DÜNYA

Nedim Şener : Türkiye’ye düşen küresel rol

Tarih
18 Mayıs 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana özellikle Batı medyasında en çok bahsedilen konuların başında, “Üçüncü Dünya Savaşı” olasılığı geliyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuru yapma kararı bu olasılığı daha da arttırdı.

Rusya’nın, Ukrayna’nın NATO üyesi olma kararına karşı tutumu ortada. Sonuç, savaş ile yıkılmış bir ülke ve milyonlarca insanın yurtlarından ayrılması, binlerce insanın ölümü.

ABD’NİN HEGEMONYA PLANI

Tüm bunların arkasında ise Amerika Birleşik Devletleri’nin, küresel hegemonyasını genişletme amacı var. İngiltere ise en büyük işbirlikçisi.
Almanya başta, bazı bazı Avrupa Birliği ülkelerinin zorla da olsa desteğini aldılar. NATO’nun etki alanını genişletip Rusya’yı çatışmanın içine çekerek zayıflatmayı amaçlıyorlar. İşte bunun için Ukrayna’dan sonra Finlandiya ve İsveç kartını öne sürdüler; bugüne kadar uluslararası alanda tarafsızlığı ile bilinen iki ülkenin NATO’ya üye olmasını istiyorlar.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI YORUMLARI

Bunun Rusya açısından anlamı açık; İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmasının askeri sonuçlar doğuracağını söylüyor. İşte tüm bu gelişmeler, uzmanları “Üçüncü Dünya Savaşı” yorumlarına itiyor. Peki bu tehlikeli gidişe hangi ülke “Dur” diyebilir. Elbette Türkiye.

Türkiye iki ülkenin NATO üyeliğine “Hayır” deyip veto ederse başta İsveç ve Finlandiya olmak üzere tüm dünya için önemli bir adım atmış olur.

İki ülkenin NATO üyeliğinin engellenmesi, Rusya’yı da kışkırtarak büyük bir çatışma peşinde olan Amerika’nın oyununun da bozulması anlamına gelecektir.

Böylece coğrafi konumunun verdiği avantaj ve izlediği dengeli dış politikayla “bölgesel güç” etkisine sahip Türkiye, Üçüncü Dünya Savaşı olasılığını veya bu konuda yapılan tartışmaları sona erdirecek “küresel bir aktör” olarak rol oynayabilir.

TERÖRE DESTEK VEREN NATO ÜYELERİ

TÜRKİYE, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz gerekçesini daha çok, PKK ve FETÖ başta terör örgütlerine verdikleri desteklere bağlıyor. Türkiye bu konuda haklı ama terör örgütlerine destek veren ülkeler İsveç ve Finlandiya ile sınırlı değil.

Hatta, Türkiye düşmanı terör örgütlerine en büyük desteği NATO’da müttefik sıfatı taşıyan ülkeler veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri: Suriye’de desteklediği SDG’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı olduğunu bile bile hem para hem silah hem de eğitim desteği veriyor.

AVRUPALI TERÖRİST DESTEKÇİLERİ

Almanya: PKK, FETÖ, DHKP-C’li teröristlere hem maddi destek veriyor hem de sığınma hakkı tanıyor. PKK bu ülkede haraç topluyor, terörist devşiriyor, insan kaçakçılığı, milyarlarca Euro değerinde uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor. Almanya, FETÖ’cülerin Avrupa’daki merkezi konumunda. Şirketleri, örgüt üyeleri, medya kuruluşları buradan yönetiliyor. 15 Temmuz darbe girişimine katılmış FETÖ mensupları burada korunuyor.

Belçika, Danimarka, Hollanda: PKK, FETÖ ve DHKP-C’li teröristlere siyasi sığınma tanıyor.

YUNANİSTAN’DA KAMPLARI VAR

Yunanistan: PKK, FETÖ ve DHKP-C’li teröristler için adeta bir geçiş kapısı. Bunun yanında topraklarında teröristler için kamplar kurmuş vaziyette. Öyle ki Türkiye’de gerçekleşen bazı terör saldırılarının talimatı bu ülkedeki örgüt yöneticileri tarafından verildi.

Fransa: Avrupa ülkeleri arasında en fazla PKK’lı terörist barındıran ülkelerden birisi.

İngiltere: Özellikle FETÖ’cüleri himaye etmesiyle biliniyor. Ayrıca PKK’lılar da bu ülkede rahatlıkla propaganda yapıyor.

Avusturya: PKK ve FETÖ mensupları tarafından da güvenli bir sığınak.

TERÖR DESTEKÇİSİ İSVEÇ VE FİNLANDİYA

PKK, İsveç’te yasadışı para topluyor, örgüt adına etkinlik düzenliyor, hırsızlık, silah kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve haraç toplama yoluyla önemli miktarda gelir elde ediyor.

KCDK-E bünyesinde İsveç’te faaliyet gösteren başta NCDK (İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi) olmak üzere, birçok Avrupa şehrinde ofisleri bulunuyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;