SİYASET

Emin Pazarcı : İşte adaylar...

Tarih
10 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

Önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin verdiği bir bilgiyle başlayalım. Özhaseki, “Yapılan kamuoyu araştırmalarında geçmişten farklı bir sonuç ortaya çıkıyor” dedi:

- “Kime oy vereceksiniz?” denildiğinde, seçmenin yüzde 35’i, “Önce adayları bir görelim” cevabını veriyor.

Geçmiş seçimlerde bu oran çok daha düşüktü. Elbette adayların sürükleyici özellikleri vardı. Ancak, sandığa atılacak oyda aday etkisi bu kadar yüksek değildi. Pek çok bölgede seçim sonuçlarının yüzde bir, yüzde ikilik oy farklarıyla şekillendiği düşünüldüğünde, “doğru aday” tespitinin ne kadar ödemli olduğu ortaya çıkıyor.

Demek ki, mahalli seçimde ipi göğüslemek isteyen, en güçlü adayı bulmak zorunda! Bu kriter, seçim kazanma şansı olmasa da bir önceki seçime göre oyunu artırmak isteyen siyasi partiler için de geçerli.

Sandıkta, en güçlüler ve en iyiler mücadele edecek…

Seçmenin oyu kimsenin çantasında keklik değil. Türk demokrasisi açısından oldukça güzel bir gelişme bu. Seçmen eğilimleri araştırılırken ortaya çıkan bu sonuç, siyasi partileri de doğru tercih yönünde zorlayacak.

Nitekim, salı günü gazetecilerin “Yerel seçimde milletvekili ve bakanlar arasından aday gösterebilir misiniz?” sorusuna, Erdoğan şu cevabı verdi:

-Zorda, darda kalırsak neden olmasın?

***

A&G Araştırma Şirketi Sahibi Adil Gür, geçtiğimiz akşam bir televizyon programında İstanbul için TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın adının öne çıktığını söyledi.

Eğer gerçekten durum buysa…

Eğer yapılan bütün kamuoyu araştırmaları bu sonucu ortaya koyuyorsa…

Binali Yıldırım’ın AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu şimdiden ilan edebiliriz. Ankara için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun isimleri konuşuluyor. Kamuoyu araştırmalarında bu isimlerden biri öne çıkar ve ipi göğüsleyeceği anlaşılırsa, adayın da o olduğunu söyleyebiliriz. Bazı illerde sürpriz isimler var. Mesela Sakarya’da eski ANAP kurmaylarından Ersin Taranoğlu da AK Parti’nin potasında. Ancak, adaylığının ilan edilmesi, halktaki karşılığına bağlı. Varsa seçmende karşılığı, o da adaydır.

“Bilek hakkı” diyebiliriz buna…

Siyasi partiler kazanmak için aday göstereceklerine göre, belli kriterlere sahip olan isimler arasından kimin kazanma ihtimali yüksekse, ona “yürü” diyecekler.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu yüzden ısrarla Ankara için Mansur Yavaş ismi üzerinde duruyor.

Ancak CHP, ne AK Parti, ne MHP, ne de diğer partilere benziyor. Orada Parti Meclisi’ndeki dengeler önemli. Son yapılan oylamalarda, Kılıçdaroğlu’nun PM’de rahat hareket edemediği ve önünde engeller olduğu görünüyor. O yüzden Kemal Bey, aday olarak görmek istediği isimleri PM’den geçiremeyebilir.

CHP denince, şu noktanın altını çizmek lazım:

Kılıçdaroğlu istemese de, direnç gösterse de Muharrem İnce ister ve bastırırsa eğer, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabilir. Ana Muhalefet Partisi içinde bu güce sahip başka isimler de var.

Kılıçdaroğlu’nun işi, bu yüzden diğer siyasi parti genel başkanlarından daha zor! AK Parti, MHP,hatta İyi Parti için “son kararı genel başkanlar verecek” diyebiliriz. Ancak, Kılıçdarloğlu PM’den geniş bir yetki almadığı sürece CHP için bunu söylemek zor.

***

Tekrar Özhaseki’nin verdiği bilgiye dönersek…

Seçmenin yüzde 40’a yakını, “ Sandığa gidip oy vereceğim adayı kendime yakın bulmalıyım, beğenmeliyim, onaylamalıyım” diyor.

Bu da en tabii hakkı!

Sonuçta kararı seçmen vereceğine göre, yerel seçimde seçmenin mesajına kulak veren, o mesajı ciddiye alan ve sahaya doğru isimlerle çıkan ipi göğüsler. Bütün siyasi partilerin çalışmaları da zaten o yönde yoğunlaşıyor.

Türkiye, Mart sonunda yerel yöneticilerini belirlemek için sandığa gidecek olsa da, çıkacak sonucun ülke genelinde ciddi yansımaları olacak. O yüzden herkes kılı kırk yaran hesaplar yapıyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • TEK

    12 Kasım 2018 09:43
    0 0
    BURSA diyorum başka da bir şey demiyorum ...Böyle giderse Ak Parti Bursa Yı da kaybeder....
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;