DÜNYA

Tunca Bengin : Ya Trump silahları verin derse?

Tarih
04 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Tunca Bengin

Eskisinden yeni yıla devredilen fluluklar arasında DAEŞ’le mücadele bahanesiyle ABD’nin terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’ye verdiği silahların akıbeti de var. Ki bu Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden şekillenmesinde son derece önemli bir etken. Çünkü Türkiye başından beri, ısrarla terör örgütü PYD/YPG yani PKK’ya verilen silahların geri alınması için uyardı. Ve bunu ABD’yle yaşanan güven bunalımını aşma açısından samimiyet testi olarak gördü. ABD ise Türkiye’nin bu hassasiyetini ya duymazdan geldi ya da “Yakından takip ediyoruz” sözleriyle oyalama, yutturmaca taktiği uyguladı. Trump’ın “DAEŞ bitti, Suriye’ den çekiliyoruz” kararından sonra an itibarıyla görüntü ise ABD’li komutanların, silahların YPG/PKK’da kalması yönünde Pentagon’a tavsiye verdiği şeklinde. Yani yine oyalama, yutturmaca havası söz konusu. Dolayısıyla da nihai karar ABD Başkanı Trump’tan gelecek. Tabii sonucu yine fluluklara gebe olarak. Niyesini emekli tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu anlatıyor:

İlgili resim“Trump silahları toplayın emrini vermez. ABD’li komutanlar da kalsın diyor zaten... Çünkü YPG/PKK bir noktada ‘ABD bizi yüzüstü bıraktı’ diyor, şimdi bir de silahlarını toplasa tamamen terör örgütünü elinden kaçıracak. Kime kaptıracak ya Şam yönetimine ya Rusya’ya... ABD bunu istemez zira ileride kullanabileceği yerler var bunları. İlla DAEŞ’le mücadele değil ama mesela yarın Suriye hükümeti güçlenince, iyice büyüme durumuna gelince ve İsrail’e tehdit artınca ABD burada devlet dışı örgütlerle, terör örgütlerini kullanacak. Yani DAEŞ’in uyuyan hücrelerini, PYD/PKK gibi terör örgütlerini. Dolayısıyla, silahları toplamaz...”

Ya Trump komutanlara kızıp toplayın derse?

“Dese bile toplayamazlar. Eşyanın tabiatına aykırı bu. Şimdi YPG/PKK terör örgütüne gittiler; dediler ki: ‘Size 20 bin tane M16, 400 tane geri tepmesiz top verdik. Hadi M16’lar kalsın ama geri tepmesiz topları verin.’ Onlar da  diyecekler ki: ‘Efendim, Fırat Nehri’ne düştü bunlar. DAEŞ’le mücadele ederken çalındı, geçen gün yapılan intikalde atılan bombada hepsi tahrip oldu.’ Bunu söyleyecekler. Düzenli bir ordu yok ki karşınızda. Yani toplamak istese bile bu bahanelerle vermezler silahları. Ama büyük silah sistemleri vardır, birkaç tane, onları alır götürür, o ayrı bir şey...”

Nasıl yani?

“120’lik havan gibi ağır silahlar vardır. Mesela 60 tane vermişse belki bunların yarısını toplayabilir. Hepsini toplayamaz, teröristler yine saklar. Herkesin gözü önünde olan silahları kastediyorum. Veya ABD’nin kontrolünde olan birlikte çalıştıkları üslerde ABD’li askerlerin de danışmanlığını yaptığı, 155’lik obüsler, muhabere sistemleri varsa bunları ABD söküp beraber götürebilir. Ama geri tepmesiz top, hava araçları, tank ve zırhlı personel aracı ya da toplu piyadeye yönelik silahları geri alamaz. YPG/PKK verse bile çok azını verir. O da ABD’nin depoları PKK’nınkilerle yan yanaysa...”

Özetle; Trump’ın vereceği karar önemli ama daha çok silahların akıbetinden ziyade koyacağı tavır açısından... Çünkü zaten silahlar verilmiş, her türlü destek sağlanmış. Şimdi bu durumda silahlandırdığın gücü daha sonra nasıl kontrol edeceksin? Üstelik de söz konusu olan herkesin kullanabileceği bir terörist güruhu ise...

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;