SİYASET

Abdulkadir Selvi : CHP’de Cumhurbaşkanlığı hesapları

Tarih
25 Eylül 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının erken başladığı görüşünde. Seçimlere 4 yıl varken Cumhurbaşkanlığı tartışmasının açılmasından dolayı rahatsız diyebilirim. Buna rağmen Cumhurbaşkanlığı tartışması hız kesmeden devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk TV’de Didem Arslan Yılmaz’ın programında Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili bir soruya “Ben önüne 5 yıllık plan yapmış, işine odaklanan bir belediye başkanıyım” yanıtını verdi. Elbette ki kapıyı kapatmadı. Zaten akıllı bir siyasetçinin şimdiden kendini bağlaması beklenemez. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in deyimiyle, “Cumhurbaşkanlığı hiçbir faninin elinin tersiyle iteceği bir makam değil”. Hele söz konusu başkanlık sistemi olunca “Cumhurbaşkanlığı makamı her faninin iki eliyle sarılacağı bir makamdır” demek daha doğru olur.

İmamoğlu bu kez daha önceki açıklamalarından farklı olarak, adres olarak Kılıçdaroğlu’nu gösterdi. “Benim genel başkanım var. Genel başkanıma saygısızlık yapacak biri değilim” dedi.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ise 2023’te tekrar Cumhurbaşkanı adayı olacağını söylemişti. “Meydanlar dolacak, Muharrem İnce aday olacak. Bu böyle yarım kalır mı?” demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptığımız konuşmada sürece damgasını vuracak değerlendirmeler yapmıştı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda iki açıdan önemli bir perspektif sundu.

kılıçdaroğlu imamoğlu ince ile ilgili görsel sonucuKILIÇDAROĞLU’NDAN İKİ NOKTA

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı tartışmasının şimdiden başlamasını doğru bulmadığını belirtti. “Asla doğru bulmuyorum. Bugünden Cumhurbaşkanlığı’nı tartışmak doğru değil” dedi.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda kimseye söz vermediğini belirtti. Kılıçdaroğlu’nun 2023’e Abdullah Gül’e ortak Cumhurbaşkanı adayı olması yönünde söz verdiği iddialarını gündeme taşımıştım. Kılıçdaroğlu, “Bu iddialar elbette doğru değil. Ki böyle bir şey mümkün de değil” diye konuştu.

MUHARREM İNCE’DEN ÇARPICI MESAJ

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmelerinden sonra Muharrem İnce’yle tekrar konuştum. İnce, “Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim, partimi zora sokacak hiçbir şey yapmam” diye söze başladı. 2023’e dört yıl varken, neden şimdiden adaylığını gündeme getirdiğini sordum. “Seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ın ‘Hak yerini bulacak’ diye bir sloganı vardı. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında, Erdoğan’ın seçimle gidebileceğini gösterdim. Umutsuz kitlelere umut verdim. 31 Mart’ta da bu işin başarılacağı ortaya çıktı. Ben de ‘Yarım kalanı tamamlayalım, hak yerini bulsun’ diyorum. ‘Başlattığım işi tamamlamak üzere buradayım’ diyorum” diye konuştu.

Peki o gün gelir de CHP başka bir isme karar verir, Muharrem İnce’yi aday göstermezse ne yapacak? “O aday ben olmalıyım” dedi Muharrem İnce ama arkasından ekledi: “Partimi zora sokacak bir şey yapmam.” İşte sözleri: “Partim başka yönde karar verirse, öncelikle her şeyden önce ben partiliyim. Ama ben Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum. Bu iş yarım kalsın istemiyorum. Ama takdir milletvekillerinin ve takdir Sayın Genel Başkan’ın. ‘Bu isim ben olayım’ diyorum ama partimi zora sokmam.”

Muharrem İnce cephesinde son durum bu.

EKREM İMAMOĞLU VE MUHAFAZAKÂR OYLAR

kılıçdaroğlu imamoğlu ince ile ilgili görsel sonucuCumhurbaşkanlığıyla ilgili tartışmaya bir virgül koyup Ekrem İmamoğlu ile ilgili bir konuya geçmek istiyorum. İmamoğlu, İstanbul’da 25 yıl sonra seçimleri kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Seçim sonuçları İmamoğlu’nun muhafazakâr kesimden de önemli oranda oy aldığını ortaya koydu. Milliyetçi muhafazakâr Karadenizliler ile muhafazakâr entelektüellerin bulunduğu semtlerden İmamoğlu’na önemli oranda oy çıktı. Yasin-i Şerif okuyan, cuma namazına giden, dini değerlerle bir sorunu olmayan CHP adayı imajıyla muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu Bağcılar’da yüzde 42, Başakşehir’de yüzde 47, Sultanbeyli’de yüzde 32, Fatih’te yüzde 49, Güngören’de yüzde 48, Üsküdar’da yüzde 54 oranında oy almayı başardı. Ben Ekrem İmamoğlu’na zaman tanınması gerektiğini düşünenlerdenim. Ama gerektiğinde de uyarmaktan kaçınmam. Muhafazakâr kesimin sembol isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, İskender Pala ve Mustafa Kutlu’nun oyunlarının oynanmama kararının alınması, bu kesimlerde bir soru işaretine yol açtı. Necip Fazıl’ın ‘Reis’inin 2018’den beri oynanmadığını belirtti. Madem bu oyun 1 yıldır oynanmıyor, o zaman listeden çıkarıp muhafazakâr kesimde şaşkınlığa yol açmanın ne anlamı var? Daha şaşırtıcı olanı, İmamoğlu bu kararı savundu. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • HURSİT DİLAVER

    26 Eylül 2019 15:06
    0 0
    (AYNEN SULTAN HAMİDE ALATİNİ DE DALGA GEÇER GİBİ DENİLMİŞTİ Kİ, 'BAK SENİN ÇIKARMADIĞIN KİLİSELER KANUNUN ÇIKARDIK.ARTIK GAVURA GAVUR DEMEK YASAK' DEDİKLERİNDE, sultan ....EYVAH RUMELİ ŞİMDİ GİTTİ DEMİŞTİ.ben de aynen melih ayrılınca ben de EYVAH ANKARA ŞİMDİ GİTTİ demiştim.ve bunu o zaman yazmıştım.(ŞU ANKİ istanbulla ilgili epey uyarı yorumum vardı.(gerisini sildim,isteyen son 1-2 aylık yorumlarda en az 10 tanesi bununla ilgiliydi)
  • HURSİT DİLAVER

    26 Eylül 2019 15:00
    0 0
    kocaeli depremi olduğunda daha kocaelillilerin ve de ankarada hükümetin, başbakanın haberi bile olmadığı saatlerde O BEGENMEDİĞİNİZ MELİH GÖKÇEĞİN YEMEK ARABALARI YOLA DİZİLİP SABAHIN 08.İNDE ÇORBA DAĞITIYORDU.o melih öyle biriydi. MELİHİ VERDİNİZ,BİTTİNİZ.YARIN İSTANBULDA KİM NE DAGITACAK ACEP.
  • hursit dilaver

    26 Eylül 2019 14:55
    0 0
    alttaki yorumların üstüne bu gider mi bilmem ama, dündü galiba.FATİH SELLE ATLATTI, TABANLARI, TOPRAKLARI SUYLA DOLDU AYNEN SÜLEYMANİYE GİBİ. SALLANSA DA BİR ŞEY OLMAZ.demiştim ( tevafuk demek). AYRICA EYUP SULTAN DA ORADA.şimdi o bölgenin altı su dolu. sallanmalarda oynar o kadar zannımca. benim mühendislik kafam bu kadar.ama gerisi BENİ AŞAR.. DEPREM MÜDÜRLERİNİ DEĞİŞTİREN İBB DÜŞÜNSÜN.
  • hursit dilaver 3

    26 Eylül 2019 14:52
    0 0
    AKP de, bu işi CHP tavsatır, profun önünü kapatır, korkutur, atayı canlandırmasına müsade etmemesi ihtimaline karşı bu PROF VE EKİBİNİ KORUMAYA ALSIN. ORAYA HİÇ BİR CHPLİyi YANAŞTIRMASIN. yoksa atamızı bunlar yokederler.AKPYE TARİHİ BİR GÖREV VAR BURDA. HADİ BAKALIM. ATAYI CHPden KURTARALIM.
  • hursit dilaver 2

    26 Eylül 2019 14:50
    0 0
    demem şu ki. bu CHPliler boşa başkan olacayıık diye sevinmesin. PROF YENİ BİR ATA YARATIRSA, ATA ZATEN ÖLDÜĞÜNDE DE CUMBABA İDİ. YENİSİ DE AYNEN CUMBABA OLARAK EBEDİYYEN DEVAM EDECEK. ne muharrem ne ekram ya da kemal heveslenmesinler.
  • hursit dilaver 1

    26 Eylül 2019 14:49
    0 0
    çok boş hesap.. demin tweter de de yazdım. BİR PROF, ATAMIZIN DNAsini ALIP YENİ BİR ATATÜRK YARATMA ÇALIŞMALARINA SIKI BİR EKİPLE DEVAM EDİYORMUŞ. NİYE BU KADAR UZADI ANLAMADIM. cahilliğime verin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;