DÜNYA

Nedim Şener : ABD ‘çekilirken’ yığınak yapıyor

Tarih
10 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

ABD Başkanı Trump, ABD Kongresi'nde gerçekleştirdiği Ulusa Sesleniş konuşmasında, Suriye'de bulunan yaklaşık 2 bin ABD askerini geri çekme planını tekrarladı. Bir gün sonra Washington’da düzenlenen 79 ülkenin katıldığı “IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu” toplantısında Suriye ve Irak'ta IŞİD tarafından tutulan bölgelerin neredeyse tamamen temizlendiğini söyledi. Hatta haftaya, Irak ve Suriye’de toprakların yalnızca yüzde 1’ini kontrol eden IŞİD’in yüzde 100'ünün bölgeden yok olduğu açıklamasının yapılacağını duyurdu.

ABD’nin Suriye’den çıkacağını düşünenler için ne umut verici açıklama!

1.500 IŞİD’Lİ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel geçen hafta, Suriye'de DEAŞ'ın elinde 30 kilometrekarelik bir alanın kaldığını, bu alanda da bin ile bin 500 IŞİD mensubunun bulunduğunu açıkladı. Onların da yeraltına indiğini söyledi. Alan hakimiyeti yüzde 1’e gerileyen IŞİD’in tamamen yok olduğu anlamına gelmiyor. Suriye’nin genelinde açık alanda dağınık biçimde halen 20-30 bin teröristin olduğu tahmin ediliyor. Ancak ilginç olan tüm Amerikalı yetkililer, “Suriye’den çıkacağız” derken sürekli terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı YPG’nin güvenliği konusunu öne sürüyorlar.

600 asker 400 TIR daha

“Çıkacağız” dedikçe bugüne kadar 20 bin TIR dolusu silah ve 5 bin uçak dolusu mühimmat gönderen ABD’nin PKK yönetimindeki bölgeye yaptığı yığınak artıyor hatta yığınağın niteliği de değişiyor. Ajanslara yansıyan haberlere göre ABD'nin “Suriye'den güçlerini tahliye etme sürecine destek” gerekçesiyle 600 asker daha gönderdi. Bu askerler ABD'nin 18 üssüne dağılacak. ABD iki gün önce de, Irak- Suriye sınırındaki Simelka kapısından 150 civarında TIR'ı, YPG/PKK tarafından işgal edilen topraklara soktu. TIR kasalarında oldukça büyük jeneratörler ve çok amaçlı iş makineleri vardı. Jeneratör nakli, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki üslerde artan enerji ihtiyacını karşılamak ya da enerji kaynağına ihtiyaç duyulacak yeni üslerin kurulması içindi. Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı iş araçları da PKK’lı teröristlere verdiler. ABD’nin çekilme kararı sonrası PKK’lı yardım amaçlı olarak teröristlere gönderdiği TIR sayısı 400’ü buldu.

Kalıcı olacak

Tüm bu gelişmeleri üst üste koyduğumuzda, ABD “IŞİD’i yendik, yüzde 100’ünü temizledik” dese de Suriye’den çıkmayacağını gösteriyor. Türkiye tüm hesaplamalarını buna göre yapmalı.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;