GÜNCEL

Murat Bardakçı : Ayıbın böylesi: PKK, İslâm Ansiklopedisi’ne göre terörist değil, siyasî örgütmüş!

Tarih
05 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Bardakçı
Dün, İslâm hukuku konusunda bir Rum âlimin 1890’larda Fransa’da çıkarttığı çok önemli bir kitabın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkçe tercümesinin yayınlanmasından bahsetmiş ve Diyanet’in gayet iyi bir iş etmiş olduğunu yazmıştım.

Ama bugün, aynı Diyanet’in yapmak üzere olduğu son derece zararlı bir yayından sözedeceğim...

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bünyesindeki Türkiye Diyanet Vakfı, 1988’den itibaren 25 sene boyunca çok önemli ve sadece Türkiye’nin değil, dünyadaki bütün ilâhiyat ve şarkiyat çevrelerinin kaynak olarak kullandıkları 44 cildlik bir“İslâm Ansiklopedisi” yayınladı. Ansiklopedinin maddeleri konuların en saygın uzmanlarına yazdırılmıştı ve eser ilmî ağırlık bakımından başka memleketlerde yapılan benzer yayınların çok üzerinde idi.

Ansiklopedilerde âdettir: Son cildin yayınlanmasının üzerinden makul bir zaman geçtikten sonra eski yayın titizlikle incelenir, yayına konması unutulmuş maddeler yazdırılır, varsa düzeltmeler yapılır ve önemli olaylar da güncelleştirilir.

İslâm Ansiklopedisi de böyle yapmış, bir ek cild hazırlamış ve kimbilir nasıl bir endişe neticesinde ilk yayında bulunmayan çok önemli bir maddeye,“Kürtler” maddesine de bu cildde yer vermiş.

YAZMIŞLAR AMA NASIL!

Bir arkadaşım sağolsun, henüz dağıtımı yapılmamış olan bu ek cildin“Kürtler” maddesini gönderdi ama okuduğumda kanım çekilir gibi oldu...

Bakın, neden:

Maddede PKK’nın ismi defalarca geçiyor; geçmesi zaten son derece normal, zira son dönem Kürt hareketinde maalesef çok önemli bir yer edinen PKK’sız bir “Kürtler” maddesinin eksik olacağını söylemeye gerek bile yok...

Ama mesele İslâm Ansiklopedisi’nin PKK’ya bakışında ve tuhaflık da işte burada: Maddeyi okuduğunuzda, onbinlerce masumun canını alan ve“terörist” olduğunu dünyaya kabul ettirebilmek için senelerdir didindiğimiz PKK’nın bir “siyasî kuruluş” olduğunu, yarattığı terörden tek kelime ile olsun bahsedilmediğini görüyorsunuz!

Maddenin değişik paragraflarında PKK’dan bakın nasıl sözediliyor:

“...Başlarda ‘Apocular’ olarak anılan grup, 1978’de ‘Kürdistan İşçi Partisi-PKK’ adıyla kuruluşunu ilân etti ve kısa bir süre sonra da bazı bölgelerde etkinlik kazandı”.

“...Birçok örgüt 1980’lerin ortasında tekrar toparlanmaya çalıştıysa da, PKK dışındakiler dar kadro partileri olarak kaldı. 1980’lerin ve 1990’ların yoğun şiddet ortamında özellikle silâhsız Kürt örgütleri varlık gösteremedi. Öte yandan Türkiye’de başarısız olan sözkonusu örgütlerin ve bu arada PKK’nın Avrupa’daki çalış- maları Kürt sorununun Avrupa Birliği gündemine gelmesinde etkili oldu”.

“...Başlangıçta birden fazla yeraltı Kürt partisine ait görüşlerin temsil edildiği bu gelenekte kapatmaların da kolaylaştırıcı etkisiyle PKK ana akım yasal siyaset üzerinde en etkin güç haline geldi”.

“...Silâhlı mücadele yanlısı olan PKK içerideki birçok siyasi mahkûmun gözünde tek alternatif haline geldi. Cezaevinden çıkan bazı mahkûmlar Lübnan’a Bekaa Vadisi’nde kampları bulunan PKK’ya katıldı. Örgüt, 1982’de Filistinli gerillalarla beraber İsrail’e çatıştıktan sonra hem tecrübe edindi, hem de Bekaa’daki yerini daha da sağlamlaştırdı”.

ADINIZA YAKIŞMAZ!

İslam Ansiklopedisi’nin “Kürtler” maddesinde PKK hakkında söylenenler işte böyle! Maddede PKK’nın daha başka siyasî faaliyetlerinden de bahsediliyor ama örgütün yaşattığı terör hakkında tek kelime bile edilmiyor ve sadece bir yerde, “Haziran 2004’te PKK kendisinin tasfiye edilmek istendiğini ileri sürerek tekrar silâhlı faaliyetlere başladı” deniyor, o kadar! Ama “terör” değil, “silâhlı faaliyet” ibâresi ile!

Büyük ihtimalle “çözüm süreci”nde siyaseti bilime tercih eder şekilde yazıldığı anlaşılan bu madde, ilim dünyasında saygın bir yeri olan İslâm Ansiklopedisi için bir züldür ve Ansiklopedi’nin akademik titizliğinin başına birşeylerin geldiğini göstermektedir! İslâm Ansiklopedisi’nin patronu her kim veya hangi makam ise PKK’yı “terörist” değil “siyasî bir kuruluş” olarak gösteren ve dolayısı ile de örgütün şehid ettiği onbinlerce asker, polis ve masumun hatıralarına hakaretten ibaret olan bu maddeyi adam gibi bir hâle getirdikten sonra yayınlamak zorundadırlar!

Üstelik, Ansiklopedi’nin ismini taşıdığı “İslâm” ibâresi de bunu gerektirir!

Habertürk
5 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;