GÜNCEL

Namaz kılmayan hayvandır' tartışmasına Senai Demirci de katıldı

Tarih
16 Haziran 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Senai Demirci

Prof. Dr. Mustafa Aşkar'ın TRT'de yayınlanan "Ramazan Sevinci" adlı programındaki namazla ilgili sözleri tartışılmaya devam ediyor. İnsan dışında bir varlığın alnının secdeye gelmediğini, insanın ergonomik yaratıldığını ve bu yüzden secde ettiğini belirten Aşkar, “Ben düz söyleyeyim, ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin, yani namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan hayvandır” dedi. 

Bunun üzerine medya ve sosyal medya üzerinde tartışılmaya başlayan konu bir çok kişi tarafından da eleştirildi. Tartışmaya müdahil olan son isim ise Senai Demirci oldu. Sosyal Medya platformu Twitter'da 11 ayrı tweetle meseleyi ele alan Demirci'nin tweetleri ise şöyle: 

1.  "namaz kılmayan hayvandır" sözü, "dinin bilgisi"ni "dinin kendisi" yerine koyan ilahiyat yaklaşımın acı örneği olarak hatırlanacak.

2. Kur'ân'ın namaz kılmayanı hayvana benzetmesi, namaz kılmayanı etiketlemek ve aşağılamak için değil insana insanlığını hatırlatmak içindir

3. Allah, namazı farz kılmadan önce, insandaki hayret ve minnet duygusunu uyandırmak için yüzlerce kez teşvikte bulunur, kalbini uyandırır.

4. İnsanı kalbiyle inşa eden Mekkî ayetleri gözardı eden, kulluğu emir-yasak düzleminde anlayan bu yaklaşım, namazın gerekçesini söylemiyor.

5. Namazın 'niçin'i üzerine inen ayetler unutulunca, namazın sadece 'nasıl'ı konuşuluyor, harekete ve biçime indirgeniyor.

6. Namaz aklı başında ve kalbi yerinde bir insanın varoluş[un]a verdiği hayret ve minnetinin taşmasıdır; heyecandır; aşktır, ihtiyaçtır.

7. Hem ayrıca, 'secde' Allah'a itaatin sembolüdür; hayvan hayvanlığıyla secde eder, taş katılığıyla, ateş yakıcılığıyla, su akışıyla...

8. Ayetleri üslupsuzluğumuzun savunması yapmama nezaketini unutmayalım; mızrakların ucuna Kur'ân sayfaları asma hoyratlığını hatırlayalım.

9. her  insanda'hayvan' altyapısı vardır; dürtülerle yaşayan hayvanî altyapıyı, ilkelerle yaşayan insanî üstyapıya yükseltmek içindir namaz.

10. Namaz, 'kılmazsan hayvansın!" diye tehditle anlatılacak kuru emir değil, "insansan kılarsın!" denilecek gönül yolculuğunun zirvesidir.

11. Yazdıklarım muhterem Mustafa Aşkar'ı 'hayvanca' aşağılayanların yanında olduğum anlamına gelmez. Aşkar'a ve @trt1'e başarılar dilerim.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;