GÜNCEL

Mahmut Övür : Trump’ın Türkiye’deki ‘gizli’ destekçileri

Tarih
11 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Türkiye-ABD ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesi Türkiye'ye rahat bir nefes aldırdı.

Bu konuda çok şey söylenecek ama şu gerçeğin altı çizilmeli.
Türkiye'de, Clinton'a başta FETÖ'cüler olmak üzere açık destek verenler biliniyor ama Trump'a kimin destek verdiği ve Trump'ın çevresinde olumlu Türkiye algısının nasıl oluştuğu bilinmiyor.
İşte bu noktada, tıpkı ABD'li seçmenler gibi Trump'a gizli destek veren Türklerin olumlu Türkiye algısı oluşmasında ciddi katkıları olduğunu biliyorum.
Sayıları az da olsa bu katkıyı sunanların birkaçını yakından tanıyorum. İlk sırada ABD'nin yeni Başkanı Trump'a yakınlığıyla bilinen Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ geliyor.
Yalçındağ, hatırlarsanız bir süre önce Doğan Grubu'ndaki görevinden karanlık bir operasyonla uzaklaştırılmıştı.
Seçim gecesini bile Trump'ın seçim merkezinde geçiren Yalçındağ, Hilton Hoteli'nde düzenlenen seçim kutlamasına da Türkiye'den katılan tek isim.
Trump'a destek olan ve alanı boş bırakmayan başka isimler de vardı. DEİK bünyesinde kurulan Türk -Amerikan İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin ve arkadaşları seçim sürecinde alanı boş bırakmadıkları gibi kurumsal olarak ciddi bir lobi çalışması da yürüttü. Özellikle Trump'a çok yakın danışmanlarla geçmişten gelen ve güçlendirilen ilişkilerle, Türkiye'nin anlaşılmasında ve Türkiye karşıtlarının yürüttüğü algı operasyonlarının boşa çıkartılmasında etkili oldular.
Alanı boş bırakmayan kurumlardan biri de Washington'daki Bahçeşehir Üniversitesi... Üniversitenin rektör yardımcısı ve Global Policy Institute'un kurucu başkanı ise şimdi Trump'ın dış politika danışmanı olan Walid Phares... Phares seçim öncesi Sabah gazetesine de önemli açıklamalarda bulunmuştu.
Yeni dönemi Washington Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sinem Vatanarttıran'a sordum. Vatanarttıran, Türkiye- ABD ilişkilerinden bir hayli umutlu:
"Bizim için şimdi yeni bir Türk -Amerikan ilişkileri dönemi başlayacak.
İki ülke arasındaki diyalogu ve ilişkiyi iyi yönetmemiz lazım. Ben bir önceki Amerikan yönetimine göre anlayışın değişeceği, özellikle de ilişkilerimizin daha iyi olacağı beklentisi içindeyim.
Amerika'daki üniversitemizin Rektör Yardımcısı Walid Phares, seçim döneminde akademik çalışmalarına ara vererek, Trump'ın kampanyasında Ortadoğu ve güvenlikten sorumlu baş danışman olarak görev aldı. Trump'ın yakın çalışma ekibi içinde. Onunla sürekli gelişmeleri görüşüyoruz."

Trump'tan sürpriz çıkışlar
Donald Trump'ın ABD Başkanlığı'na seçilmesiyle Türkiye'ye ve bölgeye ilişkin sürpriz açıklamalar gelebilir. Daha şimdiden Trump'ın ekibi ABD'nin milli güvenliği için FETÖ lideri Gülen'i Bin Ladin'e benzeterek önemli bir adım attı.
Şimdi ABD'deki siyaset kulislerinde önemli bir gelişmeden söz ediliyor. Suriye'de Türkiye'nin Cerablus Harekâtı ile oluşturduğu güvenli bölgeye Trump'ın destek vereceği ve bunun geliştirilmesi gerektiğini söyleyeceği konuşuluyor.
Trump'ın gelişiyle ikinci sürprizin ise FETÖ lideri Gülen'le ilgili yaşanacağı ve Gülen'in çok kısa zaman içinde Kanada'ya kaçırılacağı söyleniyor.

Sabah
11 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;