SİYASET

Nihat Nasır : Yeniden Refah nereye koşuyor?

Tarih
11 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Nihat Nasır

Yapılan uzun pazarlıklar sonuç vermedi ve 2023 genel seçimlerinde Cumhur ittifakı içerisinde yer alan Yeniden Refah Partisi, 31 Martta yapılacak olan yerel seçimlere kendi parti amblemiyle girmekte karar kıldı.

Şunu en başından ifade etmeliyim ki, bir partinin kendi kurumsal kimliğine atfettiği önem itibariyle seçimlere tek başına girmesi en doğal hakkıdır.

Böyle bir karar eleştiriyle değil anlayışla karşılanır ancak…

Buraya kadar tamam yalnız şu kısım çok önemli.

Yeniden Refah Partisi ittifak için pazarlık yaparken ne kadar tutarlı idiyse, ittifak görüşmelerinin müspet neticelenmemesi üzerine özellikle de partiyi temsil hüviyetini haiz isimler tarafından “ilkesel” anlaşmazlıklar gerekçe gösterilerek ittifaktan vaz geçildiği yönündeki açıklamalarıyla da o denli ciddi bir tutarsızlık içerisine düştüğünü açıkça göstermiştir.

Başından beri kimilerince “at pazarlığı” şeklinde nitelenen pazarlık görüşmeleri olmasaydı eğer bahsi edilen argümanları makul karşılamak mümkündü lakin bırakın aleni pazarlığı, bu partinin orantısız bir talepte bulunduğu herkesin malumu…

Peki, Yeniden Refah Partisi herkes tarafından absürt kabul edilen bu taleplerde neden ısrar etmiştir?

Bu sorunun birkaç cevabı var.

“İmamoğlu’ndan gelen para teklifi” şeklindeki kimi iddiaları (kanıtlanmadığı sürece), çirkin ve kabul edilemez bulduğumu peşinen söylemeliyim.

Esasen bu spekülasyon, gerçek cevabı perdeleyeceği için de menfi bir mahiyet arz ediyor.

Bu önermeyi en başından eleyerek neden böyle bir yaklaşım sergilediklerini irdelemek zannımca daha doğru bir tavır olacaktır.

Yeniden Refah Partisinde Fatih Erbakan’ı manipüle etme gücüne sahip birkaç kişinin bu işte ciddi bir rolünün olduğu yönündeki tespit bence meselenin asıl nirengi noktasını teşkil etmektedir.

Bu birkaç kişiden birisi belki de en önemlisi Gençlik ve Spor eski bakanı Suat Kılıç…

Eski bakan Suat Kılıç, AK Parti'den istifa ettiPartiyi yakından tanıyan ve yapılan pazarlıkların detaylarına vakıf bazı zevat, Suat Kılıç’ın görüşmeleri çıkmaza sokan bir yaklaşım sergilediği şeklinde ciddi bir iddiada bulundular.

Bu zevata göre eski bakanın bu husustaki belirleyici rolü tahminlerin fevkinde bir mahiyete sahip ki, bunlar, görüşmelerin olumsuz neticelenmesinin aslında bir ‘intikam’ aracı olduğunu iddia ediyorlar. 

Bu hususa dair getirdikleri argüman ise Kılıç’ın bakanlıktan biraz da istiskal edilerek alınması…

Bilmem hatırlar mısınız?..

2012 yılında Erzurum’a yaptığı ziyaret vesilesiyle gittiği okulda bir bayan öğretmen heyecanlanarak kendisine “müdürüm” diye hitap etmiş, Suat Kılıç da bu ifadeye çok bozulmuş ve “sen daha bakanla müdürü ayırt edemiyorsun” diyerek öğretmeni bir hayli rencide etmişti.

Bu hadisenin ardından bakanın bu yaklaşımı bütün çevrelerde olduğu gibi AK Parti'ye yakın basın tarafından da çokça eleştirilmiş hatta ayıplanmıştı.  

Sonrasında yapılan kabine değişikliğinde Suat Kılıç bakanlıktan alınmış ve süreç içerisinde de etkisiz bir konuma düşmüştü.

İddia odur ki, Suat Kılıç bu durumu hiçbir zaman hazmedemedi ve imkânını bulduğunda da fırsatı kaçırmadı…

Bunun bir spekülasyon olduğunun elbette ki farkındayım ve bu nedenle de Suat Kılıç’ı bu argümanla suçlamaya hiç niyetim yok.

Benim esas değineceğim husus şudur.

Fatih Erbakan’ı etkileme noktasında olan zevat, kazanmak değil de kaybettirmek mantığına dayanan çok ciddi bir hesap hatası yapıyor.

Fatih Erbakan, TRT Haber'e konuk olacak - Son Dakika HaberleriBu mantığa göre AK Parti, Yeniden Refah Partisinin aldığı oylar nedeniyle başta İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere birçok belediyeyi kaybedecek ve bu nedenle de YRP’nin ne denli önemli ve stratejik bir ehemmiyete sahip olduğu görülecek…

Bu da anılan partiyi kendi hinterlandındaki oyların cazibe merkezi haline getirecek ve hatta bu vesileyle iktidar yolu açılacak…

Peki, bu mümkün müdür?

Meseleye matematik açısından bakıyorsanız her şey mümkündür lakin tek başına matematik hiçbir şey değildir.

Gerek AK Parti'ye ve gerekse YRP’ye oy veren kitlelerin psikolojisini ve davranış şeklini dikkate almayan bu yaklaşımın, çok büyük bir hüsrana düşmesi mukadderdir.

Bu kitle, özellikle de FETÖ ve PKK’nın desteği ile alternatif konumuna gelmiş karşı ittifakın bu strateji nedeniyle kazanmış olmasını asla sindiremez ve tabiatıyla da asla affetmez.

Bu yüzden de Yeniden Refah Partisi, ‘potansiyel alternatif’ olma yönünde elde ettiği tüm kazanımları, tıpkı SP gibi tamamen marjinal bir hale gelip bir anda heba edebilir. 

Varılan bu nokta bize şunu göstermiştir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;