SİYASET

Abdulkadir Selvi : 2023 seçimleri ve AK Parti’nin rakibi

Tarih
15 Temmuz 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Çankaya savaşları derdik. Şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimi diyoruz. Neden Çankaya savaşları derdik? Çünkü Cumhurbaşkanlığı uğruna darbeler yapılıyor, muhtıralar veriliyordu.

Erdoğan’ın bu rejime yaptığı en büyük hizmet Cumhurbaşkanlığı seçimini doğrudan millete götürmesi oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte artık asker ne diyor, medya kimi destekliyor, iş dünyasının adayı kim, Amerika kimi istiyor gibi sorular ortadan kalktı. Artık millet kimi istiyorsa o seçiliyor. Millet ne diyorsa o oluyor. Demokrasinin öznesi millet oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi 2023 yılı haziran ayında yapılacak ama seçim kampanyası başladı.

2023 SAVAŞI BAŞLADI

Yaşanan tartışmaların odağında da 2023 seçimleri yer alıyor. Emekli amirallerin bildirisi, video operasyonları ve HDP İzmir İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırı ile vesayet sistemi 2023 seçimlerinde Erdoğan’ı tasfiye etmek için harekete geçti.

Şurası çok net ki, 2023 seçimleri, “Erdoğan seçimi” olacak.

Erdoğan: 'Hayır'dan başka laf bilmeyen bu kifayetsizlerin bugün de Kanal İstanbul projesine aynı saiklerle karşı çıktığını görüyoruzPeki bu seçimlerde Erdoğan’ın rakibi kim olacak? Elbette ki Erdoğan’ın rakibinin kim olacağı çok önemli olacak. Ama AK Parti’nin rakibini biliyorum. AK Parti’nin rakibi yine AK Parti. O nedenle AK Parti’nin bu gerçeği görerek silkinmesi ve dava şuuruyla harekete geçmesi gerekiyor. Bezginliği, bıkkınlığı, yılgınlığı bir kenara bırakıp, yeniden dirilişe ihtiyaç var. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu yapmaya çalışıyor.

ERDOĞAN İZLENİMLERİ

Kritik süreçlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği rota belirleyici oluyor. Erdoğan çifte gündemi olan bir lider değil. Ne diyorsa onu yapıyor. Grup toplantısının çıkışında da ayaküstü sohbet etme imkânı bulduğumuz Erdoğan’ı çok rahat gördüm. Kararını vermiş. 2023 seçimlerine dönük stratejisini belirlemiş ve kafasındaki takvimi uygulamaya koymuş.

Geçen hafta sonu Diyarbakır’daydı. Bu hafta sonu da Erzurum’da olacak. Ağustosun ilk haftasında kapsamlı bir Karadeniz programı olacak. İlkbahara kadar doğu ve güneydoğudaki illeri ziyaret edecek. “Erken kalkan yol alır” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını izlerken “Cumhur İttifakı” vurgusu dikkatimi çekti. Her konuşmasında Cumhur İttifakı’nın önemine değiniyor. MHP’nin ve Bahçeli’nin hukukunu koruyor ama bu kez konuşmasının tam altı yerinde, “Cumhur İttifakı”na vurgu yaptı. 2023 hedefine yürürken Erdoğan’ın kafasında Cumhur İttifakı dışında bir model yok.

CAMDAN VAZO

MHP Lideri Bahçeli de, Cumhur İttifakı’na vurgu yapmış, “Son günlerde Cumhur İttifakı’nı hedef alan alçak kampanyalara tamamıyla kulağımız tıkalı, gözümüz de gönlümüz de kapalıdır. Cumhur İttifakı camdan yapılmış vitrin süsü bir vazo değildir ki çatlasın, dağılsın” çıkışını yapmıştı.

Cumhur İttifakı’nın mimarı olan iki liderin bu sözlerinin üzerine bize sadece “Cumhur İttifakı cephesinde bir sıkıntı yok. Erdoğan, Bahçeli el ele 2023’e” demek düşer.

GÜNDEM BELİRLEME

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Hem Genel Merkez’deki hem kabinedeki arkadaşlarımıza ifade ettiğim bir hususu burada sizlere de tekrar etmek isterim. Biz kimin ne dediğine, ne yaptığına, hangi senaryonun figüranlığına soyunduğuna, hangi oyunun aparatı haline dönüştüğüne bakmayız. Biz kendi işimize bakarız” sözlerinin altını çizmek istiyorum. Çünkü Erdoğan, bu uyarısını zaman zaman tekrarlıyor. Sosyal medyadaki algı operasyonlarına değer verilmemesini istiyor. Hatta bir milletvekilini, “CHP ağzıyla konuşmayın” diye uyarmıştı. Erdoğan gündeme teslim olan değil, gündemi belirleyen bir lider. Güçlü lider olmanın özelliği de bu.

AK PARTİ’NİN RAKİBİ YİNE AK PARTİ

Erdoğan da çok iyi biliyor ki AK Parti’nin rakibi yine AK Parti. AK Parti’nin bezginliğe, umutsuzluğa, yılgınlığa düşmeye hakkı yok. Erdoğan, AK Parti’yi motive ediyor. AK Parti de kendi gücünün farkına varıp, harekete geçerse 2023 için en hayırlı hizmeti yapmış olurlar.

KILIÇDAROĞLU ÖLÇÜLERİ

2023 seçimleri için muhalefet bu kez iktidardan önce sahaya çıkıp çalışmalara başladı. Şimdilerde gündem kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı konusu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı kriterlerini dahi açıkladı. “Millet İttifakı’nın adayı, nefsini terbiye etmiş biri olmak zorunda. Başkanlığın verdiği muazzam yetkilerle yozlaşmayacak, gücünü hızlıca Meclis’e ve başbakana teslim edecek biri olmalı” dedi.

LAİKLİK VE ATATÜRKÇÜLÜK

Nefis terbiyesi manevi bir değer, sol literatürde karşılığı olan bir tanım değil. CHP’de laiklik ve Atatürkçülükle ilgili kriterler ön plana çıkarılırdı. Kılıçdaroğlu ile “Sözde değil özde laiklik” tariflerinden “Nefsine hâkim olma” noktasına geldik. Aslında Kılıçdaroğlu kendini tarif ediyor. Bir tek ismini, boyunu
ve kilosunu vermemiş ama kendini tarif etmiş.

AKŞENER’İN İDDİASI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise iddiayı ileri bir aşamaya taşıdı. “Bizim cumhurbaşkanı adayımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı olacak. Kesin bilgi, yayalım” dedi.

Millet İttifakı ortak aday gösterecek mi, her parti kendi adayını mı çıkaracak, ortak aday olursa kim olacak? Kılıçdaroğlu mu, Akşener mi, İmamoğlu mu, Yavaş mı olacak? Bunlar belli değil ama Akşener, cumhurbaşkanını şimdiden ilan etti. AK Parti’ye “Rahat olun, stres yapmayın, kendinizi de çok yıpratmayın” diye seslenmeyi ihmal etmedi. Tutmayın Meral Hanım durumu.

PERVİN BULDAN’A İNANALIM MI?

HDP'li Pervin Buldan, CHP ve İYİ Parti'ye resti çekti: Bizden aynı tavrı beklemeyin - Son Dakika HaberlerHDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a samimiyetsiz demek gibi bir düşüncem yok. Ciddi bir siyasetçidir. Ancak daha önce de bu tür çıkışlar yapmıştı ama sonunu getirmedi. Pervin Buldan’ın, “İstanbul seçimlerinde İzmir, Ankara, Mersin, Antalya seçimlerinde desteklediğimiz Demokratik Güç Birlikleri elbette ki önemliydi. Ancak bundan sonraki süreçlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin. Aynı tavrı göstermeyeceğimizi herkes artık bilsin ve bilmelidir” dedi.

MESAJ NET

Pervin Buldan’ın muhalefete mesajı açık. Bizim sayemizde İstanbul ve Ankara’yı kazandınız. Önümüzde 2023 seçimleri var. Bizi çantada keklik sanmayın, diyor. İyi diyor. Doğru diyor. Ayrıca hakkı da. Çünkü muhalefetin 2023 seçimlerini kazanmak için tek umudu HDP.

BU MUAMELE İLE Mİ?

Ama Meral Akşener, HDP’nin Millet İttifakı’nda yer almasına zinhar izin vermiyor. HDP kendi adayını çıkarsın diyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde kabul ettiği HDP heyetiyle ortak fotoğraf vermeye yanaşmıyor.

Demem o ki, Millet İttifakı oyunu almaya gelince HDP’nin oyunu alıyor. HDP’nin desteğiyle seçimleri kazanıyor. Ama HDP ile birlikte fotoğraf vermeye gelince vebalı muamelesi yapıyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;