DÜNYA

Nedret Ersanel : Majestelerinin istihbaratı 107 yıl sonra neden konuştu?

Tarih
05 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedret Ersanel
Mesele Ortadoğu, özel olarak Irak ve Suriye olduğunda, Türk kamuoyunun İngiltere'nin bu işlerin neresinde olduğu, Londra'nın ne düşündüğü konusundaki merakı neredeyse sınırsızdır...


Majestelerinin Dışişleri ve istihbarat teşkilatları bir balık kadar ketum/düşük profilli olduğundan, “açık ve neredeyse gözümüze sokulan bilgiler” dahi çoğunlukla “sunanın elinden/gözünden” ve “tek kopya” halinde yerli medyada yer bulabiliyor...

Şu yazılıyor; “İngiltere iç istihbarat servisi MI5'in görevdeki bir başkanı, teşkilatın 107 yıllık tarihinde ilk kez bir gazeteye röportaj verdi”..

Ama bu nadir vakanın, garipliğin altında ne olduğuna hiç bakmadan, şaşırmadan-şaşırmayan şüphenin katilidir-aynı çeviri/metin, aynı hedefe abanarak dolandırılıp duruluyor...

HEPİMİZ İNGİLİZ MEDYASI MIYIZ?

Buyurun...

“MI5'in Başkanı Andrew Parker: Rusya, Avrupa'da ve İngiltere'de iş üzerinde...

Guardian Gazetesi'ne konuşan MI5'in 54 yaşındaki başkanı Andrew Parker, Rusya'nın birçok gelişmiş araç kullanarak Birleşik Krallık'ı hedef aldığını söyledi.

Parker, tüm dikkatlerin DAEŞ'te olduğu bir dönemde, belirli ülkelerin gizli operasyonlarının arttığını, bunların içinde en dikkat çekeninin Rusya olduğunu ifade etti.

İngiltere iç istihbarat servisi başkanı, 'Rusya tehditi' olarak tanımladığı durumun neleri kapsadığını da açıkladı: 'Rusya, giderek kendini daha fazla 'batı karşıtı' olarak tanımlamaya ve buna uygun hareket etmeye başladı. Rusya'nın görünmeyen alanda siber-tehdit olarak da çok sayıda faaliyeti bulunuyor. Birçok devlet organı aracılığıyla, mevcut dış politikasını agresif bir şekilde yaymaya çalışıyor. Bunu yaparken de, propaganda, ajanlık faaliyetleri ve siber saldırı yöntemlerini kullanıyor'.

Rusya'nın İngiltere'de çok sayıda ajanı olduğunu da söyleyen Andrew Parker, bu ajanların, asker sırlardan, endüstri projelerine ve dış politikaya kadar gizli bilgilerin peşinde olduğunu ifade etti.

MI5'in başkanı Andrew Parker, 'İngiltere'de 3 bine yakın şiddet yanlısı radikal islamcı bulunuyor. Bunların çoğu da İngiliz vatandaşı' dedi.” (01/11, BBC Türkçe dahil tüm basın-yayın-internet haber kanalları.)

Böylece elbirliğiyle İngiliz istihbarat servisinin Rusya ve kendine yönelik iç tehditlerini, onun diliyle bütün halkımızla neredeyse beyin yıkama noktasında paylaşmış bulunuyoruz...

Üstelik bu tarifler, NATO ve ABD başta olmak üzere Batı'nın bir ayağını Suriye ve Irak'a basıp diğer ayağıyla diğerlerini tekmelemeye çalıştığı günlerde yapılıyor.

Peki 107 yıl sonra konuşan biri/makam bu kadar mı konuşur?..

Biri orijinal habere sadece göz ucuyla baksa, “Turkey” ifadesini fark etse işin rengi hemen değişirdi.

Bakmıyorlar...

KRALİÇE KİMİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKER...

Önce şu cümleyi kuracaksınız!

33 yıldır istihbarat camiasının kalbinde yaşayan MI5 şefinin açıklamaları, Birleşik Krallık'ın stratejik/istihbari/güvenlikle ilgili bütünsel aklından müstesna olamaz!..

Çünkü Parker aslında İngiliz istihbaratının yarısı. Dış istihbarata bakan MI6'in yani “James Bond”ların patronu değil. Fakat şu söyledikleri de basına yansısaydı, neden önce yukarıdaki cümleyi kurmamız gerektiği anlaşılırdı...

“Rusya'nın gittikçe Batı karşıtı tutumu yükselttiği görülüyor.. Bunun emarelerini Ukrayna ve Suriye'de açıkça görebilirsiniz”...

Bu kadarlık cümleyle bile işin bağlandığı coğrafyayı anlayabiliyoruz...

Başka ilginç noktalar da var ve büyük üçgenler çiziyor Bay Parker...

“En son haliyle çarpık bir ideolojiye dayanan uluslararası terörizm, sokaklarımıza ve Kuzey Amerika, Avustralya ve Türkiye de dahil olmak üzere gelişmiş dünyanın çoğuna terörü getiriyor”...

“Şu anda bunun türü DAEŞ ve hâlâ el-Kaide sorunumuz da var. Anlamak zorunda olduğumuz bir konu var: bu kalıcı olacak. Devamlı bir tehdit ve baş etmemiz gereken nesilsel bir zorluk bu.

Yani?.. “Bitmeyecek” diyor. Nasıl bir savaştan bahsedildiğinin ve daha eşiğinde olduğumuz zaten bu kadar söylenebilir. İngiliz tipi röportaj için gevezelik bile sayılır.

Biraz daha devam edelim...

“Terörist komplolar ve girişimler, endişe verici ve kalıcıdır. Bu ülkedeki saldırılar, tüm kariyerim boyunca tecrübe ettiklerimden daha fazla. Bu ülkede terör saldırıları olacak. Tehdit seviyesi çok sert ve bu da muhtemel olduğu anlamına geliyor”... (Bu cümleler biraz da İngiliz istihbarat camiasının iç dengeleri ve bütçe kavgaları ile ilgilidir.)

MI5'ın patronu altı farklı coğrafya arasında ilgi kuruyor...

Rusya, İngiltere, Avrupa, özel olarak Ukrayna, Suriye, ABD, Avustralya...

Bunların arasında biri küresel diğeri bölgesel ama birbiriyle rabıtalı iki üçgen kuruyor...

İlki, Rusya-Ukrayna-Suriye (Irak'ı da eklemekte sakınca yok). Böylece hep bahsettiğimiz yırtılmanın şu an sökülen yerlerini belirliyor.

İkinci üçgen ise asıl haritanın ek yerlerini gösteriyor... Kuzey Amerika-Avrupa (Rusya-Ukrayna) Türkiye-Avustralya (Asya Pasifik'teki 'Commonvealth-İngiliz Milletler Topluluğu-üyesi.)

Sır, hayır tuzak İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un şu sözlerinde yakalanabilir; “Esed, Rusya ve İran Halep'in doğusunda acıya neden olmaya devam ederken, Türkiye ve DEAŞ ile mücadele görevini yürütüyor”... ('İngiltere'den Musul açıklaması', 04/11, Yeni Şafak.)

Yenişafak
5 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • ayhan akça

    06 Kasım 2016 10:17
    2 0
    son cümle anlaşılır bir cümle olmamış. kim türkiye ile mücadele ediyor kim daeşle mücadele ediyor. ayrıca deaşla türkiye neden eşdeğer tutulmuş ?
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;