SİYASET

Mahmut Övür : İmamoğlu’na 100 bin imza çağrısı mı?

Tarih
28 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mahmut Övür
Altılı Masa'daki aday rekabeti, yetki krizi ve istifa tehdidi masayı sallarken, umudunu o masaya bağlayan seçmenlerde de derin bir hayal kırıklığı yarattı. Ama en büyük hayal kırıklığını İBB Başkanı seçildiği andan itibaren "o makam" için hazırlanan Ekrem İmamoğlu yaşadı. Adı bir anda masanın dışına itildi. Hâlâ belirsizlik sürdüğü için umut var mı bilemem ama anladığım kadarıyla İmamoğlu geri adım atsa da çevresi atmış değil.
CHP'liler bu iş bitti deseler de Akşener ve İmamoğlu açısından en azından 13 Şubat'taki toplantıya kadar adaylık meselesi belirsizliğini sürdürür. Zaten İyi Parti'nin içi kaynıyor. Cihan Paçacı istifa etse de parti içinde Paçacı gibi düşünen Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu gibi çok sayıda siyasi aktör var ve rahatsızlar. Bu rahatsızlığın gerilimli geçen kongre sürecinde nelere yol açacağını da kimse kestiremiyor.
Benzer bir rahatsızlık, hayal kırıklığı yaşayan İmamoğlu ve çevresinde de var. Hatta şu bile deniyor: "Bu ruh haliyle İmamoğlu artık Anadolu turunu sürdüremez."
Tabii İyi Parti de masanın kaybedeni olarak varlığını sürdürmekte zorlanır. Hele klasik CHP zihniyetine teslim olup, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un deyimiyle "hile siyaseti"ne sığınması, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimde aday olamaz" argümanına sarılması siyasi basiretsizliğin şahikası.
Partisini bu noktaya getiren Akşener, buradan geri dönebilir mi bilemem ama İmamoğlu'nun çevresinde enteresan bir hareketlenme var. İlk işareti İmamoğlu medyasının önde gelen ismi Soner Yalçın verdi. 
Bazı muhalif aktörlerin takıntı haline getirdiği, sonunda Altılı Masa'nın da çare olarak sarıldığı cumhurbaşkanının seçilmesiyle ilgili 101'inci maddeyi tartıştığı bir sırada Yalçın, bambaşka bir maddeye dikkat çekiyor; yasanın yedinci maddesine...
"Yasanın yedinci maddesindeki aday gösterilme bölümü daha çok ilgimi çekiyor:
- Cumhurbaşkanlığına; a) Siyasi parti grupları, b) En son yapılan milletvekili genel seçiminde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler, c) En az yüz bin seçmen aday gösterebilir."
Soner Yalçın, "İşte..." diyor ve ekliyor:
"Halkın karar alma sürecine katılımını sağlayan yüz bin seçmen vurgusunu önemsiyorum.
Yüz bin seçmen vurgusu, ülkemizde epeydir sorunlu temsili demokrasinin hayat bulması için hayati önemdedir, fırsattır..."

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;