EKONOMİ

Deniz Gökçe : Gelişen ülkelerdeki durum ve Trump!

Tarih
23 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Deniz Gökçe
The Economist dergisi 19 Kasım 2016 tarihli sayısının 61’inci sayfasında gelişen ülkelerin son durumu konusunda bir analiz yapmış.

Deniyor ki Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika ve tabii Türkiye gibi gelişen ülkelerin cari denge açıkları son üç yılda azalmış ve de dış sermayenin desteğine gereksinmeleri de azalmıştı. Gelişen ülkelere yatırımcı güveni de artmıştı. Bu da gelişen ülke hisse senetlerine ve bonolarına yatırım talebini artırmıştı.

Ama Donald Trump’ın seçimi kazanması kafaları değiştirmiş gibi gözüküyor. ABD seçiminden hemen sonra 11 kasım tarihinde gelişen ülke paraları dolara karşı yüzde 1.7 değer kaybederek son beş yılın ikinci en yüksek satışını ve değer kaybını yaşamış bulunuyorlar.

Gelişen ülkelerin dolar cinsinden bonoları seçimden sonraki dört günde yüzde 6 değer kaybederken, yerel para cinsi bonoların değeri Bloomberg’e göre yüzde 7.4 düşmüş bulunuyor. MSCI gelişen ülkeler hisse senedi endeksi de dolar bazında yüzde 7 düşmüş.

Institute of International Finance ABD seçiminden bu yana yabancı yatırımcıların gelişen ülkelerden 7 milyar dolar yatırımlarını geri çektiklerini açıklamış bulunuyor.

Tabi bu değişiklikler gelişen ülkelerden daha fazla ABD seçiminin sonuçları nedeni ile gerçekleşti. ABD’nin vergileri düşürmesi, altyapısına yatırım yapmaya başlaması ve de uluslararası şirketlerinin yurt dışındaki paralarını ABD’ye geri getirmeye teşviki gibi konulardaki beklentiler gelişmelerin ve değişimlerin en önemli nedenleri. Bu değişiklikler ABD‘de büyük bütçe açıklarına, ABD Hazine bonosu faizlerinin yükselmesine, doların da daha fazla değer kazanmasına yol açacak diye düşünülüyor. Bu durumda bir de FED faizleri artırırsa, gelişen ülkeler yumruk yemiş gibi olacak deniyor. Dolar değer kazandıkça da gelişen ülkelerin paralarının değeri dolara karşı düşecek beklentisi piyasaya hakim oldu. Tabii gelişen ülkelerin bonolarının getirileri de, yani faizler, yükselmek zorunda kalacak!Trump’ın seçimi kazanması globalleşme konusunda önemli değişikliklere neden olacak gibi gözüküyor. Bay Trump’ın vaad ettiği değişikliklerin hangilerini gerçekleştirebileceği henüz bilinmiyor. Ama gelişen ülkelerin yaşayacağı değişiklikler ABD’de nelerin uygulanacağına oldukça bağlı. Eğer ABD maliye politikasını devreye sokarsa, kamu harcamaları artarsa, ABD daha hızlı büyür ve bu da gelişen ülkeler için iyidir. Ama örneğin Trump dış ticareti kısma yaklaşımına girerse de gelişen ülkeler bu nedenle sorun yaşar. Yani global gelişmeler, her zamankinden daha fazla, ABD milliyetçiliğinin etkisinin ne olacağına bağlı olacak endişesi ortalığa dökülmüş durumda!

Akşam
22 Kasım 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;