GÜNCEL

Hande Fırat : Erdoğan’ın ‘MOSSAD’ iddialarına yanıtı: Bedelini çok ama çok ağır öderler

Tarih
07 Aralık 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Hande Fırat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken MOSSAD’ın Türkiye’de Hamas’a karşı suikastler düzenleyeceği iddiasına yanıt verdi: “Bu haberi yapanlar demek ki Türkiye’yi tanımıyorlar. Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde şunu bilmeleri gerekir ki bedelini çok ama çok ağır öderler.”

Katar görüşmelerinin ana gündem maddesi İsrail’in Gazze’deki katliamıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin İsrail’e verdiği desteğe dikkati çekerek; “Bu ülkelerin gerek nakdi, gerek silah, mühimmat, araç gereç gibi ayni ve parasal olarak sınırsız destekleri, ciddi manada Batı’nın şımarık çocuğu İsrail’i bu noktalara taşıdı” dedi. İsrail ile ilgili Amerikan Wall Street Journal Gazetesi’nde çıkan ve Türkiye’de büyük tepkiyle karşılanan haber basın toplantısının en dikkat çeken gündemiydi. Haberde, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine yönelik İsrail’in suikast planları olduğu belirtilmiş ve bu ülkeler arasında Türkiye de sayılmıştı. Yani MOSSAD’ın suikast düzenleyeceği iddiası... Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ardından Erdoğan da bu iddiaya çok sert tepki gösterdi...

BİR DAHA BELLERİNİ DOĞRULTAMAZLAR

* “Her şeyden önce bu haberi yapanlar demek ki Türkiye’yi tanımıyorlar.

* Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde şunu bilmeleri gerekir ki bunun bedelini, faturasını çok ama çok ağır öderler.

* Şu anda Gazze’yi kuşatmak suretiyle bu adımları atanlar, bir hafta içinde netice alacaklarını zannediyorlardı. Ne oldu, alabildiler mi? Almadılar.

Son dakika... - Cumhurbaşkanı Erdoğan Pençe Kılıç Harekatı açıklaması: Karadan ve havadan gerekeni yaptık - Siyaset Haberleri* Türkiye’ye, Türklere karşı böyle bir adımı atmaya eğer cüret ederlerse bunun bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette, ödemeye mahkûm olurlar.

* Türkiye’nin hem istihbarat hem güvenlik alanında aldığı mesafeyi dünyada bilmeyen yoktur.

* Ayrıca biz dün kurulmuş bir devlet değiliz. Bunu da kimsenin aklından çıkartmaması gerekir.

NETANYAHU İFLAS BAYRAĞINI ÇEKEBİLİR

* Failin kimliğine göre hareket eden küresel sistemin ayarı bozulmuştur. Bu bozuk ayarla neyi nasıl düzelteceksiniz?

* Özellikle İsrail Başbakanı Netanyahu şu anda iflas ile baş başa kalmış bir durumdadır. Her an iflas bayrağını çekebilir.

* Neyse ki 7 Ekim’den bugüne Batı’nın İsrail’e bakışı ciddi manada değişmiştir. İnanıyorum ki çok fazla da sürmeyecek, kısa bir zaman içerisinde özellikle Gazze’ye yönelik İsrail’in bu zalimce tavırları, kendisini iflas ile karşı karşıya getirecektir.

* İsrail’i yöneten mevcut koalisyon sağlıklı değil. Bu koalisyon çöktü çöküyor. Bunlar gidici.

* İsrail’e ‘Artık sizi beslemekten bıktık’ diyenler, ortaya çıkmaya başladı. İlk günlerde destek açıklamaları yapan Fransa’ya bakın. Şimdi aynı Fransa mı? Macron farklı açıklamalar yapıyor.

* Bizim çok önemli bir ilkemiz var ya; ‘Men sabera zafera. Sabreden kimse, zafere ulaşacaktır.’ Şu anda, Hamas, Filistin, işte bu sabır mekanizmasını çalıştırıyor.”

KARAR FİLİSTİN HALKININ

Son dönemde en çok konuşulan iddialardan biri ise İsrail’in Gazze’de 40 km uzunluğunda, 12 kilometre genişliğinde bir tampon bölge planı... Erdoğan “Bu tartışılacak bir plan değil”dedi:

* “Bu planın tartışılmasını bile ben tüm Filistinli kardeşlerime saygısızlık olarak görürüm.

* İsrail, Filistin’de kalan bir avuç toprağı tamamen alarak, buraları da işgal etme niyetinde.

* Gazze’yi kimin yöneteceğine Filistin halkı karar verir.

* İsrail’in yapacağı en iyi şey; 1967 sınırlarında bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan Filistin Devleti’nin kurulmasını kabul etmek ve işgal altında tuttuğu Filistin topraklarını iade etmektir.

* Hamas her şeyden önce bir direniş örgütüdür. Hamas, Filistin’de yapılan seçimlerden zaferle çıkmış bir siyasi harekettir. Hamas bugün de kendi topraklarını korumanın gayreti içerisindedir.”

İNSANLIK ONURUNUN KURTULUŞ REÇETESİ

SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar dönüşü önemli mesajlarPeki ateşkes ve kalıcı barış için yeni bir yol haritası var mı? Cumhurbaşkanı, tüm sürece ilişkin Türkiye ile Katar’ın bakış açısının örtüştüğünü belirtti. Yol haritasını ise madde madde sıraladı:

* “Barışa ulaşmasını hedeflediğimiz bu süreci birlikte işletecek, adımları yine birlikte atacağız.

* ‘Kendi başına bırakalım, yürüsün’ diyeceğimiz süreç değil.

* Ateşkesin ve yaralıların Gazze’den tahliyesi öncelikli konular.

* Gazze’nin yeniden inşası ve imarı konusunda da gerekeni yine hep birlikte yapacağız.

* Biz garantörlüğe de, bu konferansa ev sahipliğine de hazırız.

* Gözleri olup zulmü görmeyenlere, kulakları olup gerçeği işitmeyenlere, dilleri olup hakikati söylemeyenlere ‘Görün, duyun, gerçeği artık söyleyin’ diyoruz. İnsanlık onurunun kurtuluş reçetesini sunuyoruz aslında.”

NETANYAHU CEZASINI ÖDEYECEK

Bir diğer merak edilen konu ise Netanyahu ve suç ortaklarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanıp yargılanmayacağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan süreci anlattı, dünya kamuoyunda Netanyahu’nun katliamlarına karşı yapılan protestolara dikkat çekti:

* “Netanyahu ve suç ortaklarının uluslararası zeminde yargılanması için dünyanın değişik yerlerinden 3 bin civarında avukatla, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurduk. Bunun takipçisi olacağız.

* Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne dünyanın değişik yerlerinden de İsrail aleyhine başvuru yapan ülkeler bulunuyor.

* Netanyahu öyle veya böyle bugün olmazsa yarın kesinlikle yargılanacaktır. Hatta şu anda kendi içlerinde bunun kavgası gürültüsü başlamış durumda.

İSRAİL’İN MEYDANLARI DA AYAKTA

* Dünyanın değişik yerlerinde meydanlar nasıl ayağa kalktıysa, şu anda İsrail’in meydanları da ayaktadır ve bölünmüşlerdir. Netanyahu’nun hesaba çekilmesini isteyen bir İsrailli grup var. Netanyahu yaptıklarının cezasını ödemekten kaçamayacaktır.

* Londra’nın caddelerinde, New York’ta Beyaz Saray’ın önünde, Paris’te, Belçika’da, Hollanda’da dünyanın birçok yerinde yükselen sesler, Filistin’deki zulüm bitene ve suçlulardan hesap sorulana dek dinmeyecek.

* Gazze’deki tarifsiz zulüm karşısında tüm vicdan sahipleri gibi bizim de ciğerimiz yanıyor.”

İSRAİL AVRUPA’YI KAYBETMEYE BAŞLADIĞININ FARKINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı: | Politika HaberleriAnkara, Birleşmiş Milletler’deki ateşkes tasarısına çekimser oy kullanan ülke liderleriyle temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı’na bu ülkelerin tavırlarında bir değişiklik olup olmayacağı da soruldu. Erdoğan “Benim kanaatim değişiklik olacağı istikametinde” yanıtını verdi. Ardından da İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi ortak zirvesi sonrası dışişleri bakanlarından oluşturulan yedili grubun temaslarına dikkati çekti:

* Değişik ülkeleri dolaşıyorlar. Değerli olan bu grubun Filistin konusunda tek ses olması.

* Sürecin başında İsrail’e hak verip yanında konumlanan ancak gerçekleri gördükçe uzaklaşan ülkeler yok değil.

* Bir de İspanya gibi cesurca çıkış yapanlar var. Bu ilkeli duruşun Avrupa’da yayılması halinde İsrail’in katliamını sürdüremeyeceğini düşünüyorum.

* İsrail, Avrupa’yı kaybetmeye başladığının farkında.”

SEÇİMİ KAZANMALIYIZ

Yerel seçimler yaklaşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan iç politika ve ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Önce yerel seçim hazırlık sürecine değinen Erdoğan: “Cumhur ittifakı olarak sıkıntımız yok” dedi.

* Ekibimiz şu anda muhataplarıyla görüşmelerini yaptı, yapıyor. Sayın Devlet Bahçeli ile bu konuda ana çerçevede görüşmelerimizi yaptık, adımlarımızı zaten attık, atıyoruz. Cumhur İttifakı’ndaki sağlıklı çalışma şartları görünen o ki karşı tarafta yok.

* ‘Yeniden İstanbul’ diyorsak, ‘Yeniden Ankara’ diyorsak bu iller başta olmak üzere şehirlerimizin tamamında çok çalışıp, Cumhur İttifakı olarak seçimi kazanmalıyız.

* Bizim belediyecilik anlayışımızı temsil etmeyecek, bizi hayal kırıklığına uğratabilecek kimseyi listelerimizde göremeyeceksiniz.”

ÖPÜLEN ELLERE BAKILIRSA...

Peki HDP bütün şehirlerde aday çıkarır mı? Erdoğan; “Yaptıkları geçtiğimiz seçimde gerçekleşen ve hala gizli tutulan pazarlıkları tazeleme gayreti olabilir” dedi ve ekledi:

* Öpülen ellere, gönderilen selamlara bakılırsa CHP de nikâh tazeleme konusunda bir hayli hevesli. Bu hevesi gördüklerinden olsa gerek ‘ne koparırsak kârdır’ taktiğini devreye almışlar anlaşılan. Biz bu oyunu daha önce de gördük.

FIRSATÇILIKLA MÜCADELE

Fırsatçılık ve fahiş fiyat artışlarıyla mücadele konularında denetim ve cezai uygulama görevlerinin yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Piyasada yokluk oluşmaması, buna bağlı olarak da fahiş fiyat artışları oluşmaması noktasında ciddi tedbirler aldık ve 6 aydan bu yana piyasada hiçbir mal sıkıntısı yaşanmadı” dedi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;