GÜNCEL

Tuğrul Selmanoğlu : Özeleştiri...

Tarih
03 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Tuğrul Selmanoğlu

Halil Cibran, Aforizmalar'da diyor ki: 
"Yolda vereceğin her molayı, özeleştiri durağında vermelisin. Unutma, tövbe özeleştiridir. Her molada yolda olup olmadığını, yürümen gereken menzil istikâmetinde yürüyüp yürümediğini kontrol etmen, pişman olmaman için elzemdir. Yön tayini sık sık gerekli olabilir. Haritayı saklayabileceğin en güvenilir yerin, yüreğindir."

Bizim cenahın aslında deliler gibi özeleştiri yapası var... Aslında dilimiz bir çözülse, gözlerimizden yaşlar aka aka, dizlerimizi döve döve, ahlar ede ede eleştireceğiz kendimizi.

Ama biz özeleştiri yerine, bizi eleştirenlere laf yetiştirmenin, haklı da olsa haksız da olsa eleştireni eleştirmenin peşindeyiz.

Korktuğumuz için eleştirmiyoruz kendimizi.
Kendi kendimizden korkuyoruz, kendi kendimize hain damgası vurmaktan korkuyoruz. 

Öyle ya hava puslu, memlekette at izi it izine karışmış, kimler kimler ihaneti etmedi ki vatanımıza, milletimize, davamıza? Hiç ummadığımız taşlar defalarca yarmadı mı başımızı? Sürekli dik başımızı bir usturaya vursak haritaya döndüğü görülmez mi?
Eleştirdiğimizde ihanet etmiş olmaktan korkuyoruz, birilerinin bize "Sen de mi Brütüs?" demesinden korkuyoruz...

Oysa dost acı söylemez mi? Oysa yaptığın her hatada sırtını sıvazlayan seni felakete itmez mi?

Bir başka nokta ise, zaten bize diş bileyen, zaten elinden gelse bizi bir kaşık suda boğacak, haklı veya haksız, yerli veya yersiz, iyi ya da kötü her şeyi eleştiren muhalefetin eline malzeme vermekten korkuyoruz.

Oysa tam aksine kendimizi eleştirdiğimizde, malzeme vermiş değil, onların elinden malzemeyi almış oluruz...

Kendimizi eleştirmeye dilimiz varmıyorsa en azından bize yöneltilen eleştirilere kulak verelim... Hepsi mi haksız bu eleştirilerin kardeşim? 

Eğer yolunda gitmeyen bir şeyler varsa ve bunun düzelmesini istiyorsak mutlaka kendimizi hesaba çekmeliyiz. 
İnsan hatasını bilmeden, hatasını anlamadan, o hatayı nasıl düzeltebilsin ki? 

İlk özeleştiri benden olsun:
"Biz üzerimize düşen görevi doğru yaparsak, başımızdaki adamı Sultan Abdülhamid’in yalnızlığına itmezsek, yaptığımız işlerde haramdan uzak durursak, bize verilen görevi cebimizi doldurmak için değil de millete hizmet için ifa edersek, hiçbir dış mihrakın oyunu bizim işlerimizi bozamaz"... Vesselam...

Yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Milli dava

    17 Ocak 2019 10:34
    0 0
    Bu özeleştirileri daha sık sık yapmamız lazım Eskiden yöneticiler yolu şaştıklarında onları düzeltecek nasihat verecek Alimler bulundururlardı yanlarında.Benim önerim Şevki yılmaz hoca her 3 ayda bir Gençlik kollarına ve Ak partili millet vekillerine nasihatlerde bulunsun bunun cok faydası olur
  • Ali

    05 Ekim 2018 02:00
    1 0
    Bir devlet kendi vatandasina ''konut'' diye nasil, neden hava almaz, gunes gormez beton mezarlar yapar? Madem dikey iskan yaptiriyorsun, binanin cevresine neden gerekli yesil alan birakmiyorsun? Bir binanin golgesi digerinin uzerine dusmemeli, bir bina digerinin gunesini kapatmamali! Bu rezillige onay veren, goz yuman hic bir sorumlu iflah olmaz!!! 7sulalesi miletin hakkindan ebedi kurtulamaz.
  • baglanmam

    03 Ekim 2018 16:28
    0 2
    sen kendini özeleştiri yaptığını zannediyorsun.yazını okudum ama son satırda verdiğin örnekle yine batırdın.demek insanlar özeleştiri yapmalı ama baştakiler yapmamalı, onların hatalarında bile yanlarında onları korumalıyız.yazık sizin gibi kalemlerin bile kiralık olduğunu bilmek.Halkıma yazık her sakallıyı hacı zannediyoruz.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;