GÜNCEL

Tunca Bengin : ABD F-35’leri vermezse ne olur?

Tarih
11 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Tunca Bengin

ABD’nin F-35’leri vermeme tehdidi ya da şantajı füze savunma sistemleri konusunda Ankara’nın rotayı Rusya’ya çevirmesinde ne kadar haklı olduğunu yeterince gösteriyor. Çünkü bu doğrudan ABD’ye asla güvenilmeyeceğini ortaya koyan bir durum. Özellikle de F-35’lerde Türkiye’nin proje ortaklığı ve yatırımları dikkate alındığında. Dolayısıyla da ABD’nin bırakın verilen sözleri, artık yapılan anlaşmaları dahi takmadığı, her zamanki gibi dediğim dedik, çaldığım düdük havasında olduğu yine çok açık. Ve bu kez görünen gerekçeleri de şu:

S-400’lerin NATO sistemleriyle entegrasyon sorunu yaratır ya da F-35’lerin radarları noktasında sıkıntı doğurur.

Yani ABD’ye göre, S-400’ler siyaseten olduğu kadar entegrasyon ve teknoloji açısından da sakıncalı... Tabii yersen. Niyesini  Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı em. Korg. İsmail Hakkı Pekin anlatıyor:

“NATO bir siyasi örgüt, aynı zamanda bir pazar. Standardizasyon kullanılarak hemen hemen bütün NATO ülkelerine ABD silahları, malzemesi satılıyor. ABD, hem Rusya’yı Türkiye’den uzaklaştırmak hem de diğer ülkelere emsal olmaması için Türkiye’yi S-400 alımından vazgeçirmek istiyor. Bu kadar basit, geri kalan bütün konular teferruat. Teknik konuların hepsi düzeltilir. Üstelik de Türkiye kendi hava savunmasını yaparken bunu ABD ile entegre etmesine gerek yok. Çünkü şu anda bizim hava savunma sistemimiz yok. Bize gönderdikleri Patriotların bir tanesi Kahramanmaraş’ta, bir tanesi İncirlik’te ve bunlar şu anda pek fazla mevzi irtibatlı değiller. Malatya’da bir radar var, o da Türkiye’nin hava savunma sisteminden çok İsrail’e, doğu Avrupa’ya, İran’ın faaliyetlerine yönelik bir sistem, onu gözetliyor. Yani Türkiye’de NATO’ya entegre bir savunma sistemi yok zaten.

ABD için önemli olan silah pazarı yani?

“Evet. Çünkü eğer silah satmak istiyorsanız önce o silahı kendi ülkenizin ordusu kullanacak. İkincisi, aynı zamanda NATO ülkeleri de o silahı kullanması gerekiyor ki reklamı olsun. Onun için ABD’nin silah satışları fazla. Yani ABD pazarı kaybetmek, pazarı Rusya lehine kaptırmak istemiyor. Çünkü silahları verdiğiniz zaman o ülkeleri siyasi olarak da etkiliyorsunuz.”

Peki ya F-35’ler şantajı?.. ABD gerçekten F-35’leri vermeyebilir mi? Pekin, devam ediyor:

“Vermek durumunda, vermek mecburiyetinde. Hem anlaşma gereği hem de Türkiye’yi kaybetmemek için vermek zorunda. F-35’leri vermezse Türkiye daha farklı bir yöntem izler. Kendi uçağını yapar ya da başka yerden uçak alır, bu kesin. ABD’nin şu anda yaptığı tamamen zorlamadır, Türkiye’yi hizaya getirme konusudur. Asıl neden bu, yoksa F-35’leri vermek durumunda. Vermeyebilir mi? Vermezse kendisi bilir...”

Uçak yapmak zaman almaz mı, başka ülkelerden alınacak uçaklar pilotları zorlar iddiaları da var?

“Doğru, gidip de Rus uçağı alacak haliniz yok. ABD silahlarını, uçaklarını, helikopterlerini kullanmaya alışmışız, bakım sistemi de ona göre kurulmuş.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • SEDAT KALFA

    11 Mart 2019 12:31
    3 0
    VERMEZSE AYNEN İHA LAR GİBİ KENDİMİZ YAPARIZ EVELALLAH DAHA İYİSİNİ .
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;