GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : 9 günlük sokağa çıkma yasağı olacak mı? Kritik karar 18 Mayıs’ta

Tarih
01 Mayıs 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Mayıs ayının normalleşme sürecinin hazırlık aşaması olacağı netleşti. Bayrama kadar her hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam edecek. Ama asıl bayramdan sonra ne olacak?

Ramazan Bayramı 24 Mayıs Pazar gününe denk geliyor. Cumartesi günü arife, pazar günü ise bayram olduğu için zaten sokağa çıkma yasağının kapsamında olacak. Ancak bu süreçte aydınlatılması gereken iki tarih var.

Ramazan Bayramı’nın ikinci ve üçüncü günü de sokağa çıkma yasağı kapsamına alınıp 4 gün olarak uygulanacak mı?

Ramazan Bayramı’nı da içine alacak şekilde, 23 Mayıs Cumartesi günü başlayıp 1 Haziran Pazartesi günü bitmek üzere 9 günlük sokağa çıkma yasağı söz konusu mu?

Normalleşme takvimi pazartesi günü yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak. Kontrollü bir normalleşme sürecine hazırlık yapılıyor. Ramazan Bayramı’nda da şehirlerarası seyahatler yapılamayacak. Ama bayramda sokağa çıkma yasağının kaç gün olacağına şimdiden karar verilmeyecek. 18 Mayıs tarihinde yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında bayramla ilgili süreç netleştirilecek. Piyasalar rahat olsun. İlk edindiğim bilgi, 9 günlük sokağa çıkma yasağının gündemde olmadığı yönünde. Eğer veriler iyi gelmeye devam ederse 4 gün dahi düşünülmeyebilir.

KORONAVİRÜS DİPLOMASİSİ

KORONAVİRÜS birçok alışkanlığı altüst etti. Artık uluslararası zirveler, Bakanlar Kurulu toplantıları telekonferans yöntemiyle yapılıyor. Koronavirüsün bir etkisi de diplomasiye oldu. Nükleer silahlar nedeniyle kriz yaşamayan müttefik ülkeler arasında maske krizinin patlak verdiğine tanık olduk. Bu olumsuz yönüydü. Koronavirüs diplomaside ise yeni bir alan açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun farkında. Zaten bir süredir çok önemli bir koronavirüs diplomasisi yürütüyor. Erdoğan’ın, ABD’ye gönderilen sağlık yardımı vesilesiyle Trump’a yazdığı mektup da bu anlamı taşıyor.

1- ABD İLE İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYOR: Mektubundaki, “Bu süreçte ülkemin ABD’nin güvenilir ve güçlü bir ortağı olarak her türlü dayanışmayı sergilemeye devam edeceğine emin olabilirsiniz” cümlesiyle buna vurgu yapıyor.

2- KONGREYE MESAJ: Türkiye’nin kriz dönemindeki yaklaşımının ABD kongresi ve basını tarafından iyi kavranması gerektiğine inandığını belirtiyor.

3- TRUMP’LA GÖRÜŞME SİNYALİ: Erdoğan, pandemiden sonraki dünyanın inşasında güçlü işbirliğinin devam etmesinin önemine değiniyor. “Bu konudaki fikir ve önerilerimizi en kısa sürede karşılıklı olarak paylaşabilmeyi ümit ediyorum” sözleriyle Trump’la yeni bir görüşmenin kapısını aralıyor.

Koronavirüsten sonra yeni bir dünya kurulacak. Erdoğan, yeni dünyayı inşa eden liderlerden biri olmayı hedefliyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;