EKONOMİ

Erdal Tanas Karagöl : Dünya finans merkezleri

Tarih
17 Nisan 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Erdal Tanas Karagöl

Finansal gelişmişlik ile ekonomik büyüme ve kalkınma arasında güçlü bir ilişki bulunması nedeniyle, finans merkezleri ekonomiler için gittikçe artan öneme sahiptir.

Dünya’da yüksek kişi başı gelire sahip, yüksek GSYH’ye sahip ve önemli miktarda uluslararası sermaye çeken ülkelerin güçlü finansal merkezlerine sahip olması şaşırtıcı değildir

FİNANS MERKEZLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Finans merkezleri, yüksek hacimli finansal işlemlerin ve finansal yeniliklerin önemli merkezleridir.

Finans merkezleri, ticareti kolaylaştırdığı gibi ekonomik büyümeyi hızlandıran ve firmaların sermayeye kolayca erişebildiği derin sermaye piyasasına sahip merkezlerdir.

Finans merkezleri, borsaların, bankaların, sigorta şirketlerinin, finans alanında öne çıkan teknolojik ve finans şirketlerinin toplandığı merkezlerdir.

Finans merkezleri, dünya ekonomileri arasında mal, hizmet, bilgi ve sermaye akışını sağlayan merkezlerdir.

Finans merkezleri, uluslararası rekabet gücü yüksek olan birçok kurum ve kuruluşun bir araya geldiği merkezlerdir.

En önemlisi de dünyada nitelikli işgücünün toplandığı ve yeni iş imkanlarının ortaya çıktığı önemli gelişmiş merkezledir.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ FİNANS MERKEZLERİ

Dünyada bir sayıda finans merkezleri bulunmaktadır. Finans merkezlerinin gelişmişlik sıralamasını gösteren Küresel Finansal Merkezleri İndeksi’ne (GFCI) göre, finansal merkezlerinde iş ortamı, beşeri sermaye, altyapı, finansal hizmetler sektörünün gelişmişliği ve şehrin itibarı gelişmişlik içi öne çıkan önemli göstergelerdir.

Bu göstergelerin yüksek olması ülkenin finansal merkezine daha çok uluslararası sermayenin akmasına, nitelikli işgücünün finansal merkezine gelmesine ve dolayısıyla finansal merkezin daha güçlü hale gelmesine önemli katkı yapacaktır.

Dünyada finans merkezleri sıralamasına bakıldığında büyük ekonomilerin önemli finans merkezlerin sahip oldukları görülecektir.

Mesela, Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en büyük GSYH’ne sahip olması ve ABD Doları’nın küresel rezerv para birimi olması nedeniyle, New York Finans Merkezi dünyanın önde gelen finans merkezi konumundadır.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;