SİYASET

Mahmut Övür : Demirel’e sahip çıkan ezberbozan solcu

Tarih
22 Haziran 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
9.Cumhurbaşkanı Demirel'in ölümünün üzerinden 5 yıl geçti. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, rahmetli Demirel, DP çizgisinin devamı olmasına rağmen ne Menderes ne de Özal gibi hafızalarda iz bıraktı.
Bunun nedeni ilk yıllarında izlediği yerli ve kalkınmacı çizgiyi son yıllarında vesayetçilere yanaşarak terk etmesiydi.
Bu yüzden şimdi onu, ne sağ-muhafazakar kesim ne de sonradan yanaştığı laik sol vesayetçiler sahipleniyor.
Önceki gün sevgili Engin Ardıç, Demirel'e solun bakışıyla ilgili ilginç bir yazı yazdı. Demirel'in ilk iktidar dönemine atıf yaparak şöyle diyordu:
"O kadar salaktık ki, Demirel'in Amerika'ya kafa tuttuğunu, Nixon yönetiminin çok istediği 'haşhaş ekimi yasağına' asla uymadığını, Sovyetler Birliği'ne yanaşıp onlara demir-çelik sanayii kurdurmaya kalktığını bile göremedik.
Menderes de Amerika'ya kafa tuttuğu için devrildi, Demirel de... Biri 27 Mayıs'ta, öteki 12 Mart'ta. Ama biz Amerika'ya uşaklık eden darbecilere pek hayran kaldık. Onları 'ilerici' sandık çünkü beynimizi öyle yıkamışlardı"
Süleyman Demirel kimdir? - Yeni AkitBu beyin yıkamanın temeli 1960 askeri darbesine giden süreçte atıldı. DP karşı devrim hareketiydi ve Amerikancıydı. Sol ve Kemalistler, bu algıyı bilinçli bir biçimde işledi. Oysa ABD'yle askeri ve ticari ilişkileri kuran bizzat İsmet Paşa ve CHP'ydi ama bu gerçek hep saklandı.
Bu yüzden de solda, sağ siyasetçilerin ABD'ye kafa tutacağına dair bir inanç yoktu. Tıpkı bugün Başkan Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" iddiasına sahip çıkmadıkları gibi.
Bildiğim kadarıyla 70'li yıllarda bu hakim inanca karşı çıkan tek solcu İrfan Uçar'dı. UçarDeniz GezmişMahir Çayan, Yusuf Aslan gibi 68 kuşağının en etkili isimlerinden biriydi ve 12 Mart müdahalesinden sonra THKP-C örgütü üyeliğinden tutuklanmış, ağır işkence görmüştü. İçerideyken dünyada farklı hesaplaşmalar yaşandığını, Türkiye'de ise "yerli sermayeyi güçlendirmek isteyen Demirel'in Amerikancı ordu güçleri tarafından devrimci gençlerin küçük burjuva radikalizmi de kullanılarak alaşağı edildiğini" fark edecek ve bunu söyleyince de sol tarafından dışlanacaktı. O ağır işkenceler karşısında direnmesi, "dayanıklılık abidesi, işkencecileri alt eden adam" ilan edilmesi bile işe yaramayacaktı.
Buraya bir nokta koyup günümüze dönelim. İki yıl önceydi, cepten arayan kişi, "Ben İrfan Uçar..." deyince doğrusu şaşırdım ve bi an durdum, ses tonundan isim benzerliği olamayacağını düşünürken o devam etti:
"Yazılarınızı okuyorum, yakın bulduğum için aradım. Hem sohbet etmek hem de bir derdimi paylaşmak istedim."
Sonra bir bahar günü İstanbul'a geldi. Kısa da olsa solu, sivilleşmeyi, madenciliği, termik santralleri, nükleer enerjiyi konuştuk. Bir ara solun nasıl bir yanlışa sürüklendiğini anlatırken şu minvalde çarpıcı bir tespit yaptı:
"Bir şeylerin yanlış gittiğini, adam kaçırmaların, tehditlerin gençliği farklı bir yere götürdüğünü fark ettim ve arkadaşlarımı uyardım. Ama işe yaramadı. Türkiye'de kafaların bilinçli bir biçimde karıştırıldığını gördüm.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • misafir

    23 Haziran 2020 11:58
    1 0
    Eski solcular ağırlıklı olarak milliyetçi çizgide olan bir çoğunluğa sahiptiler. Her ne kadar vesayetçi liderler ile yönetilseler de vesayete çok bir peşkeşleri yoktu. Sonradan oluşan çizgilerde eski solcuları sağcı minhallerde görebilmek mümkün oldu..... Aklın yolu değişmiyor...
  • her ser acik aslinda

    23 Haziran 2020 03:43
    2 0
    CHP gn sekreteri Kasim Gulek rokfeler bursuyla okumus ilk T.C siyasetcidir. ismet inonu'yu gn baskanliktan indirip yerine B.Ecevit'i CHP gn baskani sectiren de K.Gulek'tir. Feto'yu kurup devlete yerlestiren sorusturmalardan koruyup kollayan CHP gn sekreteri Kasim Gulek. Fet'yu ilk ilk 1980'de harp okullarina sokan, kendinden sonra Feto'tu korumasi icin B.Ecevit'e vasiyet eden Kasim Gulek'tir. 1999-2003 arasi 4 yil boyunca B.Ecevit'in himayesinde Feto devletin butun kurumlarina tam kadro girdi.
  • tescillidir

    23 Haziran 2020 03:25
    0 0
    Turk SoL'unun akademisyeni de sahadaki faal teroristi de Bati 'nin tasmali, tescilli usagididir. Ellerine 3 kurus gecince hepsi London Paris New York'a giderler. sahadaki teroristler Batili servislerin MOSSAD/CIA-MI6 vs himayesindedirler. ulkelerin kanun bosluklarini, SINIRLAR/gumruk gizli gecitlerini Batili servislerden talim ederler.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;