GÜNCEL

Nedim Şener : Türkiye FETÖ’yü Balkanlar’daki operasyon merkezinde vuruyor

Tarih
22 Nisan 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

Türkiye Maarif Vakfı, FETÖ’nün Balkanlar operasyon merkezi olan Arnavutluk’ta önemli başarılara imza atıyor. FETÖ’nün Arnavutluk yönetimi üzerindeki etkisi ve gücünü özetlediğimde neden “önemli” dediğim daha iyi anlaşılacak.

 FETÖ, 3 milyona yakın nüfuslu Arnavutluk’ta 1992’den itibaren örgütlenmeye başladı. Kurduğu 3 vakıf üzerinden aralarında 3 üniversitenin bulunduğu 20 eğitim kurumunu kontrol ediyor. Hem gelir elde ediyor hem de ülkenin siyasi ve bürokratik elitlerinin çocuklarını aldıkları için ülke yöneticileri ile yakın ilişkiler kuruyor.

TÜRK BAYRAĞINI KULLANMASI YASAKLANDI

 FETÖ, Arnavutluk’ta başta Tiran olmak üzere, Durres, İşkodra, Elbasan ve Berat şehirlerinde anaokulundan üniversiteye kadar tüm kademelerde yaklaşık 5000 öğrenciye eğitim veriyor. FETÖ’cüler her yerde olduğu gibi Arnavutluk’ta da Türkiye’nin adından yararlandı. Ancak Tiran Büyükelçimiz Murat Ahmet Yörük’ün girişimleriyle Türk bayrağı kullanmaları yasaklandı.

EMNİYET VE İSTİHBARATA SIZDI

Televizyon, internet siteleri ve yayınevi dahil 7 medya kuruluşu bulunan FETÖ, Arnavutluk’un siyasetiyle ve yönetimle yakından ilişkili. Ülkede yaygın olan rüşvet verme kolaylığı, işlerini rahat yürütmesini sağlıyor.

2005-2013 yılları arasındaki Sali Barişa iktidarı, FETÖ elemanlarının Arnavutluk devlet kurumlarına en rahat sızdığı dönem oldu. FETÖ okullarından yetişenler, polis, istihbarat ve yargıda görev aldı. Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın benzeri olan Arnavutluk Müslüman Topluluğu (KMSH) 2014 yılından itibaren FETÖ’nün kontrolüne geçti.

FETÖ, devlet kurumlarına olduğu gibi KMSH aracılığıyla 130’u Tiran’da toplam 970 cami üzerinden adeta Arnavutluk halkının kılcal damarlarına kadar sızıyor. Tüm bu faaliyetlerini de Arnavutluk devleti üzerinde büyük nüfuzu olan ABD ve Büyükelçi’sinin desteği ile gerçekleştiriyor. FETÖ, Arnavutluk üzerinden Makedonya, Bosna, Karadağ, Kosova’daki şebekesini yönetiyor.

MAARİF VAKFI OYUNU BOZUYOR

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkisi olmasına rağmen bugüne kadar bir tek FETÖ kurumunu kapatmadı ya da Türkiye’ye devretmedi. Türkiye Maarif Vakfı ise devredilmesini ya da kapatılmasını beklemeden Türkiye’yi temsil eden okullar açmayı sürdürüyor.

Bu sayede, 15 Temmuz sonrası 20 ülkede 233 FETÖ okulunu devralan Maarif Vakfı, toplamda 49 ülkede 405 okula, bir üniversiteye, 21 eğitim merkezine sahip oldu.

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Prof. Dr. Nevzat Şimşek ve Bölge Daire Başkanlığı’ndan Abdullah Gülçimen ve ülke sorumlusu Mesut Özbaysar ile başkent Tiran’daki Maarif Vakfı eğitim kurumlarına yaptığımız ziyaretle ilgili günübirlik izlenimlerimi ve aldığım bilgileri özetleyeyim...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;