DÜNYA

Mahmut Övür : KKTC halkı kimi seçecek?

Tarih
10 Ekim 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür

Doğu Akdeniz'de yaşanan küresel gerilimin odak noktasında bulunan KKTC'de bu pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimi var. Kritik bir seçim bu... KKTC halkı, 1976'dan beri çok sayıda seçim yaptı ama ilk kez çok kritik bir seçimle karşı karşıya. Bu süreci, 46 yıldır kapalı tutulan Maraş'ın statükoyu sarsan açılışı çok daha önemli yaptı.

Dünyada ve Doğu Akdeniz'de kartların yeniden karıldığı bir zaman diliminde, KKTC halkının önünde iki seçenek var; ya KKTC'nin egemen bir devlet olarak eşitliğini savunanları seçecek ya da Rumlar ile birlikte federasyon kurulmasını isteyenleri tercih edecek. Birinci seçeneğin adayı mevcut Başbakan Ersin Tatar, ikinci seçeneğin adayı ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.
Mustafa Akıncı'nın inadı inat! KKTC'yi karıştıran gelişme - DÜNYA HaberleriAslında KKTC kurulduğu günden beri bu ayrışma hep vardı ve mücadele bu eksende sürdü. Ama ilk kez bu seçimlerle son noktaya gelinmiş gibi... Bu noktaya gelişte, Rum yönetiminin, AB ve Yunanistan'ın desteğiyle usandıran uzlaşmaz tutumu kadar, "Federasyonu başarmazsam istifa ederim" diyen ve bunun gereğini yapmadığı gibi Türkiye karşıtlığı tutumuyla eleştirilerin odağında yer alan Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da katkısı var.
Özellikle Akıncı'nın Hatay olayını hatırlatarak "İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım" sözleri ve Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik eleştirileri unutulmuş değil. O günlerde Türkiye'den ve KKTC halkından çok ciddi tepki aldı.
İki kalem bir itiraz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs HaberO tepkilerden sadece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şu sözlerini hatırlatalım:
"Ben bugüne kadar böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle ne Kıbrıs'ta ne başka yerde çalışmadım."
Bu, iplerin koptuğunu gösteriyor. Bu yüzden de önümüzdeki seçimler sadece bir yönetim seçimi değil, bölge üzerinde oynanan oyunlara karşı bir duruşun seçimi olacak.
KKTC vatandaşları da bu noktaya gelmiş ki artık uluslararası görüşmelerden umudunu kesmiş durumda. Dahası Rum kesiminin de adanın yönetimini ve zenginliğini Türklerle paylaşmayacağı inancında.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;