GÜNCEL

Murat Kelkitlioğlu : Düşman kullanamaz, yazılım bizde

Tarih
11 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Kelkitlioğlu

Milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmek ve teknoloji üreten bir topluma dönüşme hedefiyle yola çıkan Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İstanbul’a sayılı günler kaldı. Etkinlik, 20-23 Eylül tarihleri arasında, dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. 14 farklı dalda teknoloji yarışmalarının yanı sıra Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, dünyaca ünlü hackerların yarışacağı HackIstanbul 2018 ve 25 ülkeden alanının en iyilerinin sahne alacağı World Drone Cup, TEKNOFEST’in ev sahipliği yapacağı etkinliklerin bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, birçok sürprizi de barındırıyor.

Rekor başvurunun geldiği TEKNOFEST’te yaşanacaklarla ilgili Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, dün aralarında benim de bulunduğum genel yayın yönetmenlerine çok geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Etkinliğin bütün detaylarını bugün ve izleyen günlerde gazetenizin sayfalarında okuyacaksınız.

Bayraktar, sunum öncesi terörle mücadelede Türkiye’nin sınıf atlamasını sağlayan tamamen milli İHA (İnsansız Hava Aracı) ve SİHA’larla (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ilgili de çok önemli bilgiler verdi. 20 Eylül’de başlayacak TEKNOFEST’in ruhunu da yansıtması açısından bu bilgiler çok değerliydi. Bu büyük projenin ilkelerini “Milli, özgün, etik ve ahlaki” olarak sıralayan Bayraktar, makine ve teknolojiyle uğraşıyor olmalarına rağmen, işin özünün gönül, ruh ve inanç olduğunu söyledi.

Özellikle Afrin operasyonu sırasında gösterdikleri başarıyla kamuoyunun gündemine gelen İHA ve SİHA’lar, Zeytin Dalı harekâtında sivil kaybının sıfır olmasındaki en büyük etken. SİHA’ların füzelerini ROKETSAN üretiyor. Füzeler de yüzde 100 yerli. Şu anda sayıları 58.

NAMLU BİZE DÖNMEZ!

Selçuk Bayraktar, dün yaptığı sunum sırasında bile en az 15 tanesinin sürekli havada, yani görev başında olduğunun altını çizdi. İHA ve SİHA’lar için yaş ortalamaları 30 olan 250 mühendis ve 150 teknisyen görev yapıyor. Bu arada şirketin yetiştirdiği gencecik kardeşlerimiz de var. 1450 öğrenciye (DENEYAP) merkezlerinde eğitim veriliyor. Yani arkadan bir teknoloji ordusu geliyor. Bayraktar, sahada çoğunlukla yazılımcıların olduğunu belirtiyor. Kısacası bu işin olmazsa olmazı yazılımcılar.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözbebeği olan İHA ve SİHA’ların yurtdışına satışıyla ilgili de ilginç bilgiler verdi Selçuk Bayraktar. Sıradaki ülkeler Katar ve Ukrayna.

Satış demişken, Bayraktar’a bu konuda kritik bir soru yöneltildi: “İHA ve SİHA sattığımız ülkelerle aramız bozulursa ve bu silahlar Türkiye’ye karşı kullanılmak istenirse ne yapacağız?”

Bayraktar’ın cevabı çok net oldu: “Yazılım kimdeyse kontrol ondadır. Bizim irademiz dışında kimse bu silahları bize karşı kullanamaz.”

Peki yeni hedef neydi?

Bayraktar net yanıt verdi:

İnsansız savaş uçağı!

Hem de 2023’ten önce!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;