GÜNCEL

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV : Fırat’ın doğusu ve Rusya’nın tutumu

Tarih
15 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Sevil Nuriyeva

Bugünden itibaren İdlib’de Türkiye ve Rusya’nın anlaşması üzerine devriye süreci başlıyor. Münbiç konusunda Amerikan tarafının verdiği söze ne kadar sadık olup olmayacağına ise önümüzdeki süreçte şahitlik edeceğiz. 

Rusya’nın; Suriye’nin toprak bütününe yönelik, Amerika’nın bölücü tutumunu ve dolayısı ile YPG-PYD üzerinden oluşturmak istediği terör hattını veya kurmak istediği terör devletine itirazı, giderek daha yüksekten çıkacak gibidir. 

Rusya; Suriye üzerinde bölünme planına karşı, en başından beri sabırlı tavrıyla tutum sergiledi. Uçak krizi döneminde ise neredeyse Moskova’da PYD-YPG’ye ılımlı tavrı ile Ankara’ya durmadan mesaj vermekten de kendini alıkoyamadı. Lakin bunun bir devlet aklı olmadığını ve ileride Rusya’ya vermesi mümkün gözüken zararları, Moskova o dönem pek fazla dikkate almadı. Dolayısı ile Suriye üzerine kurgulanan dizaynın kendisi aleyhine dönüşme ihtimalini, başından okumakta hata yaptı! 

Rusya; Suriye üzerine bölünme planlarına ve kurulmak istenen yeni devlet planlamasına giderek net bir dille itiraz edecek. Suriye’de Amerikan-İsrail ortaklığı ile kurulmak istenen YPG-PYD devletinin, ilerideki aşamada ne anlam taşıdığını, Rusya bile şimdi şimdi daha net görmekte. 

Hayli zaman İsrail yönetimi, Moskova’yı büyük vaatlerle zinde tutmaya gayret etti. Netanyahu Putin’e, uluslararası zeminde destek sözü verdi. Amerika ile Rusya arasındaki gerilimi düşüreceğine dair adımlar atacaklarını söylemiş olmalı ki, Rusya bir dönem hatta müttefiki İran konusunda, İsrail kaynaklarına yakın tavırla sessizliği tercih etti. 

Rusya; İran’a yönelik planların gerçekleştiği takdirde, Rusya’ya uzanacak yeni hamleyi okumakta. Diğer taraftan Suriye üzerine kurgulanan yeni planın sonucunda, Rusya menfaatlerinin kökünden zarar göreceğini anlamakta! 

Bu nedenle Fırat’ın doğusu konusunda, tıpkı İdlib’deki anlayış gibi bir anlayışla yaklaşacağını, verilen mesajlardan görebiliyoruz. 

Rusya, Amerikan planlarını bozmak için Türkiye’nin hamlelerine daha anlayışlı yaklaşacak. “Amerika ile Rusya anlaşacak” yorumlarını, Türkiye-Rusya ilişkileri rayına oturduğundan beri sıcak tutan, onu hep ısıtarak masaya sunan aklın ise Amerika-İsrail aklının bir parçası olarak ileride daha net anlaşılacaktır. 

Suriye’de, Rusya-Türkiye denklemi en önemli anahtardır ve bu anahtarı paslanmadan kullanmakta yarar vardır. 

Amerikan yönetiminin, tıpkı İsrail yönetimi gibi Suriye üzerine parçalama planında dizaynı gerçekleştirirken, en büyük engeli Rusya-Türkiye duvarıdır. Bu duvarın yıkılması için İran’la ilgili hamlelere de dikkat edilmelidir. İran, çok önemli ve korunması gereken noktadır. Fırat’ın doğusu konusundaki tutumuna da baktığımızda, İran’ın yaklaşımı anlamlıdır. İşte bu durumda İran’a farklı, Rusya’ya farklı baskılar özellikle ekonomik saldırılar bu dönemde daha doruk noktaya çıkacak gibi. Amerika bu paydaşlığı bozmak için ekonomik olarak saldırıları önemsemekte. Bu durumda Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıların da esas gayesi, Suriye’de değişme planlamalarında saklı. Dünyanın yeni kurgusunda, Suriye kritik ve eğer Türkiye-Rusya-İran başarabilirse bu kurgu dünyaya yeni ve farklı jeostrateji denklem sunacaktır. O nedenle Suudi ile İran arasında kurgulanmak istenen savaş içerikli gelecek bile, Suriye planlamasının bir parçası olarak anlaşılmakta. Suudi gazetecinin konsolosluktaki vahim vakasının bile, Suriye odaklı planın bir parçası olarak görülmesi şaşırtıcı olmayacak. 

İran’a yönelik, açıktan savaşacak birine ihtiyacı var Amerika’nın! İsrail açıktan savaşa değil, savaşana lojistik ve akıl danışmanlığı arzu ettiği için, bunu yapacak ve görünürde Müslüman kılıflı ülkeye ihtiyaçları vardır. Bu durumda İran’ın, bu saldırıya maruz kalmaması için hem Rusya’nın hem de Türkiye’nin tutumu anlamlı olacaktır. İran’a yönelik tüm olumsuz girişimlere, özellikle Kafkasya cephesinden oluşturulmak istenen kurguya ve bu kurguda İsrail’in oynamak istediği role dikkat etmek ve bunu engellemek hayatidir. 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;