SİYASET

Nedim Şener : O zaman verin makarnayı, alın oyları

Tarih
10 Mart 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği ekonomik sorunlara rağmen AKP’nin oy oranın, kendi partisinden yüksek olmasının faturasını zaman zaman seçmene çıkarıyor.

Bir süre önce AKP’ye oy veren öğretmenlere “Ben o öğretmene öğretmen demem”, çiftçilere “Eğer ilk seçimde siz hâlâ gidip AK Parti’ye oy verirseniz iki elim yakanızdadır”, esnafa “İnsan biraz aklını kullanır”, AKP seçmenine “Sen hâlâ gidip çoluk çocuğunun rızkını Saray’a kiralıyorsan ben insanlığını sorgularım arkadaş” demişti.

Bu da bir parti stratejisidir, çok fazla bir şey denilemez.

Ancak geçen hafta yine “makarna” kelimesi geçen bir konuşma yapınca iki satır yazmak şart oldu. Çünkü yoksullara dağıtılan “makarna” artık siyasi hayatımızda önemli simge haline geldi.

Darbe girişimi gecesi evde saklanan Kılıçdaroğlu 15 Temmuz Meydanı açtı - TakvimKılıçdaroğlu, konuşmasında Türkiye’deki AKP iktidarının yoksullukla mücadele etmediğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

“Aile destekleri sigortasını, 1974 yılında Türkiye Cumhuriyet Devleti parlamentoda, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 102 sayılı sözleşmesini kabul ederek, aile destekleri sigortasının getirilmesini taahhüt etmiştir. Bu yasayı çıkarmıyorlar. Neden? Yoksulluğu yönetmek ve yoksulların oylarını almak için... Onlara ‘Bak sana bir paket yardım yaptım, sana şu paketi verdim, sana makarna verdim, sana şunu verdim. Sen de bana oyunu ver’ demek için...”

Yani iktidarın stratejisini “Al makarnayı, ver oyu” şeklinde özetleyiverdi.

KENDİLERİNE SORMALILAR

Ana muhalefet partisi CHP’nin kendi kendisine sorması gereken soru şu: “Ülkede bu kadar yoksulluk, ekonomik sıkıntı varken ve CHP bunu dile getiriyorken neden AKP hâlâ birinci parti ve neden CHP’nin oyları yıllardır aynı oranda kalıyor?”

Eğer bu sorun Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi, “Al makarnayı, ver oyu” gibi basit bir formül ile çözülebiliyorsa, CHP neden makarna dağıtıp iktidar olmuyor anlaşılır gibi değil. “CHP’nin böyle bir politikası yok” diyen olursa, kendilerine bağlı belediyelerin dağıttığı yardım kolilerinin fotoğraflarını önlerine koyabiliriz.

DARBE GECESİNİN MAKARNACILARI

Kılıçdaroğlu’nun sözleri siyaseten yanlış olsa da buraya kadar belli bir mantıkla yorumlamaya çalıştım. Ama asıl rahatsız edici yanı, siyasi hayatta artık simge haline gelmiş “makarna” kelimesini kullanması, insanların makarna karşılığı oylarını verdiğini söylemesiydi.

“Makarna” deyince benim aklıma ister istemez, FETÖ’cü teröristlerin darbeye kalkıştığı 15 Temmuz gecesi bakkalları, marketleri yağmalayanlar, bankamatik ve benzin kuyruklarında bekleyenler geliyor.

Kılıçdaroğlu’nun makarna karşılığında oylarını verdiğini söylediği halk, 15 Temmuz gecesi sokakta darbecilere direnirken, siyaseten kendisine hiç de uzak olmayan insanların o gece marketlerde, bakkallarda makarnaları neredeyse yağma ettiğini bilmiyor mu?

Bazılarının ise darbe bastırıldığı için ertesi gün aldığı fazla makarnaları bakkallara iade ettiğini ben biliyorum, daha önce de söyledim.

OY DEĞİL CAN VERDİLER

Şehide kabri başında doğum günü kutlaması - Son Dakika HaberlerKimler darbecilere kadeh kaldırmış, nerelerde darbeciler alkışlanmış, kimler nerelerde saklanmış en iyi kendisi bilecektir. Makarnacı diye aşağıladığı insanlar o gece oy vermek için değil can vermek için sokaklardaydı. O ise Bakırköy Belediye Başkanı’nın evinde saklanmış, kendisini arayan Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Siz de taraftarlarınızı sokağa davet edin” teklifine, “Halkın güvenliğini kim sağlayacak?” diyerek karşılık vermiştir.

Tüm dünya o gece gerçek “makarnacıların” kimler olduğunu gördü.

ŞEHİT BATUHAN’IN MESAJI

Görmeyen varsa ben bir kez daha hatırlatmak isterim: Ortaköy’de ailesiyle oturan 21 yaşındaki Batuhan Ergin, 15 Temmuz gecesi bölgede yaşayanların bakkalları ve marketlerin kapısında erzak kuyruğunda olduğunu görüp, darbecilere direnmek için Boğaz Köprüsü’nün girişine gitti. Oradan sosyal medya hesabından şu mesajı attı: “Eve erzak almaya değil devlete sahip çıkmaya geldik.”

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;