odaklandı

Tarih
27 Mart 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

YEREL seçimlerin 2019 Mart’ta yapılması Anayasal hüküm olarak kesinleşti.

Anayasa’nın 127. maddesi yerel seçimlerin 5 yılda bir yapılacağını düzenliyor. Anayasa’nın 67. maddesi ise “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” diyor. 28 Mart 2018 tarihine kadar Anayasa değişikliği yapılsaydı, bu hükmün dışında kalıyordu.

Ama bir fark var. 2019 yılı kasım ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için bir yıl şartı yok. 16 Nisan referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliğinde geçici 21. madde ile 1 yıl şartı kaldırıldı. Anayasal durumu netleştirme adına yazdım, bundan erken seçime gidileceği anlamı çıkarılmasın.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta İstanbul il teşkilatıyla toplantısında, ”Açık açık söylüyorum, erken seçim yok. Martta yerel seçimler, kasımda Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler yapılacak” diyor.

Burada dikkat çekmek istediğim başka bir nokta var. O da İstanbul seçimleri. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ”İstanbul’u kaybedersek Türkiye’yi kaybederiz” dediği hayati seçimler. Çünkü siyasetin önünde 1989 seçimleri duruyor. ANAP, İstanbul ve Ankara’yı kaybedince gerileme sürecine girmişti. Tersi de oluyor, ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanıyor’. Erdoğan, 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanarak çıktı bu siyasi yolculuğa. Önce İstanbul’da iktidar oldu, sonra Türkiye’de. Erdoğan’ı Türk siyasetine taşıyan İstanbul oldu. O nedenle Erdoğan, İstanbul seçimlerine şimdiden hazırlanıyor. “Ben ilçe başkanlıklarına kadar ilgileniyorum. Siz de çalışacaksınız” diye uyarması boşuna değil. İstanbul’da tam saha pres başladı. Başbakan Binali Yıldırım Küçükçekmece ve Arnavutköy ilçe kongrelerine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bağcılar, Güngören ve Beyoğlu ilçe kongrelerinde konuştu.

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;