DÜNYA

Mete Yarar : Sessiz güç

Tarih
18 Ekim 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mete Yarar
 İster gerçek hayatın içinde isterse sanal alemde olsun farklı olmak çoğunlukla siyah kuğu olmak gibi algılanır. Bu farklılık eğer diğerlerini deşifre edecek noktalara varmışsa siyah kuğu nitelemesi bile sizi kurtaramaz. Yaptığınız işte dürüst ve çalışkansanız, üstelik de işi en doğru şekilde icra ediyorsanız diğer tembelleri ister istemez deşifre etmiş olursunuz. 

Bu anlattığım durum Türkiye’nin IŞİD politikasında birebir gerçekleşmiştir. IŞİD’in kara unsurlarıyla bertaraf edilemeyeceği ve etkin savaş yönteminin bilinmediği yalanlarını Irak ve Suriye’de uzun zamandır dinliyoruz. Bu yalanlar neticesinde yıllarca IŞİD’in büyümesine fırsat verenler şimdi de bunun meyvesini toplamaya çalışıyorlar. Dünya üzerinde IŞİD’i kullanarak yarattıkları İslamafobi nedeniyle bir koalisyon gücü yaratmış durumdalar. Bu güçle de başına çökmek istedikleri ülkelere adı konmamış savaşlar açabilmekteler. Yani BOP’un ülkelere giriş anahtarı olarak IŞİD’i veya onun uzantılarını kullanmaktalar. Bu kullanışlı maymuncuk sayesinde ülkelere giriş için fiili sebep yaratırken aynı zamanda ülkelerindeki göçmen yasalarını da ağırlaştırabilmekteler. 

Haydi gelin Türkiye nasıl oldu da ‘siyah kuğuya dönüştü’ örnekleri ile anlatalım... 

Suriye’de IŞİD ile mücadeledeki tek unsurun YPG olduğunu iddia edenler, ÖSO faktörünü Fırat Kalkanı sayesinde öğrenmiş oldular. Türkiye’nin Suriye’de yaşayacağı handikaplar nedeniyle başarılı olmayacağını söyleyenlere de cunta girişiminin hemen sonrasındaki harekatla tokat gibi cevap verdik. Türkiye’yi dış politikada IŞİD üzerinden terbiye etmeye kalkanlar, TSK’nın yaptığı bu tür harekatlarla köşeye sıkışmış haldeler. Musul’da operasyon başlamadan Türkiye’nin IŞİD’le yaptığı mücadelenin rakamları açıklanınca da başka yalanlara sığınmaya başladılar. Çünkü rakamlar oldukça çarpıcıydı;

TSK, 17 Aralık 2015-15 Ekim 2016 tarihleri arasında sadece IŞİD hedeflerine yönelik Musul’un kuzey ve kuzey doğusunda bulunan hedeflere:

- Fırtına obüsleriyle 3537 top atışı,

- 1128 tank topu atışı,

- 870 ZMA (Zırhlı Muh. Aracı) top atışı,   

- 1285 Havan topu atışı,

Yani toplam olarak (Burada teröristlere yönelik yapılan makinalı tüfek, uçaksavar makinalı tüfek ve diğerleri yok) 6820 atış yapılmış ve bunların sonucunda:

- Görerek tespit edilen 690 DEAŞ teröristi etkisiz hale getirilmiş,

- IŞİD’e ait 555 bina ve barınak imha edilmiş,

- 106 muhtelif araç (damperli/dampersiz kamyon, TIR, kepçe, silahlı pikap araçları…) imha edilmiş,

- 5 büyük mühimmat deposu havaya uçurulmuş,

- 34 Katyuşa mevzii, içindeki sayısı tam tespit edilemeyen teröristle beraber imha edilmiş,

- Bir Ana Muhabere Merkezi yerle bir edilmiş,

- 1 tank imha edilmiş,

- 5 top silahı ve 22 top mevzii imha edilmiş,

- 1 ÇNRA mevzii ve 30 civarı 81 mm Havan mevzii imha edilmiş,

- 11 Doçka silahı ve mevzii yok edilmiştir.

Yani işi ehline bıraksalar Musul Kerbela olmadan sorunun çözülebileceği de bu rakamlarla ortada. Şimdi neden Türkiye Suriye’de ve Irak’ta istenmiyor, anlatabildim mi ? Birileri IŞİD üzerinden uzun vadeli bir kaos istiyor. Türkiye de sorunun kısa vadede çözülebileceğini gösteriyor. Yani BOP’un elindeki zamanı çalıyor. Türkiye sessiz bir güç olarak ‘ben buradayım’ diyor. Tabii ki duyana veya duymak isteyene ...

Karar
18 Ekim 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;